Új tartományfőnök a magyar piaristák élén
Urbán Józsefet választotta tartományfőnökké négy évre a magyar piarista rend káptalanja. A rend pénteki tájékoztatása szerint az új tartományfőnök asszisztense elődje, Kállay Emil, valamint Futó Béla, Dósai Attila és Guba András.
2003. május 9. 20:10
Mint a Magyar Katolikus Egyház internetes honlapján olvasható, a piaristák rendjét Kalazanci Szent József (1556-1648), egy Rómába került spanyol pap alapította, aki 1597-től kezdve munkatársaival "kegyes", azaz ingyenes és vallásos iskolákat működtetett.

A közösséget 1617-ben V. Pál pápa kongregációvá nyilvánította, majd 1621-ben XV. Gergely pápa ünnepélyes fogadalmas szerzetesrenddé tette. "Intézményünknek az lesz a feladata, hogy az első elemektől kezdve tanítsa a fiúkat a helyes olvasásra, írásra, számolásra és latin nyelvre, főleg pedig jámborságra és hittanra, és mindezekhez, amennyire lehetséges, a legjobb módszert alkalmazza" - írta egykor az alapító.

Az önálló magyar rendtartomány 1721-ben jött létre. A második világháború után, 1948-ban magyarországi iskoláikat államosították. Az 1950. évi, az állam és egyház közti megegyezés lehetővé tette ugyan, hogy a piarista rend tovább működtesse két iskoláját és rendházát Kecskeméten és Budapesten, de a 237 fogadalmas piaristából csak 90-en maradhattak meg a rendi keretben.

1989 óta négy piarista iskola nyílt meg újra: Nagykanizsán, Mosonmagyaróvárott, Vácott és Szegeden. Emellett a rendtartomány Gödön építőipari szakmunkásképző iskolát, Sátoraljaújhelyen diákotthont, Szegeden egyetemi szakkollégiumot tart fenn, piaristák működnek a veszprémi érseki Padányi Bíró Márton Gimnáziumban is - olvasható a honlapon.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó