Csehák, az elegáns - egy csodálatos karrier
Számos pártbéli társa szerint megfutamodott, cserbenhagyta a pártot és a kormányt, pedig egy emberként kiálltak mellette, mások szerint viszont a kormány hagyta cserben Judit asszonyt.
2003. szeptember 8. 02:56

A legelegánsabb asszony a T. Házban – állítják Dr. Csehák Juditról még az ellenzéki férfiemberek is.

- Nem húszéves, de még tudnék rajta zongorázni - mondta róla Lányi Zsolt, a szókimondásáról is elhíresült kisgazda honatya, a parlament büféjében, hozzátéve: ápolt, okos és értelmes menyecske, jól járt vele a Békesi…

Hírlik: teljesen titokban vette el Békesi László. A pártból is jól ismert, fényes karriert befutó „pápi” nem volt rossz választás. Kőszeg mellett, egy kis kápolnában esküdtek örök hűséget egymásnak, nem sokkal a rendszerváltás után. Római katolikus szertartás szerint! Sokan hitetlenkedtek e hír hallatán, hisz mindketten számos lábbelit elkoptattak a szocializmus idején az ateisták lenini útján.

Judit asszony a Horn-kormány veresége után 1998-ban abbahagyta a politikát. Néhány hónap múlva (1999. december 17.) a „pápi” is kilépett az MSZP-ből, hogy a korszakváltás programja címmel megalkossák az SZDSZ új programját. Magyar Bálint a szabaddemokraták akkori elnöke szerényen így dicsérte: „az SZDSZ és Békesi gazdaságpolitikai elképzelései mindig is közel álltak egymáshoz, a volt pénzügyminiszter esetében a szakmaiság és a politika magas szinten ötvöződik”. Judit asszony mégsem követte a „pápit”. Maradt az MSZP-ben, csendes tagként. Várt.

2002. tavaszán Medgyessy Péter hívta. Egészségügyi, szociális és családügyi miniszternek.

Majdnem hivatalos önéletrajz

Egy csodálatos karrier.

Csehák Judit 1940. január 16-án született Szekszárdon.
1964-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. A diploma megszerzése után kórházban helyezkedett el, majd ezt követően nyolc évig körzeti orvosként dolgozott. 1973 és 1976 között városi-járási főorvos volt. 1976-tól az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete titkára lett. 1978-tól hat éven keresztül a Szakszervezetek Országos Tanácsánál dolgozott: a SZOT titkára, az elnökség tagja, majd a SZOT Szociálpolitikai Bizottságának elnöke volt.

1967-1989 között az MSZMP tagja, 1985-től az MSZMP Központi Bizottságának tagja. 1989 októberében belépett a MSZP-be. 1994-96 között az MSZP alelnöke.
1984 decemberétől 1987 végéig a Minisztertanács elnökhelyettese; 1987-től szociális és egészségügyi miniszter. A tárca vezetését 1990. május 23-ig, az Antall-kormány megalakulásáig látta el. Elnöke volt az Országos Egészségvédelmi Tanácsnak, az Alkoholizmus Elleni Állami Bizottságnak és a Minisztertanács Tudománypolitikai Bizottságának is.
Az 1990. évi választásokon az MSZP országos listájáról lett képviselő, 1994-ben egyéni mandátumot szerzett Veszprémben. 1990-től 1994- ig az Országgyűlés Szociális és Egészségügyi bizottságának tagja, 1994 és 98 között pedig az elnöke volt. 1994-től 1997-ig a Fraternité Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöki tisztét is ellátta.
1998-ban visszavonult a politikától. A Pénztártanács elnökeként dolgozott 2002-ig. Medgyessy Péter hívó szavára tért vissza a közéletbe. 2002. május 27-től egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, emellett a párt országos listájáról képviselői mandátumot is szerzett. 2003 augusztusában mindkettőről lemondott, és újra nyugdíjba vonult.
Nyelvismerete: angol társalgási szinten, orosz, alapfokon.
Házas, férje dr. Békesi László. Két felnőtt gyermeke és három unokája van.

Újra bársonyszékben

- Sem szépségflastromnak nem ajánlkoztam, sem bűnbaknak nem kértek föl – kommentálta miniszteri kinevezésének tényét. - Elit- és generációváltás történt az MSZP-ben, ezzel indokolható a visszatérésem – nyilatkozta. Érkezett is rá nyomban a kommentár: valljuk be férfiasan, valóban nagy visszatérés ez az MSZMP KB, az agitációs és propaganda-, valamint káderpolitikai bizottság egykori tagjától, aki Marjai Józsefet, Faluvégi Lajost, Sarlós Istvánt, s Maróthy Lászlót követte a minisztertanács elnökhelyettesi posztján, majd a Németh- és Grósz-kormány egykori szociális és egészségügyi minisztere volt.

Fölvázolva az elit- és generációváltás jövőképét Judit asszony kifejtette: az egészségügy problémáival kapcsolatos szocialista és fideszes elképzelések között az a legfontosabb különbség, hogy az MSZP egyszerre kívánja megvalósítani a konszolidációt, a folyamatos modernizációt és a finanszírozási rendszer átalakítását. Judit asszony e különbséget korszakos különbségnek nevezte, mondván: olyan feladatra vállalkozott, amely a biztonság, esély, emberiesség és a bizalom alapelvei szerint, egységben kezeli az egészség- és szociálpolitikát.

Szűzbeszédében kifejtette még, hogy évi 100-150 milliárd forinttal több pénzt juttatnának az egészségügynek, mint amennyit az Orbán-kormány idején adtak. Ebből jutna az ágazat konszolidálására, modernizálására, béremelésekre. Emellett ingyenessé tennék a szív- és érrendszeri betegségekre való gyógyszereket is. Biztonságos működésű, átlátható egészségügyi szerkezetet és finanszírozási rendszert is ígért. Jelmondatba tömörítette programjának lényegét: "Senki ne legyen szegény, mert beteg, és senki ne legyen beteg, mert szegény." - Szép mondat, nemes gondolat, jól hangzik. Kár hogy csak hangzik…

Judit asszony nagyszerűen beszél. Ebben a ciklusban 76-szor szólalt fel a parlamentben, egyszer pedig azt jelezte (technikai felszólalás), hogy nem működik a mikrofonja.

Képviselősége idején az egyes fontos, közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottság kétszer (legutóbb január 21-én) szólította föl, hogy 30 napon mondjon le képviselő mandátumáról, tisztségéről, mert a III/III-as pártállami titkosszolgálat jelentései alapján érintettnek találták az átvilágítási törvényben. - Feleslegesen tették.

Vagyonnyilatkozat – 2003

Név: Dr Csehák Judit
Családtagok: Békesi László

Ingatlanok:
Település: Budapest XII. kerület
Ingatlan területnagysága: 144 nm lakás + 20 nm garázs
Ingatlan típusa: társasház
Tulajdoni hányad: 50 %
Szerzés: vásárlás, 1992

Település: Balatonkenese
Ingatlan területnagysága: 1325 nm telek, 120 nm lakóház, 48 nm gazdasági épület
Ingatlan típusa:
Tulajdoni hányad: 50 %
Szerzés: vásárlás, 1999

Nagy értékű ingóságok:
Gépjárművek:
Egyéb értéktárgyak:

Megtakarítás:
Értékpapír: 5.470.000 (DO 30122)
Takarékbetét:
Készpénz:
Számlán: 1.170.211 Ft
Egyéb pénzkövetelés: lakástakarék

Tartozások:
Köztartozás:
Pénzintézettel szembeni tartozás:
Magánszemélyekkel szembeni tartozás:

Jövedelem:
Foglalkozás: miniszter
Bruttó jövedelem: 461.200 Ft/hó
Egyéb foglalkozás: nyugdíjas
Bruttó jövedelem: 97.835/hó

Gazdasági érdekeltség:
Cégnév:

Tulajdoni érdekeltség:

Juttatások:Pannon 6310i, Compaq iPaq 3870

Ajándékok: ingyenes használatú mobiltelefon (57.140, 2002. május), ingyenes használatú személyi számítógép (530.800 ft +ÁFA)

Judit asszony nem engedett

A kormányváltás utáni kezdeti, népszerű intézkedések után (kifizették az egészségügyben dolgozók ígért béremelését, folyósították a szintén a választások előtt beígért 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést, megemelték a családi pótlékot), több, heves szakmai s politikai vitát kiváltó lépés is fűződik Judit asszony nevéhez: mindenekelőtt az elhíresült kórháztörvény.

Még a köztársasági elnökkel is összerúgta a port. Mádl Ferenc nem írta alá a parlament által megszavazott jogszabályt, amelyet az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint számos szakmai szervezet is bírált. A kifogások között az első helyen azt említették, hogy veszélyes profitérdekelt vállalkozásoknak eladni a magyar egészségügyi intézményeket. A törvény szerint ugyanis nem zárják ki a vásárlók köréből a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz vagy műszerek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozásokat. A bírálók szerint az ilyen vállalkozások megjelenése a magyar egészségügyben árfelhajtó és versenykorlátozó hatású lehet, mert ezek a vállalkozások ugyanarra a termékre nézve egyszerre lehetnek eladók és vevők.

Judit asszony azonban nem engedett. (Tán itt követhető nyomon a szabaddemokratává, a szabad verseny, a kapitalizmus és a bankok elkötelezett szószólójává vált expénzügyminiszter-"pápi" hatása leginkább. Máskülönben miként nézhetné az egykori körzeti orvos, a szociális kérdésekben elkötelezett szakszervezeti funkcionárius a nagytőke szemével az országot?) Még aznap, Mádl döntésének napján, újra a T. Ház elé terjesztette a megfontolásra visszaküldött javaslatot, amit aztán a kormánytöbbség azonnal újra megszavazott. De vitába keveredett az egészségügyi miniszter a gyógyszerészek képviselőivel, és az Orvosi Kamarával is. Utóbbi sztrájkot helyezett kilátásba, a piac szelleme azonban nem csak Csehákot, hanem őket is elérte: sztrájk-felhívásuk mellékleteként, egy új, a merevedési zavar leküzdésére kifejlesztett gyógyszert is az orvosok figyelmébe ajánlottak. A levelek postaköltségét ugyanis a készítmény gyártója fizette.

Más előrehaladás is történt. Judit asszony minisztersége alatt kiegészítették a népegészségügyi programot. A tíz évre szóló programot eredetileg 2001-ben indították útjára, még Mikola István minisztersége idején. A program célja egyebek mellett az egészségmegőrzés és az élettartam növelése. A dokumentum amellett, hogy a főbb - daganatos, szív- és érrendszeri - betegségek megelőzésére koncentrál, hangsúlyt fektet a lelki egészségvédelemre is. Új elemként szerepel benne a környezeti egészség, és az ellenzék kérésére belevették a benne a mozgásszervi megbetegedések gyógyításának témakörét is. A program jó és nemes. A tervek megvalósításához azonban 100 milliárdos nagyságrendű költségvetési forrás kellene. Az viszont nincs.

Titkos megállapodás?

Miután a miniszterelnök, az MSZP pártelnöke, és az összes szóvivőjük nyáron át hetente cáfolták, hogy bármiféle minisztercsere készülődne, őszelőn Csehák Judit, az egészségügyi tárca vezetője bejelentette: felmentését kérte a kormányfőtől, és lemond a képviselői mandátumáról is.

Számos pártbéli társa szerint megfutamodott, cserbenhagyta a pártot és a kormányt, pedig egy emberként kiálltak mellette.

Az eredeti tervek szerint jövő májusi EU-csatlakozásig maradt volna posztján. Most azonban, annyira felgyorsultak az események, hogy nem maradt tovább. Határozottan cáfolta, hogy a tárca jövő évi büdzséjének összeállításával függne össze lépése. Másutt viszont azzal indokolta lépését, hogy "nem lát esélyt a szociális fordulatra". A Népszabadság szerint sérelmezte, hogy a tárca büdzséje a minisztériumban készült számításhoz képest 50-70 milliárd forinttal lesz alacsonyabb, ami már nem ad lehetőséget a tervezett reform végrehajtására. Kiderült még: állítólag egyedülálló módon titkos szerződést kötött a miniszterelnökkel. E szerint csak egy évre vállalta a miniszteri posztot. Ennek megfelelően már a májusi kormányátalakításkor távozni akart a miniszteri székből, de akkor a kormányfő azt kérte, a távozással várják meg a szeptembert. - Megvárta. Hogy aztán volt-e ilyen szerződés, avagy utólag kreálták a „piárosok”, - sosem tudjuk meg.

Az utód

Csehák Judit az első miniszter, aki távozik a süllyedő hajóról – kommentálta távozása hírét, elődje, Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. „Csehák Juditot cserbenhagyta a kormánya, mert olyan költségvetési irányszámokat tűzött ki 2004-re, amelyek mellett nem teljesíthető az MSZP választást nyerő konszolidációs programja, de veszélybe kerül az egészségügyi rendszer működőképessége is. Mikola elmondta: „sajnálja” Csehák Juditot, aki "nehéz örökséget" hagy maga után. „A kórháztörvény az egész világon szokatlan módon nyereségérdekelt pénzügyi és multinacionális befektetők kezébe juttatja az egészségügyi intézményeket. Anarchikus állapotok maradnak a gyógyszerpiacon is, és súlyos konfliktusok az egészségügy szereplőivel".

Lapértesülések szerint a kormányfő a héten hivatalosan is felmenti Dr. Csehák Juditot, hogy utódjának legyen alkalma a bizottságok előtt nyilatkoznia az elképzeléseiről.

Távozik a legelegánsabb asszony. Nem politizál tovább. Nyugdíjas lesz újra. Szegényebb lesz nélküle a T. Ház. Szerencsére a miniszterelnök, áldott jó lélek, nem hagyja Judit asszonyt (sem) jövedelem nélkül: egy állami finanszírozású betegjogi alapítvány kuratóriumi elnöki tisztét ígérte neki, - hogy legyen mit öreg napjain a tejbe aprítani.

Az utód: Kökény Mihály a tárca jelenlegi politikai államtitkára. Mondják könnyű dolga lesz vele Medgyessynek: nem fog akadékoskodni. Szürke ember, pártkatona. Előző minisztersége idején Horn Gyula is ezért választotta. Már bejelentette: mennek tovább a cseháki úton…

(gondola – Bartha Szabó József)

Címkék:
  • „Magyar” kampány Európában
    Az erős nemzetek Európája és a progresszív, liberális, mélyebb integrációt megvalósító Európa közötti választás, illetve a bevándorlás és a nacionalista, populista erők megállítása — ezek a szlogenek nem csupán Magyarországon, de a legtöbb EU-tagállamban is hangsúlyosan megjelennek a május 23—26. között sorra kerülő európai választások kampányában.
  • Az erőszak csapdájából Isten erőterébe
    „Embertől emberig is keresztút visz.” Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják.
  • Húsvét: A nagykorú szabadság ünnepe
    A szabadság végső soron az, hogy eldöntöm, ki akarok lenni, és nem engedem, hogy elsodorjanak az események, eluralkodjanak rajtam hirtelen támadt vágyaim.
MTI Hírfelhasználó