Magyar Irodalmi Díj: a kitüntetett Rakovszky Zsuzsa
A kígyó árnyéka című regényéért Rakovszky Zsuzsa vehette át a 2002. évi Magyar Irodalmi Díjat. Az ötmillió forint összegű Magyar Irodalmi Díjat a megelőző év legjobb irodalmi alkotásának minősített munka szerzője kapja.
2003. február 10. 20:13
A Magyarország Európában Alapítvány immár harmadik alkalommal odaítélt elismerését Göncz Árpád volt köztársasági elnök, az alapítvány elnöke nyújtotta át az Akadémia épületében rendezett ünnepségen. Angyalosi Gergely egyetemi tanár, a díjat odaítélő bírálóbizottság tagja a laudációban elmondta: ha egy - ahogy félig-meddig ironikusan mondani szokás - alanyi költő, vagyis akit ilyenként könyvelt el az irodalmi közvélemény, hirtelen egy úgynevezett nagyregénnyel áll elő, az esetek döntő többségében gyanakvás fogadja. A költőnek sikerült egy igen jelentős regényt alkotnia, s a szakma, valamint az irodalom iránt érdeklődők szélesebb köre minden fanyalgás nélkül, örömmel és osztatlan elismeréssel fogadta teljesítményét. „Rakovszky Zsuzsa talán legnagyobb írói bravúrja abban áll, hogy a titok akkor sem szűnik meg, amikor az olvasók behajtják a könyv utolsó oldalát.” Nagyszabású, összetéveszthetetlenül eredeti kimunkálású alkotás e regény, amely meggyőződése szerint átrendezi a mai magyar próza egyik hangsúlyos és jelentős műveket felsorakoztató vonulatát, amely fiktív történelmi regénynek nevezhető.

Rakovszky Zsuzsa beszédében egyebek között arról szólt, hogy alkotás közben igyekszik nem gondolni arra, miként fogadják majd írását.

Fazakas Szabolcs, az alapítvány ügyvezető elnöke felidézte: 2000-ben különböző cégek azzal a szándékkal hívták életre a szervezetet, hogy hozzájáruljanak Magyarország európai szerepvállalásának megalapozásához, valamint ahhoz, hogy az új évezred magyar társadalmában fokozottabban teret nyerjen a valóságos tehetség, s a maradandó értékek elismertessenek. Ebben a szellemiségben jött lére a Magyar Irodalmi Díj is, amellyel az alapítvány a színvonalas magyar szépirodalmi alkotásokat szándékozik támogatni, egyúttal hozzájárulva azok külföldi megismertetésének előmozdításához.

A Magyarország Európában Alapítvány kuratóriumának tagja Kosáry Domokos történész, akadémikus és Pomogáts Béla irodalomtörténész. A díjat odaítélő szakzsűri tagja még: Bojtár Endre esztéta, Ilia Mihály, Kántor Lajos irodalomtörténész, Poszler György irodalomtörténész, egyetemi tanár, valamint Réz Pál műfordító, irodalomtörténész.

Az ötmillió forint összegű Magyar Irodalmi Díjat a megelőző év legjobb irodalmi alkotásának minősített munka szerzője kapja.

(MTI nyomán)

Címkék:
MTI Hírfelhasználó