Kertészkedés a természet ritmusával összhangban
2003. február 28. 20:44

Az ókori népek a kozmosz részének tekintvén önmagukat harmónikus egységben éltek a természettel. Úgy gondolták, hogy a nap és a hold jelentős hatást gyakorolnak földünk lakóira, befolyásolják viselkedésüket, életfolyamataikat és szabályoznak bizonyos természeti jelenségeket. A nap jelentette számukra az életerőt, a mindennapi életben mégis a holdnak tulajdonítottak nagyobb jelentőséget. Holdnaptáraik is erről tanúskodnak. Manapság már szinte teljesen feledésbe merült a holddal kapcsolatos tapasztalatkincs. Ám feleleveníthetjük az ősi tudást, s ha így teszünk az élet számos területén minőségi változásokat érhetünk el. Most, a tavasz közeledtével azt mutatjuk meg, hogy a kerti teendőinket hogyan igazítsuk a hold fázisaihoz.

E hasznos ismeretek alkalmazásához nem kell más, csak egy holdnaptár, és persze nem árt ha ismerjük a hold hét állapotát és az alkalmazási területek összefüggéseit.
Az első négy fázis: az újhold, a növő hold, a telihold és a fogyó hold. Amikor a hold a föld és a nap között áll újholdról beszélünk. Ilyenkor a sötét oldalát mutatja felénk. Növő hold idején már láthatóvá válik az égitest nap felőli oldala. Teliholdkor világító korongként tündököl. A holdtöltét követően pedig folytatja útját a föld körül, s ismét csak egy kis sarló alakú részt láthatunk belőle, ez a fogyó hold.

A hold föld körüli keringése során néhány napig (kb. kettő és fél) az állatöv valamelyik csillagképében tartózkodik. A hold állása az állatöv egy jegyében a holdfázisokhoz hasonlóan szintén fontos információ.

A hold állatövben való állásával, azaz a tizenkét zodiákussal öszefüggő fogalom a felszálló és a leszálló hold. A nyilastól az ikrekig a gyarapító, növekedést elősegítő erők kerülnek előtérbe. Ekkor felszálló holdról beszélünk. Az ikrektől a nyilasig viszont a leszálló erők az uralkodók, melyek teljes érettséget, végül hanyatlást eredményeznek.

Kerti munkálataink odafigyelést, hozzáértést és türelmet igényelnek. Ha jól megválasztjuk az ásás, a vetés, az ültetés és a palántázás időpontját, akkor növényeink gyorsabban növekednek majd, ugyanakkor ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és a gyomokkal szemben. A hold remek útmutatóul szolgálhat e téren, hiszen a termőföld és a növények összeköttetésben állnak vele. A gyakorlat azt mutatja, hogy kapcsolatuk kétségbe nem vonható, még ha tudományosan nem is bizonyítható.

Háromszor ássuk fel az ágyásokat, először növő holdkor oroszlán napon, másodszor fogyó holdkor bak napon, végül pedig szintén fogyó hold idején. Ha oroszlán napon ásunk, a gyomnövények erőre kapnak, kicsíráznak. Bak napon azonban eltűnnek, így megfelelő feltételeket teremthetünk növényeink fejlődéséhez.

Föld felett növő növényeink ültetésére, vetésére a legmegfelelőbb időszak a növő hold, vagy helyette a leszálló hold. A föld alatt növők esetében fogyó holdnál ajánlott az ültetést elvégezni.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a növény mely részének van szüksége dinamikusabb fejlődésre. Ha termésről van szó, mint a paradicsom esetében, akkor termésnapot, kost, oroszlánt vagy nyilast ajánlatos az ültetéshez, vetéshez választani. A zöldhagyma, amely leveles zöldség levélnapon ültetendő, vagyis rák, skorpió vagy halak napon. A hagyma gyökérzöldség, így egy gyökérnap - szűz, bika vagy bak - a legmegfelelőbb időpont számára az ültetéshez. A virágok és gyógynövények ültetésére a virágnapok - ikrek, mérleg vagy vízöntő - a legalkalmasabbak.

Gabonafélék vetésére a kos és a nyilas napok a megfelelőek. Oroszlán napon is végezhető ez a munka, de csak abban az esetben ha a föld már eleve nedves.

Az átültetést, amennyiben szükség van rá mindig tavasszal vagy ősszel ajánlatos elvégezni. A növő hold, vagy helyette a leszálló hold időszaka alkalmas időpont erre a célra. Ha öreg növényről, fáról van szó, akkor leszálló hold idején, szűz napon kerüljön sor a beavatkozásra.

Növényeink trágyázására megfelelő idő a holdtölte vagy a fogyó hold. Ilyenkor könnyebben hasznosítják a növekedéshez szükséges tápanyagokat, hiszen a talaj felszívja azokat. Míg máskor a talaj befogadóképessége csekély, ezért a talajvízbe juthatnak a trágyaanyagok. A gabonát, a zöldséget és a gyümölcsfát termésnapokon - kos, nyilas - trágyázzuk. Oroszlán napokon inkább tartózkodjunk e művelettől, mert a növények és a talaj kiszáradhatnak.

A kártevők irtásához legjobb fogyó holdkor hozzákezdeni. A föld felett garázdálkodók ellen nyilas, illetve ikrek napokon indítsunk harcot. A földben élő férgeket bika, szűz vagy bak napokon irthatjuk leghatékonyabban. A gyomnövények elleni küzdelem szintén fogyó hold idején, a bak jegyében a legeredményesebb.

Növényeink visszavágását fogyó holdnál vagy leszálló hold idején végezzük. A gyümölcsfákat növő holdnál és gyümölcsnapon érdemes nemesíteni. A beteg, nőni nem akaró fákat, növényeket fogyó holdnál vagy újholdkor kezeljük. A betakarításhoz és a raktározáshoz felszálló hold idején kezdjünk hozzá. A gabona aratására, raktározására pedig a kos napok a legmegfelelőbbek.

A hold ritmusai összefüggésbe hozhatók életünk egyéb területeivel is. Ez a folyton változó égitest egészségünk megőrzésében és a háztartás optimális vezetésében szintén segítségünkre lehet. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne vessük el a sulykot, vagyis ne a holdnaptár tanulmányozása előzze meg minden tettünket.

ke

Címkék:
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI