Rehabilitálhatja Románia Wass Albertet
Van esély a háborús bűnösként Romániában halálra ítélt Wass Albert erdélyi író rehabilitálására, de ehhez a család aktív segítségére van szükség.
2003. április 8. 14:17
Ezt Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora jelentette ki a Népújság című marosvásárhelyi lapnak adott interjújában.

A jogász politikus a lap keddi számában megjelent interjúban elmondta, hogy a család megbízásából kérelmet nyújtott be Románia főügyészéhez az 1946-ban Kolozsvárott hozott népbírósági ítélet semmissé nyilvánítása érdekében.
Bár az 1946-os perben követtek el eljárási és érdemi hibákat, a jelen esetben a kérelmezőnek kell bizonyítania az elítélt ártatlanságát, ezért nagy szükség van a család segítségére - mondta.

Az Erdélyben született nemesi származású Wass Albertet azzal a váddal ítélték halálra, hogy 1940-ben a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére.

Frunda emlékeztetett arra, hogy Wass Albertet, aki 1952-től 1998-ban bekövetkezett haláláig az Egyesült Államokban élt, az amerikai hatóságok több alkalommal is ellenőrizték. Kivizsgálták ügyét, amikor letelepedési engedélyt kért, s hasonló vizsgálatok folytak, amikor a román hatóságok kiadatási kérelemmel fordultak az amerikai hatóságokhoz.

Az amerikai hatóságok minden esetben megalapozatlannak találták a vádakat. Ugyanez történt, amikor a Wiesenthal alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között az emberek között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt - mondta.

A szenátor emlékeztetett arra is, hogy az író egyik fia, Wass Huba jelentős karriert futott be az amerikai hadseregben. Dandártábornoki rangot ért el, és részt vett egyebek között az 1991-es Sivatagi vihar hadművelet harcászati terveinek kidolgozásában.

Frunda hangsúlyozta, hogy Romániában tavaly óta kormányrendelet tiltja a háborús bűnösök kultuszát. Wass Albert jelenleg jogilag háborús bűnösnek számít Romániában, ezért véleménye szerint az lenne a leghelyesebb, ha a per lezártáig eltávolítanák Wass Albert Erdélyben lévő köztéri szobrait.
Wass Albert ma talán a legnépszerűbb magyar író Erdélyben, könyveit szabadon árusítják az erdélyi magyar könyvesboltokban.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó