Ötven éve kezdődött Moszkvában az "orvosper"
Egy fél évszázaddal ezelőtt, 1952 január 13-én vette kezdetét - Sztálin utasítására - a Szovjetunió leghírhedtebb antiszemita koncepciós pere, az úgynevezett moszkvai orvosper.
2003. január 14. 14:15
Az évforduló alkalmából Moszkvában megemlékezést tartanak a zsidó közösségek, és a - jelentős részükben a GULAG-okon elpusztult - áldozatok hozzátartozói. Éppen fél évszázada a TASSZ szovjet hírügynökség jelentette be, hogy a szovjet állambiztonsági szervek "terrorista összeesküvést" lepleztek le a Kremlben: "fehér köpenyes gyilkosok ártó kezelésekkel akarták megrövidíteni a szovjet vezetők életét."

Az első körben letartóztatott zsidó orvosok valamennyien a Kreml klinikáján dolgoztak, pácienseik között megtalálhatóak voltak a kommunista párt politikai bizottsága, és a hadsereg vezérkarának magas rangú képviselői is. A Sztálin által kreált összeesküvés-elmélet szerint a letartóztatott orvosok közül négyen az amerikai, hárman a brit titkosszolgálat megbízásából akarták végrehajtani a gyilkosságokat. A vádirat értelmében az orvosokat a "nemzetközi zsidó burzsoá-nacionalista szervezet, a Joint" hozta kapcsolatba az említett titkosszolgálatokkal.

Az egyik letartóztatott, Vovszi professzor azt is "bevallotta" az eljárás során, hogy közvetlenül a zsidó segélyszervezettől kapta az utasítást a szovjet vezetők likvidálására. A "potenciális áldozatok" listáján olyan ismert nevek szerepeltek, mint Zsdanov, az SZKP fő kultúrpolitikusa, vagy Vasziljevszkij és Konyev marsall, II. világháborús hadvezérek.
A történészek szerint a tisztogatásnak, amely egy antiszemita kampány előkészítését szolgálta, Sztálin 1953 március 5-én bekövetkezett halála vetett véget.

(MTI nyomán)

  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó