Emléktáblát avattak Nagybaczoni Nagy Vilmos tiszteletére
Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter tiszteletére avattak emléktáblát a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
2003. június 18. 17:29
A Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszudvarának falán felavatta és megkoszorúzta vitéz lófő Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter emléktábláját.

Nagybaczoni Nagy Vilmos (1884 május 30. Nagybacon - 1976 június 21. Budapest) vezérezredes a magyar történelem egyik nehéz pillanatában került a miniszteri bársonyszékbe. Honvédelmi miniszterré történt kinevezését követő rövid működési ideje alatt (1942. szeptember 24 – 1943 június 12). is rendkívül sokat tett a fronton harcoló, és a hátországban tevékenykedő magyar katonákért, nem feledkezve meg a munkaszolgálatosokról sem, akik érdekében számos könnyítő rendelkezést adott ki, amivel a szélsőjobboldali ellenzék heves támadását vonta magára. Náciellenes miniszterként, a munkaszolgálatosokkal szembeni humanista magatartásával kiemelkedett akkori tiszttársai közül, hiszen - mint ahogy az emléktábla szövege is hirdeti - „ember maradt az embertelenségben”. Hamarosan lemondatták, a nyilas hatalomátvétel után Sopronkőhidára internálták, majd Németországba hurcolták. 1945 május 1-i szabadlábra helyezését követően hazatért, de Magyarországon élete végéig mellőzték.

Az emléktáblát Holló József vezérőrnagy, a múzeum főigazgatója és Fogarasi Katalin, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság titkára leplezte le. Az emléktábla-avatáson Nagybaczoni Nagy Vilmos életútjára és tetteire Gömbös János, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri irodájának vezetője és Lebovics Imre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi könyvtárának nyugalmazott főigazgatója emlékezett. Az emléktáblánál koszorút helyezett el Holló József, Fogarasi Katalin és Gömbös János. Koszorúztak a Mazsihisz, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének, illetve a Nácizmus Üldözötteinek Bizottságának képviselői is. Piliscsaba önkormányzata nevében Manek János polgármester és Deli Árpád alpolgármester koszorúzott.

Az emléktáblánál elhelyezte az emlékezés virágait Nagybaczoni Nagy Vilmos két lánya, Nagy Károlyné és Fáyi Andrásné is.

(gondola, MTI nyomán)

Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó