Emléktáblát avattak Nagybaczoni Nagy Vilmos tiszteletére
Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter tiszteletére avattak emléktáblát a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
2003. június 18. 17:29
A Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszudvarának falán felavatta és megkoszorúzta vitéz lófő Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter emléktábláját.

Nagybaczoni Nagy Vilmos (1884 május 30. Nagybacon - 1976 június 21. Budapest) vezérezredes a magyar történelem egyik nehéz pillanatában került a miniszteri bársonyszékbe. Honvédelmi miniszterré történt kinevezését követő rövid működési ideje alatt (1942. szeptember 24 – 1943 június 12). is rendkívül sokat tett a fronton harcoló, és a hátországban tevékenykedő magyar katonákért, nem feledkezve meg a munkaszolgálatosokról sem, akik érdekében számos könnyítő rendelkezést adott ki, amivel a szélsőjobboldali ellenzék heves támadását vonta magára. Náciellenes miniszterként, a munkaszolgálatosokkal szembeni humanista magatartásával kiemelkedett akkori tiszttársai közül, hiszen - mint ahogy az emléktábla szövege is hirdeti - „ember maradt az embertelenségben”. Hamarosan lemondatták, a nyilas hatalomátvétel után Sopronkőhidára internálták, majd Németországba hurcolták. 1945 május 1-i szabadlábra helyezését követően hazatért, de Magyarországon élete végéig mellőzték.

Az emléktáblát Holló József vezérőrnagy, a múzeum főigazgatója és Fogarasi Katalin, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság titkára leplezte le. Az emléktábla-avatáson Nagybaczoni Nagy Vilmos életútjára és tetteire Gömbös János, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri irodájának vezetője és Lebovics Imre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi könyvtárának nyugalmazott főigazgatója emlékezett. Az emléktáblánál koszorút helyezett el Holló József, Fogarasi Katalin és Gömbös János. Koszorúztak a Mazsihisz, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének, illetve a Nácizmus Üldözötteinek Bizottságának képviselői is. Piliscsaba önkormányzata nevében Manek János polgármester és Deli Árpád alpolgármester koszorúzott.

Az emléktáblánál elhelyezte az emlékezés virágait Nagybaczoni Nagy Vilmos két lánya, Nagy Károlyné és Fáyi Andrásné is.

(gondola, MTI nyomán)

Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó