Mádl Ferenc évértékelője
A köztársasági elnök a Magyar Rádió Krónika című műsorában az elmúlt évet értékelve szólt a legfontosabb hazai eseményekről, eredményekről, kudarcokról, az ország előtt álló feladatokról.
2002. december 30. 13:38
Elég nehéz egyértelműen elválasztani a nyereséget a veszteségtől. Tény az, hogy nagyon komoly fejleményeknek voltunk tanúi és megvalósítói, meg elszenvedői. Ezek közé tartozik nyilván mindenekelőtt az országgyűlési választások, a helyi önkormányzati választások, létrejött a kormány, működik a parlament -- egyrészről. Másrészről, rendkívül fontos fejleménynek tekintem az európai integrációs folyamatban azt a tényt, hogy létrejött a koppenhágai csúcstalálkozón az a döntés, hogy Magyarország 2004-re az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. Ez megnyitja azokat a lehetőségeket Magyarország számára, amelyek megnyíltak a nyugat-európai országok számára, integrációval, gazdasági és kulturális, politikai felemelkedés különböző szintjein. - mondotta az államfő.

Ezen kívül nagyon sok minden történt még az elmúlt évben. Tartott a gazdasági növekedés, a 3-4 százalék közötti gazdasági növekedés. Jelentős elemének lehet tekinteni, hogy akármilyen vita volt körülötte, azért épültek autópályák, az M7-es autópályát felújították teljesen, egy másik autópálya, a 3-as, 60-70 kilométeres hosszúságban elkészült. Fontosnak tartom például azt is, hogy szerencsém volt fölavatni a Nemzeti Színházat. A Nemzeti Színházzal szemben, a másik oldalon felépült, befejeződött lényegileg a lágymányosi egyetemi város, aminek csodájára járnak nyugati egyetemi kollegák és egyetemi intézmények vezetői. Még mondhatnék sok mindent. Vagy például azt, hogy valaki fölmászott a Mount Everest tetejére, magyar volt, kitűzte a magyar zászlót. Jó érzés volt ezt látni és hallani, tapasztalni. Jelzi azt a készségét a társadalomnak, hogy nagy erőfeszítések árán képes saját helyzetén még tovább javítani. Az egyes ember, és nem az, hogy ki-ki, maga, meg én fölmegyek a Mount Everestre, nem erről van szó, hanem a lelki alapállás, vagy erőfeszítések esetén van esély a sikerre. Talán még egyet említenék az örömteli fejlemények közül, a magyar kultúrának egy olyan hírnöke, több mint hírnöke, Nobel-díjat kapott, Kertész Imre, ami nem akármi. Ez örömet okozott, megnyugvást okozott, hogy a magyar irodalom ebben az elismerésben részesült.

Voltak gondok, bajok is. Ezek között lehet említeni a szegénységben még viszonylag sokan élnek. Bár általában emelkedett az életszínvonal Magyarországon. A magyar roma ügyekben is még változatlanul rengeteg tennivaló van. A kis- és közép vállalatok támogatása. Az egész magyar gazdaság infrastrukturális feltételeinek a javítása. Vagy: mezőgazdaságunk versenyképessé tétele, és a mezőgazdasági lakosság életszínvonalának az emelése tekintetében vannak azért még komoly dolgok. De ilyennek tekintem én a státustörvényt. A státustörvény rendkívül ígéretesen, lényegileg minden politikai erőnek, vagy majdnem minden politikai erőnek az egyetértésével alakult. Mintha megtorpant volna ennek a megvalósulása Szlovákiára és Romániára vonatkozóan. Itt nagyobb erőfeszítésekre és politikai, diplomáciai tevékenységre van szükség ahhoz, hogy valóban megvalósuljon annak az üzenete, hogy a határon túli magyarság az identitásának, nyelvi, kulturális identitásának megőrzésével jól érezhesse magát ott, ahol van. Én azt hiszem, a fontosabb dolgokat most elmondtam, biztos lehetne még sokat mondani, de egyelőre röviden ennyit.

(gondola, a teljes szöveg MR, MNO nyomán)

Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó