Hídavató: megtudhattuk, hogy a Duna két oldalán emberek élnek - gondola tudósítás
Átadták azt a pontonhidat, amelyet március 15-e alkalmából, a kormány uniós kampányának részeként emeltek Budapesten. A több tízmilliós összberuházású híd három napig köti majd össze a Duna két partját.
2003. március 15. 00:21
A pontonhíd avatóünnepségén részt vett többek között Medgyessy Péter, Szili Katalin, Szent-Iványi István, Baja Ferenc, s beszédet mondott Pat Cox, az Európai Parlament elnöke.

A hivatalos ceremónia részeként először a politikusokból álló küldöttség vonult át a hídon. Mindebből azonban szinte semmit nem lehetett látni; az érdeklődők közül néhányan egyszerűen zártkörű rendezvénynek minősítették a megnyitó ünnepséget.
Az avatást a kordonok mögött várakozók egy részének bekiabálásai zavarták meg: "Vesszen Medgyessy!", "Hazaárulók!". Néhányan, EU-ellenes mellényben jelentek meg és uniót ellenző szórólapokat osztogattak.

A miniszterelnök ünnepi beszédében többek között kifejtette, hogy a Duna jobb és bal partján emberek élnek, s ezt a két pontot össze lehet kötni. A híd ennek jelképe, s erre a nemzeti ünnepen különösen figyelnünk kell - mondta, s egyben hozzátette: a híd annak az együtt megtett útnak a jelképe is, amely Európába vezette a magyarságot.
A kormányfő arról nem ejtett szót, hogy az Európa Unióhoz történő csatlakozásunk nyitókampányán, s nemzeti ünnepünk előestéjén a Himnuszt vajon miért nem játszották le.

Pat Cox arról beszélt, hogy a magyar nép egy büszke, öntudatos nemzet, s hogy ezt az értékét magával kell vinnie Európába. Április 12-ét, az uniós népszavazás időpontját március 15-éhez hasonló jelentőségűnek mondta, mely ugyanúgy megváltoztathatja a nemzet sorsát, s a döntés a magyarok kezében van.

A hidat a beszédek után megnyitották. A budai oldalon közben leginkább a lakodalmas rock stílusára emlékeztető, külföldi slágerek szintetizátoros feldolgozásai "emelték" az est színvonalát. A csípős hidegben bizony jól esett a forralt bor, a különböző édességek - legalábbis annak, aki ezekre vágyott.
Az uniós csatlakozás népszerűsítésére felépített, több tízmilliós összberuházású hídon még vasárnap estig át lehet kelni...

(gondola, Mayer Mária)

Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Állati küldetés a Városházán
  Szabó Rebeka kinevezése a liberálisok ideológiai háborújának újabb fejezete.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
MTI Hírfelhasználó