Légy a levesben - Doszpot végleg fennakadt? - gondola háttér
„C” típusú átvilágítás. Az átlagosnál is nagyobb a kockázat? Tévedett a sztárzsaru, avagy megvezették, netán a pénzügyminiszter és a miniszterelnök „félreértésének” áldozata?
2003. február 3. 16:58
A kormány közeli Magyar Hírlapnak kiszivárogtatott hírek szerint a szocialisták volt sztárrendőre szakmai okok miatt alkalmatlan a vámőrség különleges ügyek főosztályának vezetésére. A lap szerint, a poszthoz ugyanis pénzügyi, számviteli végzettségre is szükség van, Doszpot azonban ilyennel nem rendelkezik. László Csaba pénzügyminiszter ezért „egyelőre” még mérlegeli Doszpot kinevezését. A gondola értesülése szerint viszont nem ez, hanem - változatlanul - a „C” típusú vizsgálat során felszínre kerülő kockázati tényezők „késleltetik” Doszpot kinevezését.

***

Miként arról már korábban beszámoltunk, a gondola megbízható forrásokból úgy értesült, hogy Doszpot személyesen Medgyessy Péterrel állapodott meg új beosztásáról. A kormányfő a „titkos csúcstalálkozó” után jelentette be: „Doszpot Péter minden bizonnyal lemond a mandátumáról.”

Doszpot, megerősítve a közös megegyezés tényét, a parlament szocialista képviselőcsoportjából való távozásának általa vélt okát idézve elmondta:

„Hiányzott a nyomozói munka, a bőrkabát, a pörgés. Úgy tűnik, még öregednem kell a képviselőséghez, felesleges önkínzás lett volna, ha maradok... Döntésem nem befolyásolja személyes kapcsolatunkat a kormányfővel, aki megértette és elfogadta az indokaimat... Olyan lehetőség kínálkozott a vám- és pénzügyőrségnél, amit nem akartam kihagyni...

Cáfolta, hogy elégedetlen lett volna a képviselőként kapott lehetőségekkel, hiszen a rendészeti bizottság alelnöke és miniszteri biztos is volt. Arról sem tett említést, hogy esetleg vele lettek volna elégedetlenek.

A többi már formaságnak ígérkezett. Doszpot is úgy vélte, hiszen arra a kérdésre, hogy visszatér-e valamikor még egyszer a politikába, azt válaszolta: a politika nem az ő világa. Az MSZP-s baráti kapcsolatait megőrzi, de másként, például tanácsadóként sem kötődik majd a párthoz.

Az MSZP elnöksége is bejelentette: az országos választmány január 25-ülésén dönt Doszpot utódjáról, így február 1-jei távozása utáni első parlamenti ülésnapon már ünnepélyes esküt is tehet a helyébe lépő képviselő.

Nos, nem tesz! Az első ülésnapon semmiként sem.

***

Emlékeztetőül: Doszpot Péter a gyilkossági ügyek sztárnyomozójaként a média jóvoltából szerzett országos ismertséget. Szakmai bravúrjairól, vagányságáról, al- és „felvilági” kapcsolatairól, sportkocsijáról legendákat meséltek, mesélnek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának csoportvezetője, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője, alezredes. (Beosztásához a „B” típusú vizsgálat is elegendőnek bizonyult, a képviselőket pedig „csak” az ügynöktörvény alapján világítják át.)

Medgyessy Péter személyes felkérésére, hagyta ott a rendőrséget, hogy a szocialisták képviselőjelöltje legyen. A 2002-es országgyűlési választáson az MSZP reklámembereként, a párt országos listájáról jutott a parlamentbe, a nagy csinnadratta ellenére egyéniben a Fidesz jelöltje megelőzte.

Most, alig fél év után állapodott meg újra Medgyessyvel. Arról (is), hogy parlamenti mandátumát „önként” visszaadja.

***

A gondola úgy tudja: a Vám és Pénzügyőrség Országos parancsnokságán nem fogadták kitörő örömmel Doszpot Péter esetleges kinevezéséről szóló hírt. A néhai sztárzsarut azonban ez különösen nem igazgatta. Úgy vélte, vélhette: zubbony-váltása, formális aktus lesz csupán. Elvégre a kinevezése nem a vámosok, hanem László Csaba pénzügyminiszter hatáskörébe tartozik. Ő pedig aligha mondhat nemet a miniszterelnökének.

Lehet, hogy tévedett?

***

A fegyveres testületek hivatásos állományáról szóló törvény szerint a vámhatóságnál a 35. év feletti munkavállalók szolgálati viszonyának létesítéséhez a pénzügyminiszter hozzájárulása szükséges.

Doszpot Péter elmúlt harmincöt. Tanítóképző-, rendőrtiszti főiskolát végzett. Csaknem tizenöt éves bűnügyi és többéves vezetői tapasztalattal bír.

A kormányközeli Magyar Hírlap értesülésének egy része fedi a valóságot: a kinevezésre jogosult pénzügyminiszternek valóban lehetősége van eltérni a törvényben előírt feltételektől. Arról az általános (kiváltképpen szocialista) gyakorlatról viszont, sajnálatos módon, már nem tesz említést, hogy a 35 évnél idősebb „fontos emberek” esetében eltekintenek ettől a követelménytől.

A lap információi szerint „László Csaba egyelőre gondolkodik azon, hogy a szakmai hiányosságok ellenére kinevezze-e Doszpotot, mivel mérlegelni kell, hogy milyen támadásokra adna alkalmat, ha vezető pozícióhoz jutna egy, a törvényben előírt végzettséggel nem rendelkező kormánypárti politikus.”

Ez (is) igaz lehet. A kormánykörök sugallatait közreadó lap azon értesülése viszont, mely szerint „a miniszter döntéséig nem kezdődik meg a „C” típusú átvilágítás”, semmiként sem lehet az.

***

A „C” típusú vizsgálat különösen fontos, bizalmas beosztások betöltésénél, elengedhetetlen feltétel. Törvény írja elő.

A vámosoknál felkínált beosztás ilyen. Ahhoz, hogy Doszpot Péter változatlan rendfokozatban átvehesse a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának létrehozandó különleges ügyek osztályának irányítását „C” típusú átvilágítás is szükséges.

A nemzetbiztonság által feltárt kockázati tényezők értékelése, mérlegelése a pénzügyminiszter hatásköre. Egyedül ő hivatott dönteni arról, hogy az országgyűlési mandátumáról lemondani kívánó Doszpot Péter átkerülhet-e a VPOP állományába, vagy sem. Értelemszerűen, a feltárt kockázati tényezők figyelembe-, vagy semmibe vétele is egyedül az ő felelőssége: László Csaba pénzügyminiszteré.

Úgy tudjuk: ez esetben az átlagosnál is nagyobb a kockázat. A pénzügyminiszternek - állítólag - a „szakmai kifogásoknál” sokkal nagyobb gondot okoz Doszpot „C” típusú átvilágítása. Még nagyobbat, felettesének, Medgyessy Péternek idő előtti megállapodása. Nem lesz könnyű sem igent, sem nemet mondania.

Légy "került" a levesbe...

***

A gondola írását általánosan is megerősítendő, Bonyodalmak Doszpot Péter körül címmel közöl írást egy másik nagyhírű lap legfrissebb száma, a HVG is. Szerintük országgyűlési képviselőnek alkalmas, pénzügyőrtisztnek csak bajosan - ez az üzenete annak, hogy László Csaba pénzügyminiszter halogatja Doszpot Péter MSZP-s honatya, egykori életvédelmi nyomozó kinevezését. Doszpottal kapcsolatban a nemzetbiztonság kockázatokat tárt fel - értesült a HVG is.

A látszólag mindennapos állásváltoztatás akkor kavart vihart, amikor a közelmúltban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kockázati tényezőket talált Doszpot múltjában. Labda László Csaba pénzügyminiszternél van, akinek a jelek szerint nem kis fejtörést okoz az ügy: a döntést hetek óta halogatja (lapzártánkig nem is fogadta az érintettet) – írja a nagytekintélyű hetilap.

A kinevezés lebegtetése nyilván kínosan érinti a képviselőt, mivel alátámasztani látszik az átvilágításával kapcsolatos gondokról szóló - a HVG-nek megbízható forrásból megerősített - híreket, illetve megalapozni azokat az információkat, amelyek szerint Doszpot rendőri múltjában akadnak magyarázatra szoruló esetek.

Inkognitót kérő volt kollégája a HVG-nek megerősítette: számos alvilági informátor jelezte, hogy Doszpot az indokoltnál bensőségesebb viszonyt ápol az éjszakai élet egyes prominenseivel.

Médiabeli szereplései ellenérzéseket váltottak ki Doszpot kollégáiból - írja a HVG -, akik "agyonsztároltnak" mondták Doszpotot, s az általa vezetett csoport szerintük gyenge eredményeivel érveltek.

Az életvédelmisek nagy ügyei közül több kétségtelenül máig felderítetlen: így az utóbb az azóta megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatósághoz került, Fenyő János elleni merénylet, az 1997-1998-as robbantásos gyilkosságok, köztük a legvéresebb, az Aranykéz utcai merénylet. Utóbbival kapcsolatban a HVG informátora állította, kollégái a robbantás másnapján megbízható fülest kaptak a szlovák szálról, amelyet Doszpoték hetekig "fektettek".

A személyét ért vádakra Doszpot a HVG-nek annyit reagált, "a rendőrök bűnözőkkel foglalkoznak", s egyértelművé tette, a lelkiismerete tiszta.

Doszpot elmondása szerint még nem indult meg az "állásváltozáshoz" szükséges legszigorúbb átvilágítási eljárás. Ilyen kérdőívet legutóbb akkor kellett kitöltenie, amikor bekerült a parlamentbe, s pártja a nemzetbiztonsági bizottságba kívánta delegálni. Ez az átvilágítás azonban megszakadt, miután az MSZP és Doszpot úgy döntöttek, a képviselő a rendészeti bizottságban jobban tudja kamatoztatni rendőri tapasztalatait. A HVG ugyanakkor úgy értesült, az átvilágítás megtörtént, és több kockázatot tárt fel, ám azok államtitoknak számítanak.

A gondola értesülése szerint viszont az a tény, hogy az eredeti elképzeléssel szemben Doszpodot nem a "C" típusú átvilágítást igénylő nemzetbiztonsági bizottságba delegálták, hanem csak a "B" típusút követelő, rendészeti bizottságba, szoros összefüggésben van, a néhai sztárrendőr szerint félbeszakadt, mások szerint befejeződött "C" típusú átvilágítással.

A volt nyomozó mindenesetre magyarázatot vár - írja a HVG - miért késik a miniszter döntése, s különösen alapos indokolásra számít abban az esetben, ha végül nem nevezik ki a VPOP különleges ügyosztályának élére. Ahová első főnöke és földije, Bencze József, a VPOP bűnügyi főigazgatója hívta, miután Doszpot álláskeresőben bejelentkezett nála.

A HVG szerint: ha az átvilágítási procedúra végül megnyugtatóan zárul is, László Csabának fejtörést okozhat az is, hogy a VPOP főosztályvezetőinek egyetemi végzettséggel kell rendelkezniük. Ez az előírás megkerülhető úgy, hogy a képviselőt nem véglegesítik, csak megbízotti státust kap. Ebbe azonban Doszpot nem kíván belemenni, mondván, szerinte szakmai felsőfokú végzettsége, amit a Rendőrtiszti Főiskolán szerzett, megnyugtatóan pótolja az egyetemi papírt.

A vak is azt mondja: majd meglátjuk. - A légy mindenesetre még ott van a levesben!

(gondola - jakysz -)

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó