Nem mi megyünk Európába, hanem Európa jön hozzánk!
Bécsi cukrászda vagy érdemi párbeszéd, Európa vagy Amerika sorsa fontosabb Magyarország számára? – tette fel, és válaszolta meg a kérdést Orbán Viktor reggeli interjújában.
2003. április 15. 09:40
"Én igennel szavaztam, engem nem tudtak eltántorítani a nehézségek" - szögezte le Orbán Viktor a köztévé Napkelte című reggeli műsorában. Az "igen, de" vádakról a volt miniszterelnök elmondta: ilyen alternatíva nem létezett, nem is létezik, de senkit sem lehet elítélni amiatt, hogy milyen gondolkodási folyamat után jut el döntéséhez.
"A kormány kampányában nem adott választ a legfontosabb kérdésekre: a nyugdíjak megtartják-e vásárlóértéküket, a gazdálkodók gazdálkodhatnak-e vagy a vállalkozóknak tönkre megy-e a vállalkozásuk, esetleg fejlődni " - vélte a volt miniszterelnök hozzátéve, talán már a kormány is rájött arra, hogy párbeszéd jellegű kampányra lesz szükség a következő időszakban. Senki sem lehet vesztese a csatlakozásnak, ezért a Fidesz politikusai több mint 1800 olyan fórumot tartottak, ahol érdemi kérdésekre próbáltak választ adni, míg a kormány konferenciáit, szimpóziumait - még ha sugározta is televízió - csekély érdeklődés kísérte.

A jogi lehetőségei ugyanis eddig is megvoltak annak, hogy cukrászdát nyissunk Bécsben - jegyezte meg a kampány kapcsán. Nem kell mindenkinek egyformán gondolkodni Európáról, de egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország megy Európába, vagy Európa jön hazánkba.
"Lesznek olyan csoportok - mezőgazdasági nagytermelők, gabonatermelők - akik kormányzati segítség nélkül is egyértelmű nyertesei lesznek a csatlakozásnak" - mondta a volt kormányfő. "De kétféle pénz van az unión belül: a pályázatokból elnyerhető pénzek és közvetlen támogatás." A pályázati pénzek elnyerési lehetőségeiről szólva Orbán Viktor a német példát hozta fel. Németország már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a pályázás terén, mégis évről évre csak a lehetőségek 80-85 százalékát tudja kihasználni. Ezért érdemes a kormányzat által elvárt összegeket ezzel a szorzóval számolni.

Az iraki háború alapjaiban rengette meg az Európai Uniót, hiszen a szövetség annak idején a háborúk ellen jött létre, s most még egy közös állásfoglalást sem sikerül felmutatni - vélte Orbán Viktor a háború kapcsán. Magyarországnak gazdasági igényeit kielégíti az unió, biztonsága szempontjából pedig a NATO erősítése lenne az elsődleges érdeke. Tehát nem szabad minden amerikai felkérést érdemi mérlegelés nélkül teljesíteni, akár a NATO-val szemben. Ugyanis az iraki konfliktus másik fontos tanulsága, hogy a NATO sajnos kikerülhető. Ehhez viszont nekünk nem szabad asszisztálni.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetségről végül Orbán Viktor elmondta, létrehozását a XXI. század kihívásai teszik indokolttá, ahol is az elavult párt és emberek közötti szövetséget felváltja az emberek között kötött szövetség. Orbán Viktor szerint ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy az emberek ne csak négyévente szólhassanak bele sorsuk alakulásába.

(gondola - Iványi Balázs)

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó