Németh Zsolt: A szocialisták a nemzetpolitikát alárendelték az SZDSZ-nek
Egyetértek Eörsi Mátyással abban, hogy a nemzeti közép politikája megbukott, és ezt Medgyessy Péter miniszterelnöknek is be kell látnia.
2003. január 9. 18:47
Eörsi a kedvezménytörvény módosítása kapcsán azt mondta: az a fajta szocialista párti koncepció, hogy a nemzeti közép irányába menjen a kormány, nem működőképes. A kabinet akármit tesz, a Fidesz úgyis le fogja hazaárulózni – vélekedett a szabad demokrata politikus.

"A nemzeti közép politikája nem azért bukott meg, mert nemzeti kérdésekben a Fidesz és az MSZP nem tudott megegyezni, hanem azért, mert a szocialisták a nemzetpolitikát is teljes mértékben alárendelték az SZDSZ-nek" - mondta Németh Zsolt.

A fideszes politikus sajnálatosnak tartja, hogy "a szabad demokraták kedvezményellenes politikáját ma már az MSZP is magáénak vallja", holott annak idején a jogszabály parlamenti elfogadását a szocialisták is támogatták. Felhívta a figyelmet arra, hogy az SZDSZ hangsúlyosan érvel a kedvezménytörvény kapcsán a velencei bizottság ajánlásainak viszonyítási pontként való elfogadása ellen.
"Ez az álláspont elfogadhatatlan, hiszen a velencei bizottság ajánlása az egyetlen európai jogi normaszerű szöveg e témában" - tette hozzá.

Ausztria példája Németh Zsolt szerint nem érv arra, hogy az unió állampolgáraira ne vonatkozzon a kedvezménytörvény.
- Ha kimondjuk, hogy a kedvezménytörvény nem vonatkozik az unió állampolgáraira, akkor egyben deklaráljuk azt is, hogy a jogszabály fokozatosan hatályát veszti; ezzel eleget teszünk az SZDSZ, illetve egyes szomszédos országok elvárásainak - mondta.

A politikus úgy ítéli meg, hogy az SZDSZ álláspontja következetlen a kedvezménytörvénnyel összefüggésben. Megjegyezte, a Magyar Állandó Értekezlet novemberi ülésén a szabad demokraták már bejelentették, hogy megszavazzák a jogszabály kompromisszummal kialakított módosítási szövegtervezetét.
- Az SZDSZ és Eörsi Mátyás nem az elvi politizálás, hanem a köpönyegforgatás megtestesítője - fogalmazott Németh Zsolt.

A szabad demokrata politikus által bemutatott unióellenes polgári körös honlappal kapcsolatban leszögezte: Orbán Viktornak, illetve a volt kormányfő tagságát is bíró Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek önálló honlapja van, és azon nem szerepel az idézett felhívás. - Orbán Viktor csak azért a véleményért tud felelősséget vállalni, amely a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör honlapján is megtalálható - jelezte a fideszes politikus.

(MTI nyomán)

  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó