"Mi lesz itt?" - A második száz nap
A restauráció újabb eredményei
Az adatok valóságalapjának esetleges cáfolatát az illetékesektől a szerk@gondola.hu címre kérjük és haladéktalanul szó szerint közöljük.
2002. december 13. 22:10
„Nem lesz boszorkányüldözés! Az élet nem kezdődik újra minden kormányváltással!”

- A Tankönyvkiadó Rt. igazgatóságának (8 fő) és felügyelőbizottságának leváltása.
- Az In-Forrás Kht vezetőségének menesztése.
- A Tokaj Kereskedőház Rt. igazgatósági tagjainak leváltása.
- A Balatoni Halászati Rt vezetőségének visszahívása.
- Hortobágyi Halgazdaság: vezetőcsere.
- Hajdú Volán Rt.: az igazgatóság és a felügyelőbizottság lecserélése
- Zala Megyei Munkaügyi Központ vezetőcsere
- Több nagykövet felmentése.
- A Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkárának távozása
- A Millenniumi városközpont miniszteri biztosa Hámori Tamás, a kulturális miniszter baráti körének tagja lesz.
- Kiss Péter munkaügyi miniszter sógora, Palkó Imre lesz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Vas megyei vezetője, akit korábban szakmai alkalmatlanság miatt minősítettek vissza.
- Három szegedi önkormányzati társaság vezetőjének menesztése, érdemi vizsgálatok nélkül.
- Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának átszervezése vezetőváltásokkal.
- Fodor Lajos vezérkari főnök menesztése.
- Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének felmentése.

A „demokratikus koalíció kormánya” és a „jogállamiság helyreállítása”

- A pártemblémák méretének belügyminiszteri szabályozása eredményeként az önkormányzati választások szavazólapjain a Fidesz logója csaknem fele akkora alapterületére zsugorodik, mint a többi párté.
- Az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal helyett kormányzati megrendelésre a Proware Kft. nevű biztonságtechnikai magáncég végzi az előző kormányzat tevékenységének átvilágítását, amely a szakmai nyilvántartásba vétel hiánya miatt nem is jogosult a könyvvizsgálói tevékenység végzésére.
- A Millenáris Kht. volt vezetőjét rendőrségi kihallgatása során többször meztelenre vetkőztették, éjjel többször felébresztették.
- Lamperth Mónika belügyminiszter egy folyamatban lévő büntetőügyről kijelenti parlamenti felszólalása során: „Bűncselekményről van szó, ami megtörtént.”
- A kiegészítő céltámogatások elosztásánál mindössze három ellenzéki vezetésű önkormányzat részesedik támogatásban.
- A címzett és céltámogatásra szánt összegből a 2003-as tervezet szerint 29 kormánypárti, 20 független és csupán 3 jobboldali önkormányzat részesül.
- A Miniszterelnöki Hivatal megtagadja ellenzéki képviselőktől, hogy belenézzenek a kistérségi megbízottak kinevezésének irataiba.
- Szily Katalin házelnök nem ad választ a kéthetes ausztráliai útját érintő újságírói kérdésekre.
- Lamperth Mónika belügyminiszter megtagadja a Medgyessy Péter miniszterelnök ügynökmúltjával kapcsolatos titkos iratok és jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalát.
- Az ügynöktörvény módosításának tervezete jelentősen szűkíti az átvilágítandók körét.
- Az uniós csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítás javaslatának szövegét az illetékes bizottság ellenzéki tagjai késve kapják meg, így az ülés megkezdéséig nem nyílik lehetőségük érdemben megvizsgálni azt.
- Az oktatási bizottság ellenzéki tagjai csak közvetlenül a bizottsági ülés előtt kapják meg az adótörvényekhez érkezett módosító indítványokat.
- A költségvetési bizottság tagjai a 2003-as költségvetés módosító javaslatait csak az ülés alatt kapják meg, álláspontjuk kifejtésére pedig mindössze 2 -2 perc jut.
- Az alkotmánymódosítás kormány által beterjesztett javaslatában más szerepel, mint amiben a négypárti egyeztetés megállapodott. A becsempészett javaslatok a kormány tagjainak rendeletalkotási jogkörét szélesítették volna.
- A 2003-as költségvetés parlamenti vitájában a rendszerváltás óta először, kizárólag a kormány által támogatott módosító javaslatokat fogadja el a kormánytöbbség.

A társadalmi párbeszéd „új formája”

- A Magyarok Világszövetsége nem kap meghívót a Magyar Állandó Értekezlet ülésére.
- A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is eredménytelenül szólítja fel a kormányt, hogy bírálja felül a kistérségi megbízottak kinevezését.
- A kormánypártok nem járulnak hozzá, hogy a nemzeti ünnep alkalmából a parlamenti ünnepségen egy 56-os szervezet képviselője is felszólalhasson.
- Az alapítványi támogatások átszabásával a XX. és XXI. Századi Intézet költségvetési támogatása megszűnik, a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány támogatása pedig a korábbi összeg tizedére, 50 millió forintra csökken. Eközben Földes György szocialista választmányi elnök alapítványa, a Politikatörténeti Alapítvány 270 millió forint támogatásban részesül.
- A 2003-as költségvetés tervezete az Illyés Közalapítvány számára az előző évinél lényegesen kevesebb pénzt szán. Közben októberig a magyarigazolvánnyal rendelkező határon túliak oktatási támogatásának mindössze 1%-át fizetik ki.
- A Bánk Bán nemzetközi és szakmai sikere ellenére a minisztérium itthon nem forgalmazza az operafilmet.
- A kormány a legnagyobb egyházak és a Vatikánnal kötött nemzetközi szerződés ellenére kívánja megváltoztatni az egyházfinanszírozási rendszert. Donáth László szocialista képviselő nyilatkozata szerint: „Ha a katolikus egyház által annyira óhajtott népszámlálás alapú pénzelosztás érvénybe lép, akkor a mostani kormányzat magasan megjutalmazza a számára legnagyobb ellenfelét.”
- A kormány korlátozza az egyházi fenntartású szociális intézmények normatív támogatását, mivel azt az önkormányzatokkal történő megállapodáshoz köti.
- Több szervezet tiltakozik a drogtörvény tervezett módosítása miatt, nem folyik társadalmi egyeztetés a kérdésről.
- Kuncze Gábor frakcióvezető a Parlamentben „tolvaj bandá”-nak nevezi az ellenzéki képviselőket.

A sajtószabadság megteremtése

- Az Igazságügyi Minisztérium a gyűlöletbeszéd jogi korlátozását tervezi, amely több jogi szakértő szerint a szólásszabadság korlátozását jelenti. Bárándy Péter kijelenti, hogy az államnak kötelessége megmondani, hogy a könyvesboltok mit árulhatnak és mit nem.
- Lendvai Ildikó telefonüzenetben biztosítja Friderikusz Sándort támogatásáról, megjegyezve, hogy „jó lenne valamilyen meg nem támadási szerződés”!
- Kósa Ferenc szocialista politikus felszólítja a Magyar Rádió és a Duna TV elnökét a lemondásra.
- A bíróság törvénytelennek minősíti Ragáts Imrének az MTV ügyvezető elnökévé történő kinevezését.
- Az MTV politikai kurátorai Ragáts Imre törvénytelen megválasztását követően új személygépkocsit kapnak.
- A kormány reálértéken 23%-kal csökkenti az ORTT támogatását, ezzel veszélybe kerül a szervezet függetlensége. Körmendy-Ékes Judit elnök tiltakozásként lemond.
- Az ORTT szocialista kurátora beadvánnyal kívánja megakadályozni a Hír TV engedélyezését.
- Szente Péter, a Magyar Rádió kuratóriumának szocialista delegáltja kijelenti: „Ha a Vasárnapi Újság nem változik meg, bármit is értsünk ezalatt, akkor annak a hosszú távú finanszírozásra is kihatásai lehetnek.”
- Medgyessy Péter amerikai útjára az országos politikai napilapok közül egyedül a Magyar Nemzet tudósítóját nem utaztatja ki állami pénzen a MeH. A kormányszóvivő nem ad választ arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek az egyhetes út, illetve a baloldali újságírók állami pénzen történő kiutaztatása.
- Az Európai Néppárt estorili kongresszusa felszólítja a magyar kormányt, hogy állítsa helyre a magyar a MNB függetlenségét, állítsa helyre a független és kiegyensúlyozott médiát, és tegye meg a szükséges lépéseket az Uniós csatlakozási feltételek teljesítése érdekében.

Az üvegzseb program és a puritán állam

- Egyetlen esetben sem tisztázott, hogy a Proware Kft.-t milyen eljárás alapján választották ki a Magyar Fejlesztési Bank, a Nemzeti Autópálya Rt., az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az In-Forrás Kht átvilágítására. Közbeszerzési eljárás nem történt. Az MFB 150 millió forint értékű átvilágításánál a cégnek – korábbi beszállítóként – részben saját munkáit kell ellenőriznie.
- Az MSZP-hez közel álló Kime-Net Kft. fantomizálása ügyében az APEH megszünteti a nyomozást, a szóvivő nem ad tájékoztatást a megszüntetés indokairól. Az ügyészség kétségeinek ad hangot és tovább vizsgálja az ügyet.
- A vecsési számlagyár ügyében folytatott nyomozás vezetőit pár hónap alatt háromszor cserélik le, majd a gyanúsítottakat szabadlábra helyezik a több tízmilliárdos fiktív számla ellenére, amelyből többet az MSZP-székházban foglaltak le.
- A Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzése egyetlen meghívottal: a MeH a Tocsik-ügyben érintett Vektor Rt. érdekeltségébe tartozó társaságtól bérel irodát versenyeztetés nélkül, 240 millió forint értékben.
- A Defend Kft. új vezetése másodfokon eláll az Eörsi Mátyás elleni keresettől, annak ellenére, hogy első fokon megnyerte a politikus elleni pert.
- Miután állami cégek sorra visszamondják a Defend Kft.-vel kötött szerződéseiket, a többségi állami tulajdonosok a cég végelszámolását szavazzák meg.
- A Millenáris Kht-tól nagy összegű megbízásokat kap Medgyessy Péter miniszterelnök kampány- és külügyi tanácsadójának cége, valamint több korábbi üzlettársa is.
- Demszky Gábort 100 ezer, a városházát pedig 1 millió forintra büntetik a közbeszerzési törvény megsértése miatt.
- A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökjelöltje az a Bodnár Zoltán, akinek tevékenységét a Szibur-üzletben korábban törvénytelennek minősítette a Felügyelet.
- Közbeszerzési eljárás nélkül választja ki a kormány az augusztus 20-i tűzijátékot lebonyolító (egy külföldi adóparadicsomban bejegyzett társaság érdekeltségébe tartozó) céget.
- A Kussuth-emléknap szervezését bonyolító cégeket közbeszerzési eljárás nélkül választotta ki a kormányzat, a szerződéseket a kulturális minisztérium az üzleti titokra hivatkozva nem hozza nyilvánosságra. A Multimedia Concerts Kft. kiválasztása olyan pályázaton történt, ahol csak a Kft érdekeltségébe és családi-baráti körébe tartozó cégek vettek részt.
- A Kossuth-térre tervezett műjégpálya építésére kiírt pályázat nyertese egy olyan cég lesz, amelynek tulajdonosa egy szocialista képviselő apja, és amely még soha nem végzett hasonló feladatot.
- Az MTV új arculatának kialakítása közbeszerzési eljárás nélkül történik.
- A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályáztatás nélkül tervezi támogatni a Sorstalanság c. regény megfilmesítését, miközben a baloldali pártok az előző kormányzat alatt folyamatosan támadták a Hídember c. produkció támogatását.

„Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak”

- Az adókulcsok a kampányígéretekkel ellentétben nem csökkennek, a sávhatárok pedig csak az átlagos béremelkedés szintje alatt emelkednek. Az új adójogszabályok nyomán az átlagkeresetűek a legfelső adósávba kerülnek.
- Az adójogszabályok tervezett módosítása és a költségvetési tervezet ellen tiltakozik a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Iparszövetség, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete, illetve a közúti fuvarozók szervezetei. A MKKSZ sztrájkot helyez kilátásba.
- Nő a gépjármű-átírási, a perilleték, az öröklési és az ajándékozási illeték valamint a súlyadó.
- Az elmaradó béremelések miatt sztrájkot helyeznek kilátásba a Magyar Posta Rt. És a Volán-társaságok dolgozói.
- A Pedagógus Szakszervezet tiltakozik a béremelések 2003-as növelésének elmaradása miatt.
- A kormány visszavonja az egészségügyi dolgozók hűségjutalmára tett ígéretét.
- A kormány ígérete ellenére a bírák bére nem növekszik 2003 januárjától 50%-kal, csupán az év második felében és két lépcsőben, éves szinten 13%-kal.
- Az alapítványi és magániskolák szervezetének tiltakozása a normatív támogatások reálértékének csökkentése miatt. A nyelviskolák tárgyi adómentességének megszüntetése.
- A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozik az önkormányzati finanszírozás tervezete miatt, mivel a kormányzat nem biztosítja teljes mértékben az önkormányzatok számára a közalkalmazotti béremelés fedezetét, így az összeg egy részét az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodniuk. Sérül az önkormányzatiság elve.
- Infláció feletti mértékben nőnek a tömegközlekedés jegyárai, a kormány csökkenti a MÁV költségvetési támogatását.
- Beruházások visszafogása a 2003-as költségvetési tervezetben. A címzett- és céltámogatások összege csökken, a bérlakásépítésre és vasútfejlesztésre szánt összeg felére, míg az autópálya-építésre fordított pénz a korábbi harmadára esik. Utóbbi összeg nem fedezi a már folyamatban lévő építések és a tendereztetésre kiírt autópálya-szakaszok költségeit sem.
- A kormány 2003-tól csökkenti a kisvállalkozások támogatására kidolgozott Széchenyi-kártya állami kamattámogatásának mértékét.
- A rendőrségi létszám befagyasztása a több száz betöltetlen álláshely ellenére. A kormány határozata értelmében a rendőrök túlmunkájáért csupán szabadnap jár a pénzbeli térítés helyett, ezáltal a szolgálatban lévő rendőri létszám tovább csökken.
- A költségvetési tervezet szerint 2003-ban az előző évinél kevesebb pénzt kap a kulturális valamint a környezetvédelmi tárca.
- A kormánytagok fizetését a kormány csaknem kétszeresére emeli, a miniszterelnök fizetését havi 1.2 millió forintra.

A szakértő kormány

- A Pénzügyminisztérium elismeri, hogy a költségvetés hiánya a törvényben meghatározott összeggel szemben várhatóan 8.7% körül alakul, sőt akár 9% fölött lehet!
- A munkanélküliség október-október alapon 0.4%-kal, 5.9%-ra nő.
- A kormány első fél éve alatt a GDP-arányos eladósodás mértéke 53%-ról 56%-ra emelkedik.
- A folyó fizetési mérleg hiánya októberre közel 2.8 milliárd Euróra, azaz a 2001-es érték csaknem négyszeresére nő.
- Az Állami Számvevőszék jelentésében megalapozatlannak tartja a 2003. évi költségvetési javaslat áfa- és szja-bevétel tervezetét.
- Az amerikai UPI hírügynökség a miniszterelnök amerikai útja alkalmával megtartott üzleti fórum érdektelenségbe fulladásáról ad hírt.
- A Gazdasági Minisztérium október 31-i hatállyal leállítja a Széchenyi terv még életben lévő pályázatait is. A minisztérium eltitkolja az Ecostat által készített jelentést, amely a kormány által leállított Széchenyi terv pozitív hatásairól szólt.
- A minisztérium eltitkolja a Price Water House által az Olimpiáról készített megvalósíthatósági tanulmány azon részeit, amely a terv megvalósíthatósága mellett érvel.
- A kormány privatizációs stratégiájában egyéb társaságok között számos monopolhelyzetben lévő cég privatizálásának terve is szerepel.

A „tolvaj banda”

- Negatív eredménnyel jár a Magyar Fejlesztési Bank átvilágítása.
- Negatív eredménnyel jár az APEH „hosszú bájtok éjszakája” kapcsán végzett átvilágítás.
- A Hídember és a Terror Háza beruházásait és működését ellenőrző cég nem talált sem törvénysértésre, sem szabálysértésre utaló jeleket.
- Bűncselekmény hiányában előbb a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészség, majd a Legfőbb Ügyész is elutasítja az M3-M30 autópálya építése kapcsán érkezett feljelentést.
- Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átvilágításakor a Proware Kft. nem talált törvénysértésre utaló jeleket.
- Az ügyészség nem talál bűncselekményre utaló jeleket Keller Lászlónak a Dach Kft. ellen indított, a közpénzek felhasználására vonatkozó feljelentésében.
- Az előző kormányt is érintő korrupciós ügyben történő rágalmazás miatt pert veszít Keller László közpénzügyi államtitkár.
- A Fidesz személyiségi jogi pert nyer Kovács Lászó szocialista pártelnök ellen.
- A Tudósítók Határok Nélkül nevű szervezet az Orbán-kormány alatt Magyarországot a sajtószabadság szempontjából az előkelő 25. helyre rangsorolva, megelőzve Ausztriát, Spanyolországot, Olaszországot és Japánt.

(szp)

Címkék:
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Orbán: tisztán magyar pártok tudják hatékonyan képviselni a Kárpát-medencei magyarságot
  A magyar etnikai pártok szükségességéről, a Kárpát-medencei magyarlakta területek gazdasági fejlesztéséről és a magyar közösségek önazonosságának megvédéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a Magyar Állandó Értekezlet XVIII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára.
 • Kövér: mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává
  Mi, magyarok, hiszünk abban, hogy mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián pénteken a Parlamentben.
 • Tarlós István a kereszténydemokratáknál
  Kilenc éven át sikerrel vezette a magyarok fővárosát Tarlós István. A várospolitikus a közélet kereszténydemokrata elvekkel rokonszenvező résztvevőihez látogatott.
MTI Hírfelhasználó