Lendületben a nudista turizmus
Amikor Nancy Tiemann vonakodva első nudista tengeri utazására indult, úgy gondolta, hogy elrejtőzhet a kajütjében és olvasgathat, ha a hajón vele utazó társai "őrült emberek csoportjának" bizonyulnak.
2003. augusztus 20. 15:22
Később annyira élvezte a kalandot, hogy a férjével utazási irodát alapított, amely eddig 15 ezer meztelen embert vitt tengeri utazásokra. Utasainak 70 százaléka visszatérőnek számit.

Miközben az idegenforgalmi ipar jelentős része recesszióval küzd a háborús és terrorista fenyegetések miatt, a nudista turizmus leplezetlenül feltárhatja, hogy virágzik. Mint a Reuter hírügynökség jelentette, a meztelen üdülés és utazás ma már 400 millió dolláros iparág szerte a világon. 1992-ben még csak 120 millió dolláros forgalma volt a Nudista Üdülés Amerikai Szövetsége (AANR) adatai szerint. Lelkes hívei szerint a szociális nudizmus gyors kiegyenlítő tényező és könnyed baráti viszonyt eredményez.

Ruhátlanul nem lehet megkülönböztetni egy bankelnököt egy buszvezetőtől - mondja Erich Schuttauf, az AANR ügyvezető igazgatója. Az emberek személyesebbé válnak és megszabadulnak bizonyos gátlásaiktól.

Az AANR Észak-Amerika legrégebbi és legnagyobb nudista szövetsége. Taglétszáma az elmúlt évtizedben 75 százalékkal nőtt, s mára körülbelül 50 ezer főre növekedett. Az elmúlt két évben az Egyesült Államokban és Kanadában harminc új nudista - vagy "ruha nem kötelező" klub nyílt.

„Ledobod a ruhádat és azt mondod, hogy most szabadságon vagyok. Így valóban gyorsan át lehet állni a relaxációra” - fejti ki Schuttauf, aki jogász és a hétvégeken azért kezdett egy nudista klubot látogatni, hogy megszabaduljon a munkahelyi stressztôl.

Néha a média is besegít: például nemrég beszámolt arról, hogy a Miami-Cancun charter légijáraton az utat a fedélzeten lévők meztelenül tették meg.

Az Egyesült Államok és Kanada 260 nudista klubja nyáron megrendezi az éves nudista rekreációs hetet, ahol húst sütnek, golfoznak és utazásokat szerveznek. A látogatók figyelmét felhívják arra, hogy vigyenek magukkal törülközőt, amire leülhetnek, mindenkinek a szemébe nézzenek (ne máshova) és hordjanak védőfelszerelést, ha szükséges. A barbecue grill mellett valamit csak fel kell venni. Egyesek állandóan nudista közösségben élnek, a többség azonban csak inkább a hétvégeken és a szabadsága idején jár "ruha nem kötelező" telepekre.

A Tiemann és férje által alapított utazási iroda 15 ezer embert küldött meztelen tengeri utazásra bérelt hajókon. Az idén 10 napos tengeri nudista utazást szerveztek 2 ezer résztvevôvel Kaliforniából a mexikói kikötôkbe. A legtöbb nudista csoportnak az a mottója, hogy a nudizmus nem szeméremsértő, és vitatják azokat a nézeteket, hogy a meztelenkedés szexuális erkölcstelenség.

Mint Tiemann elmondta, minden az asszonyokon múlik. Ha a nőket sikerül meggyőzni arról, hogy idegenek nem fogják tapogatni őket és nem nevetik ki őket, ha a testük nem tökéletes, akkor a család el fog menni a nudista strandra. Ha a mama nem megy, akkor senki sem megy, tehát neki kell bebizonyítani, hogy biztonságos dologról van szó.

(MTI nyomán)

Címkék:
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI