Meg kell ismételni a cigány önkormányzati választást - reagálások
A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét, és elrendelte a választás megismételtetését.
2003. január 16. 16:52
Az LB a Lungo Drom választási koalíció által benyújtott kifogást elbírálva megállapította: a választásra jogosult 4.592 elektorból az OCÖ tagjait megválasztó elektori gyűlésen a szavazáskor 1.347-en vettek részt, ezért az elektorok gyűlése határozatképtelen volt.

A bíróság a döntést indokolva felhívta a figyelmet arra: a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az elektori gyűlés akkor határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele részt vesz.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a gyűlésen az elektorok legalább felének a szavazáskor is részt kell vennie, ezért határozatképtelenség miatt az Országos Cigány Önkormányzat választását meg kell ismételni.

Kövér László: A belügyminiszternek és a miniszterelnöknek is le kell vonnia a konzekvenciákat

Kövér László, a Fidesz alelnöke szerint a belügyminiszter asszonynak viselnie kell a következményeit annak, hogy a hatáskörébe tartozó Országos Választási Iroda nem volt képes a cigány kisebbség önkormányzati választás korrekt, tisztességes és törvényes lebonyolítására.

Kövér László a Fidesz kalocsai fórumán a Legfelsőbb Bíróság döntését kommentálva úgy fogalmazott: "A belügyminiszter alkalmatlansága okán a miniszterelnök úrnak is le kellene vonni a megfelelő konzekvenciákat, különben az egész kormány osztozik ebben a szégyenben, amely nem csupán a kormányt és az MSZP-t, hanem az egész magyar demokráciát érte."

Kövér László emlékeztetett arra: a Fidesz már a választási procedúra után jelezte, hogy példátlannak és elfogadhatatlannak tartja azt a nyomásgyakorlást, amelyet a kormány kifejtett a neki kedves cigány közéleti szereplők mellett, illetve az ellenkező oldalon álló, vagy annak vélt cigány kisebbségi szervezetekkel, személyiségekkel szemben.
- Üdvözöljük azt a döntést, amely lehetőséget biztosít, hogy korrekt, tisztességes új választás eredményeként hozzuk létre a magyarországi legnagyobb lélekszámú kisebbség önkormányzati szervezetét - fogalmazta meg a Fidesz alelnöke.

Kifejezte, a választás folyamatába pártja nem kíván beavatkozni. Természetesen szolidárisak vagyunk a Lungo Drommal, amely a Fidesz - Magyar Polgári Párttal partneri viszonyban van, de azt gondoljuk, hogy a cigány kisebbség vezetőinek megválasztása ennek a kisebbségnek a belügye - mondta.
- Egyúttal szeretnénk a kormányt felhívni arra is, hogy másodszorra már ne kövesse el azt a hibát, amit első alkalommal elkövetett - fűzte hozzá Kövér László.

Hargitai János (Fidesz) szerint véleménye szerint a Legfelsőbb Bíróságnak az Országos Cigány Önkormányzat választásának megismétlésére vonatkozó határozata az Országos Választási Iroda "ordító hibájára" hívja fel a figyelmet.

Hargitai érthetetlennek nevezte, hogy a választási iroda azon munkatársai, akik a helyszínen tartózkodtak a voksolás idején, miért engedték befejezni a szavazást a Lungo Drom képviselőinek távozása után.
- Felfoghatatlan számomra, hogy a választási iroda jelenlévő dolgozói hogyan tudták így végigcsinálni az egész voksolást, hiszen nyilvánvalóan kevesebb elektor maradt helyszínen a szükséges 50 százaléknál - vélekedett a politikus.

Kitért arra is, hogy a választás után több furcsaság került napvilágra a sajtón keresztül. Ezek között említette meg, hogy többen szavaztak, mint ahányan regisztrálva voltak.
- A legdurvábbnak persze az tűnt, hogy az elektorok gyűlése ugyan határozatképes volt a regisztráció alapján, de mivel a szavazáskor a Lungo Dromhoz tartozók már nem voltak jelen, nem volt meg a szavazásra jogosultak 50 százaléka - szögezte le Hargitai János.

Az MSZP aggályosnak tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését

Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója a bírósági döntést kommentálva kijelentette: a Magyar Szocialista Párt mindig, mindenkor tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését, viszont aggályosnak találja, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a vesztésre álló fél bármikor megakadályozhatja az Országos Cigány Önkormányzat megalakulását.

A szocialista politikus szerint annak érdekében, hogy a jövőben hasonló helyzet ne fordulhasson elő, az MSZP fontolóra veszi a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény módosítását oly módon, hogy egy olyan javaslat kerüljön a parlament elé, amely lehetővé teszi a demokratikusan megválasztott elektoroknak a cigány önkormányzat tagjainak demokratikus úton történő megválasztását.

Demokratikus Roma Koalíció: Állunk az újabb megmérettetés elébe

A Demokratikus Roma Koalíció - amely a múlt szombati országos cigány elektori gyűlésen egy kivétellel elnyerte az Országos Cigány Önkormányzat valamennyi mandátumát - tudomásul veszi a Legfelsőbb Bíróság döntését és áll az új választás elébe.

- A korábbi jogértelmezések alapján mi megnyertük a szombati választást - fogalmazott Horváth Aladár, a tömörülés elnökjelöltje, emlékeztetve arra, hogy a korábbi gyűléseket kifogásoló panaszok alapján úgy értelmezik, a törvény szerint a regisztrációnál kell megjelennie az elektorok meghatározott hányadának. Hozzátette: "szomorúan gondolok arra, hogy ismét iszonyatos tortúrát kell végigcsinálnia az összes résztvevőnek".

Farkas Flórián: A bírósági döntés visszaadta a hitet a cigányságnak

Farkas Flórián szerint Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntése visszaadta a magyarországi cigányságnak, a képviselőknek a méltóságát, és visszaadta azt a hitet, hogy Magyarországon jogállamiság van.

A Lungo Drom választási koalíció lnöke szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése lelki megnyugvást jelent a magyarországi cigányságnak, ugyanis - fogalmazott - a magyarországi cigányság szombat óta úgy érezte, hogy nincs igazság Magyarországon, és cigány emberrel mindent el lehet követni.

A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára furcsállja a döntést

Teljesen új helyzetet teremt a Legfelsőbb Bíróságnak az Országos Cigány Önkormányzat választási eljárását megsemmisítő döntése, hiszen az 1995-ös és 1999-es választáson sem volt meg a szavazás alkalmával a gyűlés határozatképességéhez szükséges többség - vélekedett a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

Tóth Zoltán szerint ha az LB a két korábbi választás alkalmával hasonló döntést hoz, akkor a hétvégi választáson bojkott-felhívással élő és eltávozó elektorok pártja, a Lungo Drom nem lehetett volna hatalmon az elmúlt 8 évben.

Az államtitkár szerint az OVB a választással kapcsolatban a törvény szellemének és betűjének megfelelő döntést hozott, s az Országos Választási Iroda - amelynek a tevékenységét kifogásoló indítványokat az LB elutasította - becsülettel végezte munkáját.

Az államtitkár úgy vélekedett: Farkas Flórián Lungo Drom elnök választási bojkott-felhívása ugyanakkor ellenkezik a választási törvény elveivel.
Kiemelte: a BM természetesen tiszteletben tartja az Legfelsőbb Bíróság döntését.

Hozzátette: Lamperth Mónika belügyminiszter már a kisebbségi választások kitűzése előtt kezdeményezte a vonatkozó törvény módosítását, s ezen jelen pillanatban is dolgoznak. Az államtitkár szerint azon kisebbségek vonatkozásában kell változtatni a választási törvényen, ahol nagy mértékű pártosodás vagy blokkosodás történt. Azon kisebbségek esetében, ahol személyekre szavaznak, a választási törvény megalapozott és jól működik.

(MTI nyomán)

Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI