A pápa és a cantenburyi érsek karácsonyi üzenete
Az erőszak értelmetlen körforgása ellen emelte fel szavát karácsonyi békeüzenetében II. János Pál pápa, aki a Szent Péter téren hatvankét nyelven osztott Urbi et Orbi áldást.
2002. december 25. 14:26
A katolikus egyházfő karácsonyi üzenetében most először intett óva nyilvánosan attól, hogy Irak ellen háborút kezdjenek a nemzetközi szövetséges erők, igaz anélkül, hogy megnevezte volna a közép-keleti országot.

Felszólította a hívőket és a jóakaratú embereket, hogy a béke felépítésen munkálkodjanak különösen a Szentföldön, hogy végre meg lehessen fékezni az elvakult erőszak értelmetlen körforgását, továbbá a Közép-Keleten, hogy kioltsák egy "olyan konfliktus vészjósló jeleit, amelyet mindannyiunk összefogása nyomán el lehet kerülni".

A karácsony a béke igazsága, amely a betlehemi jászolból felemelkedve ösztönzi a világot arra, hogy ne engedjen a bizalmatlanságnak és a gyanakvásnak, még akkor sem ha a terrorizmus tragikus réme fokozza a félelmet és a bizonytalanságot.

A pápa azt kívánta, hogy karácsonyi békeüzenete jusson a Föld minden olyan zugába is, ahol politikai, gazdasági és társadalmi válságok zavarják a családok és a nemzetek nyugalmát.

A hírügynökségek egyöntetű jelentése szerint a 82 éves egyházfő az éjféli miséhez képest kevésbé tűnt fáradtnak a borongós, esőre hajló római időjárásban.

Az új canterburyi érsek karácsonyi üzenetében kritizálta Busht és Blairt

Bírálta az amerikai és a brit kormány iraki háborúval fenyegető politikáját.
Rowan Williams anglikán világegyházfő a BBC rádió által szerda éjfél után sugárzott beszédében elmarasztalta azokat a politikusokat, akik nem veszik észre "a nagy és nyilvánvaló dolgokat", és így még több "pusztulást és szenvedést okoznak".

- Éppen a társadalom által bölcsnek tartott emberek képtelenek elkerülni "a legnagyobb hibát az összes közül" - mondta Williams érsek, alig leplezett utalással George Bush amerikai elnökre és hűséges szövetségesére, Tony Blair brit miniszterelnökre. Williams már szeptemberben is polémiát kavart, amikor szintén a BBC rádióban egy napon említette az öngyilkos merényleteket és a terrorellenes harcban alkalmazott katonai módszereket.

Most, immár anglikán egyházfőként "intrikában és erőszakban, cinizmusban, kétségbeesésben és hiú reményben megőszült világról" beszélt, rámutatva, hogy a fegyveres konfliktusok óhatatlanul ártatlan emberek halálával járnak, bármennyire fejlődik is a hírszerzés és a haditechnika.
"Mindnyájan ugyanabban a hálóban vergődünk, egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedve a tragédiába" - tette hozzá.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó