Ötven éve kezdődött Moszkvában az "orvosper"
Egy fél évszázaddal ezelőtt, 1952 január 13-én vette kezdetét - Sztálin utasítására - a Szovjetunió leghírhedtebb antiszemita koncepciós pere, az úgynevezett moszkvai orvosper.
2003. január 14. 14:15
Az évforduló alkalmából Moszkvában megemlékezést tartanak a zsidó közösségek, és a - jelentős részükben a GULAG-okon elpusztult - áldozatok hozzátartozói. Éppen fél évszázada a TASSZ szovjet hírügynökség jelentette be, hogy a szovjet állambiztonsági szervek "terrorista összeesküvést" lepleztek le a Kremlben: "fehér köpenyes gyilkosok ártó kezelésekkel akarták megrövidíteni a szovjet vezetők életét."

Az első körben letartóztatott zsidó orvosok valamennyien a Kreml klinikáján dolgoztak, pácienseik között megtalálhatóak voltak a kommunista párt politikai bizottsága, és a hadsereg vezérkarának magas rangú képviselői is. A Sztálin által kreált összeesküvés-elmélet szerint a letartóztatott orvosok közül négyen az amerikai, hárman a brit titkosszolgálat megbízásából akarták végrehajtani a gyilkosságokat. A vádirat értelmében az orvosokat a "nemzetközi zsidó burzsoá-nacionalista szervezet, a Joint" hozta kapcsolatba az említett titkosszolgálatokkal.

Az egyik letartóztatott, Vovszi professzor azt is "bevallotta" az eljárás során, hogy közvetlenül a zsidó segélyszervezettől kapta az utasítást a szovjet vezetők likvidálására. A "potenciális áldozatok" listáján olyan ismert nevek szerepeltek, mint Zsdanov, az SZKP fő kultúrpolitikusa, vagy Vasziljevszkij és Konyev marsall, II. világháborús hadvezérek.
A történészek szerint a tisztogatásnak, amely egy antiszemita kampány előkészítését szolgálta, Sztálin 1953 március 5-én bekövetkezett halála vetett véget.

(MTI nyomán)

  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó