Rockenbauer Zoltán a kultusztárcáról

A kultusztárca az elmúlt négy évben tudatosan erősítette a nemzeti intézményrendszert, s e folyamat még nem zárult le; a következő években már nem várathat magára a múzeumi hálózat korszerűsítése - nyilatkozta Rockenbauer Zoltán.

2002. január 20. 12:54

A nemzeti kulturális örökség minisztere a tárca fő feladatának tekintett intézményerősítést azért is különösen fontosnak tartja, mert az Európai Uniós csatlakozásra készülve a nemzeti kultúrát őrző, ápoló, bemutató intézményeket erős alapokra kell helyezni, hogy Magyarország a csatlakozás után se veszítse el sajátos kultúráját.

Szükség van arra, hogy a kultúra legfontosabb intézményei ne legyenek kiszolgáltatva a gazdaság mozgásának, a piac uralmának, a reklámok kényszerének - fogalmazott a miniszter, mintegy a nemzeti intézmények anyagi támogatása ugrásszerű emelését indokolva.

Rockenbauer Zoltán a kiemelten támogatandó, illetve újonnan létrehozott nemzeti intézményekről szólva jelezte: elkészült a Nemzeti Színház, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart igyekeznek Európa egyik legjobb zenekarává tenni, a Magyar Állami Operaház támogatását - a szükséges szerkezeti átalakítás után - mintegy háromszorosára emelték. Létrehozták a Nemzeti Táncszínházat, várhatóan márciusban nyitja meg kapuit Uránia Nemzeti Filmszínház, 2003-ra elkészül a Millenniumi Városközpont kulturális tömbje a Hagyományok Házával, a Modern Magyar Művészeti Múzeummal és a nemzeti koncertteremmel.

A magyar kultúra külföldi népszerűsítésében kiemelkedő szerepet játszott a franciaországi magyar kulturális évad - magyarázta a miniszter, megjegyezve, hogy a programsorozat jó befektetésnek is tűnik, mivel a Magyarországra áramló francia turistaforgalom kimutathatóan behozta a MAGYart-ra fordított összegeket.

Az elmúlt négy évben Magyarország szerepelt a brüsszeli Europalián, a frankfurti könyvvásáron, és sok más mellett Krakkóban, Japánban, a Vatikánban is bemutatkozott - említette a nemzetközi kulturális megjelenéseket.

Az országért, a magyar kultúráért, művészetért sokat tett személyiségekre emlékező programokat ismertetve a miniszter elmondta: hamarosan hivatalosan is kezdetét veszi a Kossuth-emlékév, Illyés Gyulára - születése 100. évfordulója kapcsán - emlékezik majd a tárca, s elindult a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Széchényi Ferenc Emlékév is.

Az elmúlt évben nagyszabású filmes produkciók is készültek, a tárca nemzetközi sikereket vár a Bánk bán című operafilmtől és a Széchenyi István életét bemutató A Hídember című produkciótól - derült ki Rockenbauer Zoltán szavaiból.

A miniszter a tárca eddigi tevékenységét értékelve, illetve a jövőbeni feladatokat vázolva kitért arra is: az önálló kulturális minisztérium felállítása azt is jelentette, hogy lényegesen több pénz került a kultúrába.

A kultúrára fordítható 1997-es költségvetési kerethez képest az idén háromszor több pénzből, mintegy 84 milliárd forintból gazdálkodhat a tárca - jegyezte meg. Nem terhelik azonban a minisztérium költségvetését az olyan kulturális területet gyarapító tételek, mint a Magyar Állami Operaháznak juttatott 4 milliárd forintos plusztámogatás és az épülő Millenniumi Városközponttal kapcsolatos költségek sem. A tárcához tartozó nemzeti intézmények fenntartására, működtetésére a minisztérium ez évi költségvetésében 19,7 milliárd forintot különítettek el, ebből a Kulturális Intézetek Igazgatóságának munkájára 2,3 milliárd forint, a tárcához tartozó közgyűjteményeknek 5,7 milliárd, a művészeti intézményeknek majdnem 5,6 milliárd, az örökségvédelmi intézményeknek 2,1 milliárd forint jut. A folyamatban lévő beruházásokra (múzeumi rekonstrukciók, a Szent István-bazilika felújítása, egyházi műemlékek rekonstrukciója, a Visegrádi palota helyreállítása) az idén 10 milliárd forintot költenek, kulturális feladatfinanszírozásra több mint 7 milliárdot szán a minisztérium. Az egyházakat 16 milliárd forintot meghaladó összeggel támogatja a tárca, a társadalmi szervezetek között 835 millió forintot osztanak ki, az Európai Unióhoz történő csatlakozás kulturális nemzeti programjaira és kormányzati feladataira 54 millió forintot különítettek el az NKÖM költségvetésében, az alapítványokat pedig 2,5 milliárd forinttal segítheti a kultusztárca idén. A Nemzeti Örökség Program ez évi célelőirányzata 1,8 milliárd forint, a műemléki törvényi kötelezettségből adódó feladatokra 211 millió áll rendelkezésre, a Nemzeti Kulturális Alapprogramnak 6 milliárd forintot juttatnak, s a tárca 2,1 milliárd forintos költségvetési tartalékkal is bír. Az NKÖM költségvetésébe iktatták be a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésére szánt 6,27 milliárd forintos keretet is. Rockenbauer Zoltán kitért arra is, hogy az állami költségvetés megemelkedése mellett az elmúlt években plusz forrásokat - magánerőt és a millennium idején önkormányzati pénzeket - is sikerült "a kultúrába mozgósítani". Ez év januárjában a Gazdasági Minisztériummal kötött megállapodást a tárca, amely révén 1 milliárd forint jut a kulturális turizmus fellendítésére. Ezen túlmenően a Széchenyi-tervnek például a várrekonstrukciók is részesei - sorolta a miniszter.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
  A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.
 • Az idő urai
  Mivel érdekekről van szó, s jogegyenlőségről, Magyarországnak egy pillanatra sem szabad beleélnie magát abba a vízióba, hogy mostantól a bizottság megváltozik, s felfigyel az aggasztó jelekre, esetleg figyelembe veszi a szavazópolgárok akaratát.
 • Riadólánc: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét
  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.
MTI Hírfelhasználó