Kormányülés nehéz döntésekkel - gondola összefoglaló
Áremelésekről döntöttek, folytatódik az „erős” kormányzás. Minden kérdésben mérlegelés nélküli MSZP-s állásfoglalás érvényesül.
2003. január 10. 17:35
A kormányüléssel kapcsolatos várakozások legfontosabbika az áremelésekkel kapcsolatos döntés volt. Végül a földgáz ára a lakossági fogyasztóknál 12, az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik 2003. május 15-én, míg az áram átlagosan 10 százalékkal, a lakosság számára 8,7, a nem lakossági fogyasztóknak 3-14 százalékkal drágul február 1-jén - tájékoztatott a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája a kormány pénteki ülésén született döntésről. A közlemény szerint a kormány 2003. január 10-i ülésén a gazdasági és közlekedési miniszter tájékoztatást adott a 2003. évre tervezett gázáremeléssel kapcsolatos döntésről. Ennek értelmében a földgáz ára ebben a fűtési szezonban nem változik. A fűtési szezon után, május 15-től - a 2000. és a 2001. évi áremeléssel megegyező mértékben - a lakossági fogyasztók körében 12, az egyéb fogyasztók körében (az 500 köbméter/óra teljesítményszint feletti fogyasztók kivételével) 15 százalékos egyszeri áremelésre kerül sor. A villamos energia ára 2003. február 1-jétől emelkedik átlagosan 10 százalékkal. A lakossági átlagár 8,7 százalékkal emelkedik, miközben a nem lakossági árak esetében az egyes díjtételek változása a 3-14 százalékos áremelkedési sávba esik.

A levegőben lógó vitás ügyek között a kormány változatlan formában terjeszti az Országgyűlés elé a szociális törvények módosítását tartalmazó csomagot, amelyet várhatóan február első hetében, rendkívüli ülésnapon tárgyal a Ház. Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter pénteken a kormányülést követő tájékoztatón elmondta: a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött törvénymódosításokat a kormány egyetlen elemében sem találta diszkriminatívnak. Hozzátette: a törvény kihirdetésének csúszása sokakat hátrányosan érintett, ezért a jogszabály újbóli elfogadása esetén január 1-től visszamenőleges hatállyal lépnek életbe a pozitív intézkedések. A miniszter szavai szerint a kormány megállapította, hogy a vitatott kérdések más módon is tisztázhatók lettek volna, a testület ezért arra kéri Mádl Ferencet, hogy az előterjesztés újbóli parlamenti vitáján vegyen részt, hogy az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak legyenek.

A legkínos ügyek sorából a kormány úgy döntött, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetésében átcsoportosítással 100 millió forintot biztosít a Terror Háza múzeum működési kiadásainak támogatására. Ez az összeg a múzeum indokolt működési költségeinek fedezetét biztosítja. Annak érdekében, hogy a múlt századi magyarországi terror valamennyi vonatkozását hitelesen mutassa be az intézmény, megvizsgálják a Terror Háza múzeum kiállítási lehetőségeinek a jelenlegi épület mellett egy esetleges új épület bérlésével vagy megvásárlásával történő kibővítését. A kormányülésen szó esett arról, hogy az intézményt működtető közalapítvány alapító okiratát módosítani, a kuratóriumot pedig kiegészíteni szükséges. Vagyis lesz pénz,de ez sokba fog kerülni a jelenlegi működtetőknek, és politikai személycserékre lehet számítani.

Autópálya matricát kell vásárolni az idén január 15-től az M3-as új szakaszán és az M7-es autópályán. A kormány döntött az autópálya matricák díjemelésének mértékéről is. Eszerint az úgynevezett D1-es kategóriában, amelybe a gépjárműpark 94,5 százaléka tartozik, az éves díj 24.000 forintról 29.000 forintra emelkedik. A havi díj mértéke 2.600 forintról 3.200 forintra, míg a hetié 1.500 forintról 1.900 forintra drágul. A 10 százalékos nettó áremelés mellett az áfakulcs is emelkedett 2003-tól: 12 százalék helyett 25 százalék forgalmi adót kell fizetni. A D2-es kategóriában az éves díj 60.000 forintról 73.000 forintra, a havi díj 6.700 forintról 8.300 forintra, míg a heti 3.700 forintról 4.600 forintra emelkedik. A D3-as kategóriában az éves 83.000 forint helyett 110.000 forint, a havi 9.000 forint helyett 12.300 forint, míg a heti 5.000 forint helyett 6.700 forint lesz.

(gondola, MTI nyomán)

Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI