Rehabilitálhatja Románia Wass Albertet
Van esély a háborús bűnösként Romániában halálra ítélt Wass Albert erdélyi író rehabilitálására, de ehhez a család aktív segítségére van szükség.
2003. április 8. 14:17
Ezt Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora jelentette ki a Népújság című marosvásárhelyi lapnak adott interjújában.

A jogász politikus a lap keddi számában megjelent interjúban elmondta, hogy a család megbízásából kérelmet nyújtott be Románia főügyészéhez az 1946-ban Kolozsvárott hozott népbírósági ítélet semmissé nyilvánítása érdekében.
Bár az 1946-os perben követtek el eljárási és érdemi hibákat, a jelen esetben a kérelmezőnek kell bizonyítania az elítélt ártatlanságát, ezért nagy szükség van a család segítségére - mondta.

Az Erdélyben született nemesi származású Wass Albertet azzal a váddal ítélték halálra, hogy 1940-ben a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére.

Frunda emlékeztetett arra, hogy Wass Albertet, aki 1952-től 1998-ban bekövetkezett haláláig az Egyesült Államokban élt, az amerikai hatóságok több alkalommal is ellenőrizték. Kivizsgálták ügyét, amikor letelepedési engedélyt kért, s hasonló vizsgálatok folytak, amikor a román hatóságok kiadatási kérelemmel fordultak az amerikai hatóságokhoz.

Az amerikai hatóságok minden esetben megalapozatlannak találták a vádakat. Ugyanez történt, amikor a Wiesenthal alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között az emberek között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt - mondta.

A szenátor emlékeztetett arra is, hogy az író egyik fia, Wass Huba jelentős karriert futott be az amerikai hadseregben. Dandártábornoki rangot ért el, és részt vett egyebek között az 1991-es Sivatagi vihar hadművelet harcászati terveinek kidolgozásában.

Frunda hangsúlyozta, hogy Romániában tavaly óta kormányrendelet tiltja a háborús bűnösök kultuszát. Wass Albert jelenleg jogilag háborús bűnösnek számít Romániában, ezért véleménye szerint az lenne a leghelyesebb, ha a per lezártáig eltávolítanák Wass Albert Erdélyben lévő köztéri szobrait.
Wass Albert ma talán a legnépszerűbb magyar író Erdélyben, könyveit szabadon árusítják az erdélyi magyar könyvesboltokban.

(MTI nyomán)

Címkék:
MTI Hírfelhasználó