Ötven éve kezdődött Moszkvában az "orvosper"
Egy fél évszázaddal ezelőtt, 1952 január 13-én vette kezdetét - Sztálin utasítására - a Szovjetunió leghírhedtebb antiszemita koncepciós pere, az úgynevezett moszkvai orvosper.
2003. január 14. 14:15
Az évforduló alkalmából Moszkvában megemlékezést tartanak a zsidó közösségek, és a - jelentős részükben a GULAG-okon elpusztult - áldozatok hozzátartozói. Éppen fél évszázada a TASSZ szovjet hírügynökség jelentette be, hogy a szovjet állambiztonsági szervek "terrorista összeesküvést" lepleztek le a Kremlben: "fehér köpenyes gyilkosok ártó kezelésekkel akarták megrövidíteni a szovjet vezetők életét."

Az első körben letartóztatott zsidó orvosok valamennyien a Kreml klinikáján dolgoztak, pácienseik között megtalálhatóak voltak a kommunista párt politikai bizottsága, és a hadsereg vezérkarának magas rangú képviselői is. A Sztálin által kreált összeesküvés-elmélet szerint a letartóztatott orvosok közül négyen az amerikai, hárman a brit titkosszolgálat megbízásából akarták végrehajtani a gyilkosságokat. A vádirat értelmében az orvosokat a "nemzetközi zsidó burzsoá-nacionalista szervezet, a Joint" hozta kapcsolatba az említett titkosszolgálatokkal.

Az egyik letartóztatott, Vovszi professzor azt is "bevallotta" az eljárás során, hogy közvetlenül a zsidó segélyszervezettől kapta az utasítást a szovjet vezetők likvidálására. A "potenciális áldozatok" listáján olyan ismert nevek szerepeltek, mint Zsdanov, az SZKP fő kultúrpolitikusa, vagy Vasziljevszkij és Konyev marsall, II. világháborús hadvezérek.
A történészek szerint a tisztogatásnak, amely egy antiszemita kampány előkészítését szolgálta, Sztálin 1953 március 5-én bekövetkezett halála vetett véget.

(MTI nyomán)

 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó