Demszky kormánybírálata: öt százalékkal kevesebb az önkormányzatok költségvetése
Demszky Gábor szerint az idén a fővárosi önkormányzatok gazdasági mozgástere rendkívül beszűkült a jelentős közalkalmazotti, köztisztviselői bérteher miatt.
2003. január 29. 19:55
Elmondta, hogy ez gyakorlatilag el is viszi az önkormányzatok bevételeinek növekményét.
A főpolgármester erről azon az értekezleten beszélt, amelyen a kerületi vezetők véleményezhették a főpolgármesteri hivatal apparátusa által összeállított 255 milliárd forintnyi forrás megosztásáról szóló tervezetet. Az állami költségvetés feszítettségével indokolta azt, hogy idén ismét a hiányt kell szétosztani az önkormányzatok között.

Részletezte a fővárosi önkormányzatok bevételeinek növekedését eredményező elemeket, de egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nőtt az adóerő-képesség számításából eredő elvonás. Ez a mintegy 17 milliárd forintos elvonás azt jelzi, hogy tovább nőtt a főváros szerepe a vidék támogatásában.

A negatívumok között említette, hogy az illetékbevétel 2000-ben bevezetett, a fővárost hátrányosan érintő törvényi szabályozása megmaradt, emiatt milliárdoktól esik el a főváros.

A rendszer bevezetésével követték a megyék esetében korábban már évek óta alkalmazott gyakorlatot, amely szerint a megyei jogú városok illetékbevételeinek egy részét más célokra elvonták.

Felhívta a figyelmet arra: a forrásmegosztás tervezetét csak telefonon beszerzett adatok alapján tudták elkészíteni, hogy azt határidőre megküldhessék a kerületeknek. Megjegyezte, hogy a Belügyminisztériumtól kapott adatok egy része pontatlan, a ténylegeseket január 31-én kapják meg.

A fővárosi önkormányzatok idei költségvetése a szabad források tekintetében reálértéken 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál.
A forrásmegosztás alapelemei nem változtak jelentősen, a törvényi változás miatt viszont a küszöbértékes elosztást a deficitarányos megosztás váltotta fel. A tervadatokról a tényadatokra való áttérést év közben a már korábban alkalmazott korrekciós alap segítéségével utólag korrigálják.

A deficitarányos elosztás mellett azért is indokolt a kerületek számára a hivatala által összeállított tervezet elfogadása, hogy mielőbb elkészíthessék a helyi költségvetéseket. A jogalkotó jó szándékának bizonyítékaként említette, hogy idén, 8 év után ismét a kerületek többségének egyetértése szükséges a rendeletalkotáshoz.
A főpolgármester bízik abban, hogy a kerületek február 15-ig testületi véleményt nyilvánítanak a javaslatról.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó