Hídavató: megtudhattuk, hogy a Duna két oldalán emberek élnek - gondola tudósítás
Átadták azt a pontonhidat, amelyet március 15-e alkalmából, a kormány uniós kampányának részeként emeltek Budapesten. A több tízmilliós összberuházású híd három napig köti majd össze a Duna két partját.
2003. március 15. 00:21
A pontonhíd avatóünnepségén részt vett többek között Medgyessy Péter, Szili Katalin, Szent-Iványi István, Baja Ferenc, s beszédet mondott Pat Cox, az Európai Parlament elnöke.

A hivatalos ceremónia részeként először a politikusokból álló küldöttség vonult át a hídon. Mindebből azonban szinte semmit nem lehetett látni; az érdeklődők közül néhányan egyszerűen zártkörű rendezvénynek minősítették a megnyitó ünnepséget.
Az avatást a kordonok mögött várakozók egy részének bekiabálásai zavarták meg: "Vesszen Medgyessy!", "Hazaárulók!". Néhányan, EU-ellenes mellényben jelentek meg és uniót ellenző szórólapokat osztogattak.

A miniszterelnök ünnepi beszédében többek között kifejtette, hogy a Duna jobb és bal partján emberek élnek, s ezt a két pontot össze lehet kötni. A híd ennek jelképe, s erre a nemzeti ünnepen különösen figyelnünk kell - mondta, s egyben hozzátette: a híd annak az együtt megtett útnak a jelképe is, amely Európába vezette a magyarságot.
A kormányfő arról nem ejtett szót, hogy az Európa Unióhoz történő csatlakozásunk nyitókampányán, s nemzeti ünnepünk előestéjén a Himnuszt vajon miért nem játszották le.

Pat Cox arról beszélt, hogy a magyar nép egy büszke, öntudatos nemzet, s hogy ezt az értékét magával kell vinnie Európába. Április 12-ét, az uniós népszavazás időpontját március 15-éhez hasonló jelentőségűnek mondta, mely ugyanúgy megváltoztathatja a nemzet sorsát, s a döntés a magyarok kezében van.

A hidat a beszédek után megnyitották. A budai oldalon közben leginkább a lakodalmas rock stílusára emlékeztető, külföldi slágerek szintetizátoros feldolgozásai "emelték" az est színvonalát. A csípős hidegben bizony jól esett a forralt bor, a különböző édességek - legalábbis annak, aki ezekre vágyott.
Az uniós csatlakozás népszerűsítésére felépített, több tízmilliós összberuházású hídon még vasárnap estig át lehet kelni...

(gondola, Mayer Mária)

Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó