Kortárs zenei fesztivál a Pesti Vigadóban

Immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Zeneművészeti Társaság a kortárs zene ritkán hallható szerzeményeit felvonultató Mini-fesztivált. A négy hangversenyből álló előadássorozatot január 25-27. között tartják a Pesti Vigadóban.

2002. január 18. 10:54

A rendezvényt Durkó Zsolt zeneszerző 1989-ben azzal a céllal hívta életre, hogy fórumot teremtsen a 20. század értékes és ritkán hallható kompozícióinak. A fesztivál műsora rendszeres kitekintést nyújt két-három ország zenei életére. Tavaly és tavalyelőtt a millennium szellemében csak magyar műveket adtak elő a meghívott énekesek, muzsikusok és zenekarok. A mostani háromnapos fesztivál vendége Belgium és Norvégia lesz.

A négy hangverseny közül két előadáson kamaraművek szólalnak meg, a záró koncert zenekari est lesz, amelyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lép fel a világjáró angol karmester, Lionel Friend vezényletével.

A Mini-fesztivál nyitó zenei estjén többek között Pongrácz Zoltán, Pertis Jenő, Arne Nordheim, Lendvay Kamilló, Olsvay Endre és Antonio Bibalo egy-egy szerzeménye hangzik el.

A koncerten fellép Meláth Andrea énekes, Kelemen Barnabás és Viniczai Éva hegedűművész, Móré Irén és Oross Veronika fuvolista, Eckhardt Gábor, Homor Zsuzsanna, Duffek Mihály és Kovalszki Mária zongoraművész, közreműködik az Ózon Fúvósötös, a Debreceni Kölcsey Kórus és a Talamba Ütőegyüttes.

A 26-i, szombati első előadáson, délután 5 órától magyar kórusműveket szólaltat meg a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Nyíregyházi Banchieri Együttes, a Debreceni Gyermek- és Ifjúsági Kórus.

A kórusok előadásában hallható lesz például Kodály Zoltán, Szokolay Sándor, Bozay Attila, Farkas Ferenc, Kocsár Miklós, Petrovics Emil, Reményi Attila, Sugár Miklós és Bárdos Lajos egy-egy szerzeménye.

A szombat este fél 8-tól tartandó második koncerten, a belga-magyar esten Szőnyi Erzsébet, Dubrovay László, Michel Lysight, Lucien Posman és Frederik van Rossum egy-egy műve csendül fel Katrien Traest, Ambrus Ákos énekművész, Hegedűs Mónika fuvola-, Geiger György trombita-, Maros Éva hárfa-, Gilbert de Greeve és Körmendi Klára zongora-, valamint Herencsák Viktória cimbalomművész előadásában.

A hangversenyen a Magyar Rádió Fúvósötöse és Ütőegyüttese, a Quattrocelli együttes és az Ewald Rézfúvósegyüttes mellett népihangszer-játékosok működnek közre. p>A Mini-fesztivál záró estjén Durkó Zsolt, Bozay Attila és Kalmár László egy-egy szerzeménye hangzik el Máté Győző brácsaművész és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában, Lionel Friend vezényletével.

(MTI)

Címkék: