A Folkrádió bemutatkozása
A nap 24 órájában kárpát-medencei népzenét sugároz Európa első internetes rádiója, a Folkrádió.
2003. március 30. 16:51
A tulajdonos az idén januárban bejegyzett Folkrádió Közhasznú Alapítvány célja a népi hagyományok népszerűsítése és megismertetése - hangzott el a rádió bemutatkozó sajtótájékoztatóján vasárnap a XXII. Országos Táncháztalálkozón Budapesten.

Az alapítvány elnöke, Káplár Tamás újságíróknak elmondta: a világrádió keretében működő rádióadás 2002. március 15-én indult, másnap mintegy 100 hallgatást regisztráltak. A rádió vételéhez - amelynek adatbázisában mintegy 1.500 népdal szerepel - egy hangkártyával rendelkező számítógép és internet-hozzáférés szükséges.

A rádió használata teljesen ingyenes. Káplár Tamás szerint az internetes adás előnye, hogy mivel nem kötődik hullámhosszhoz, így például a tengerentúlon is hallgatható. Az internetes közvetítést - amely Debrecenből indul - civil, a népzenét, népi kultúrát szerető lelkes amatőrök szolgáltatják, a csoport tagjai egymástól távol, Budapesten, Földesen és Nyíregyházán élnek.

Káplár Tamás tájékoztatása szerint a Folkrádiónak egyelőre nincsenek hagyományos értelemben vett műsorai, de gyűjtik a riportokat, kész anyagokat a teljesebb körű szolgáltatás kialakítása érdekében. A sajtótájékoztató keretében kerekasztal-beszélgetést is tartottak Berán István, Dévai János, Kelemen László, Kiss Ferenc és Sebő Ferenc részvételével.

A résztvevők annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a népzenei anyag "ömlesztése" veszélyes dolog lehet, azokat tematika szerint, szakemberekből álló szerkesztőknek kellene válogatniuk. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója úgy fogalmazott: habár a folyamatos népzene játszás gondolata jó, de önmagában kevés, többet lehetne, sőt kellene kihozni a kezdeményezésből.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó