Liszt-meseopera ősbemutató Székesfehérvárott
Liszt Ferenc "Don Sanche, avagy a szerelem várkastélya" című, 14 éves korában írt meseoperáját mutatja be pénteken Székesfehérvárott a Vörösmarty Színház és a Fiatalok Budapesti Operastúdiója.
2003. június 20. 11:52
Erről Drahos Béla karnagy tájékoztatott csütörtökön. A művet - amely a zeneköltő egyetlen operája - párizsi tanulmányai idején, első alkotói próbálkozásként írta Liszt Ferenc.

Bár a hangszerelésben a párizsi konzervatóriumbeli tanárai segítették, a műben már megmutatkozik a zeneköltő zsenialitása.
"A Donizetti könnyű operavilágát idéző, romantikus, fordulatos, szerelmes történetet feldolgozó opera az első hangtól az utolsóig zseniális" - fogalmazott a zeneművet vezénylő Drahos Béla.

A székesfehérvári előadás ősbemutató lesz. Az operából korábban - Hamari Júlia és Pál Tamás közreműködésével - készült ugyan lemezfelvétel, de az egyfelvonásos dalművet koncerten, illetve színpadon Magyarországon még soha nem adták elő.

A székesfehérvári Nyári Színház nyitóelőadásaként, két részben bemutatott opera előadásában közreműködik az Alba Regia Vegyeskar és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, s fellépnek a Vörösmarty Színház táncosai.

Az operát Veszprémi András rendezte, a bemutató ötlete Bikfalvay Júliától, az operastúdió művészeti vezetőjétől származik.
A darabot Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karnagya vezényli. A szerepeket az operastúdió énekesei - közöttük Párizs Judit, Szilárd Katalin, Hajdú András és Bakó Antal - alakítják.
A szövegkönyvet Theulon de Rance írta. "A darabot a következő évadban nagy valószínűséggel a kőszínházban is láthatja majd a közönség" - mondta Drahos Béla.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó