Csehák, az elegáns - egy csodálatos karrier
Számos pártbéli társa szerint megfutamodott, cserbenhagyta a pártot és a kormányt, pedig egy emberként kiálltak mellette, mások szerint viszont a kormány hagyta cserben Judit asszonyt.
2003. szeptember 8. 02:56

A legelegánsabb asszony a T. Házban – állítják Dr. Csehák Juditról még az ellenzéki férfiemberek is.

- Nem húszéves, de még tudnék rajta zongorázni - mondta róla Lányi Zsolt, a szókimondásáról is elhíresült kisgazda honatya, a parlament büféjében, hozzátéve: ápolt, okos és értelmes menyecske, jól járt vele a Békesi…

Hírlik: teljesen titokban vette el Békesi László. A pártból is jól ismert, fényes karriert befutó „pápi” nem volt rossz választás. Kőszeg mellett, egy kis kápolnában esküdtek örök hűséget egymásnak, nem sokkal a rendszerváltás után. Római katolikus szertartás szerint! Sokan hitetlenkedtek e hír hallatán, hisz mindketten számos lábbelit elkoptattak a szocializmus idején az ateisták lenini útján.

Judit asszony a Horn-kormány veresége után 1998-ban abbahagyta a politikát. Néhány hónap múlva (1999. december 17.) a „pápi” is kilépett az MSZP-ből, hogy a korszakváltás programja címmel megalkossák az SZDSZ új programját. Magyar Bálint a szabaddemokraták akkori elnöke szerényen így dicsérte: „az SZDSZ és Békesi gazdaságpolitikai elképzelései mindig is közel álltak egymáshoz, a volt pénzügyminiszter esetében a szakmaiság és a politika magas szinten ötvöződik”. Judit asszony mégsem követte a „pápit”. Maradt az MSZP-ben, csendes tagként. Várt.

2002. tavaszán Medgyessy Péter hívta. Egészségügyi, szociális és családügyi miniszternek.

Majdnem hivatalos önéletrajz

Egy csodálatos karrier.

Csehák Judit 1940. január 16-án született Szekszárdon.
1964-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. A diploma megszerzése után kórházban helyezkedett el, majd ezt követően nyolc évig körzeti orvosként dolgozott. 1973 és 1976 között városi-járási főorvos volt. 1976-tól az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete titkára lett. 1978-tól hat éven keresztül a Szakszervezetek Országos Tanácsánál dolgozott: a SZOT titkára, az elnökség tagja, majd a SZOT Szociálpolitikai Bizottságának elnöke volt.

1967-1989 között az MSZMP tagja, 1985-től az MSZMP Központi Bizottságának tagja. 1989 októberében belépett a MSZP-be. 1994-96 között az MSZP alelnöke.
1984 decemberétől 1987 végéig a Minisztertanács elnökhelyettese; 1987-től szociális és egészségügyi miniszter. A tárca vezetését 1990. május 23-ig, az Antall-kormány megalakulásáig látta el. Elnöke volt az Országos Egészségvédelmi Tanácsnak, az Alkoholizmus Elleni Állami Bizottságnak és a Minisztertanács Tudománypolitikai Bizottságának is.
Az 1990. évi választásokon az MSZP országos listájáról lett képviselő, 1994-ben egyéni mandátumot szerzett Veszprémben. 1990-től 1994- ig az Országgyűlés Szociális és Egészségügyi bizottságának tagja, 1994 és 98 között pedig az elnöke volt. 1994-től 1997-ig a Fraternité Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöki tisztét is ellátta.
1998-ban visszavonult a politikától. A Pénztártanács elnökeként dolgozott 2002-ig. Medgyessy Péter hívó szavára tért vissza a közéletbe. 2002. május 27-től egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, emellett a párt országos listájáról képviselői mandátumot is szerzett. 2003 augusztusában mindkettőről lemondott, és újra nyugdíjba vonult.
Nyelvismerete: angol társalgási szinten, orosz, alapfokon.
Házas, férje dr. Békesi László. Két felnőtt gyermeke és három unokája van.

Újra bársonyszékben

- Sem szépségflastromnak nem ajánlkoztam, sem bűnbaknak nem kértek föl – kommentálta miniszteri kinevezésének tényét. - Elit- és generációváltás történt az MSZP-ben, ezzel indokolható a visszatérésem – nyilatkozta. Érkezett is rá nyomban a kommentár: valljuk be férfiasan, valóban nagy visszatérés ez az MSZMP KB, az agitációs és propaganda-, valamint káderpolitikai bizottság egykori tagjától, aki Marjai Józsefet, Faluvégi Lajost, Sarlós Istvánt, s Maróthy Lászlót követte a minisztertanács elnökhelyettesi posztján, majd a Németh- és Grósz-kormány egykori szociális és egészségügyi minisztere volt.

Fölvázolva az elit- és generációváltás jövőképét Judit asszony kifejtette: az egészségügy problémáival kapcsolatos szocialista és fideszes elképzelések között az a legfontosabb különbség, hogy az MSZP egyszerre kívánja megvalósítani a konszolidációt, a folyamatos modernizációt és a finanszírozási rendszer átalakítását. Judit asszony e különbséget korszakos különbségnek nevezte, mondván: olyan feladatra vállalkozott, amely a biztonság, esély, emberiesség és a bizalom alapelvei szerint, egységben kezeli az egészség- és szociálpolitikát.

Szűzbeszédében kifejtette még, hogy évi 100-150 milliárd forinttal több pénzt juttatnának az egészségügynek, mint amennyit az Orbán-kormány idején adtak. Ebből jutna az ágazat konszolidálására, modernizálására, béremelésekre. Emellett ingyenessé tennék a szív- és érrendszeri betegségekre való gyógyszereket is. Biztonságos működésű, átlátható egészségügyi szerkezetet és finanszírozási rendszert is ígért. Jelmondatba tömörítette programjának lényegét: "Senki ne legyen szegény, mert beteg, és senki ne legyen beteg, mert szegény." - Szép mondat, nemes gondolat, jól hangzik. Kár hogy csak hangzik…

Judit asszony nagyszerűen beszél. Ebben a ciklusban 76-szor szólalt fel a parlamentben, egyszer pedig azt jelezte (technikai felszólalás), hogy nem működik a mikrofonja.

Képviselősége idején az egyes fontos, közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottság kétszer (legutóbb január 21-én) szólította föl, hogy 30 napon mondjon le képviselő mandátumáról, tisztségéről, mert a III/III-as pártállami titkosszolgálat jelentései alapján érintettnek találták az átvilágítási törvényben. - Feleslegesen tették.

Vagyonnyilatkozat – 2003

Név: Dr Csehák Judit
Családtagok: Békesi László

Ingatlanok:
Település: Budapest XII. kerület
Ingatlan területnagysága: 144 nm lakás + 20 nm garázs
Ingatlan típusa: társasház
Tulajdoni hányad: 50 %
Szerzés: vásárlás, 1992

Település: Balatonkenese
Ingatlan területnagysága: 1325 nm telek, 120 nm lakóház, 48 nm gazdasági épület
Ingatlan típusa:
Tulajdoni hányad: 50 %
Szerzés: vásárlás, 1999

Nagy értékű ingóságok:
Gépjárművek:
Egyéb értéktárgyak:

Megtakarítás:
Értékpapír: 5.470.000 (DO 30122)
Takarékbetét:
Készpénz:
Számlán: 1.170.211 Ft
Egyéb pénzkövetelés: lakástakarék

Tartozások:
Köztartozás:
Pénzintézettel szembeni tartozás:
Magánszemélyekkel szembeni tartozás:

Jövedelem:
Foglalkozás: miniszter
Bruttó jövedelem: 461.200 Ft/hó
Egyéb foglalkozás: nyugdíjas
Bruttó jövedelem: 97.835/hó

Gazdasági érdekeltség:
Cégnév:

Tulajdoni érdekeltség:

Juttatások:Pannon 6310i, Compaq iPaq 3870

Ajándékok: ingyenes használatú mobiltelefon (57.140, 2002. május), ingyenes használatú személyi számítógép (530.800 ft +ÁFA)

Judit asszony nem engedett

A kormányváltás utáni kezdeti, népszerű intézkedések után (kifizették az egészségügyben dolgozók ígért béremelését, folyósították a szintén a választások előtt beígért 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést, megemelték a családi pótlékot), több, heves szakmai s politikai vitát kiváltó lépés is fűződik Judit asszony nevéhez: mindenekelőtt az elhíresült kórháztörvény.

Még a köztársasági elnökkel is összerúgta a port. Mádl Ferenc nem írta alá a parlament által megszavazott jogszabályt, amelyet az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint számos szakmai szervezet is bírált. A kifogások között az első helyen azt említették, hogy veszélyes profitérdekelt vállalkozásoknak eladni a magyar egészségügyi intézményeket. A törvény szerint ugyanis nem zárják ki a vásárlók köréből a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz vagy műszerek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozásokat. A bírálók szerint az ilyen vállalkozások megjelenése a magyar egészségügyben árfelhajtó és versenykorlátozó hatású lehet, mert ezek a vállalkozások ugyanarra a termékre nézve egyszerre lehetnek eladók és vevők.

Judit asszony azonban nem engedett. (Tán itt követhető nyomon a szabaddemokratává, a szabad verseny, a kapitalizmus és a bankok elkötelezett szószólójává vált expénzügyminiszter-"pápi" hatása leginkább. Máskülönben miként nézhetné az egykori körzeti orvos, a szociális kérdésekben elkötelezett szakszervezeti funkcionárius a nagytőke szemével az országot?) Még aznap, Mádl döntésének napján, újra a T. Ház elé terjesztette a megfontolásra visszaküldött javaslatot, amit aztán a kormánytöbbség azonnal újra megszavazott. De vitába keveredett az egészségügyi miniszter a gyógyszerészek képviselőivel, és az Orvosi Kamarával is. Utóbbi sztrájkot helyezett kilátásba, a piac szelleme azonban nem csak Csehákot, hanem őket is elérte: sztrájk-felhívásuk mellékleteként, egy új, a merevedési zavar leküzdésére kifejlesztett gyógyszert is az orvosok figyelmébe ajánlottak. A levelek postaköltségét ugyanis a készítmény gyártója fizette.

Más előrehaladás is történt. Judit asszony minisztersége alatt kiegészítették a népegészségügyi programot. A tíz évre szóló programot eredetileg 2001-ben indították útjára, még Mikola István minisztersége idején. A program célja egyebek mellett az egészségmegőrzés és az élettartam növelése. A dokumentum amellett, hogy a főbb - daganatos, szív- és érrendszeri - betegségek megelőzésére koncentrál, hangsúlyt fektet a lelki egészségvédelemre is. Új elemként szerepel benne a környezeti egészség, és az ellenzék kérésére belevették a benne a mozgásszervi megbetegedések gyógyításának témakörét is. A program jó és nemes. A tervek megvalósításához azonban 100 milliárdos nagyságrendű költségvetési forrás kellene. Az viszont nincs.

Titkos megállapodás?

Miután a miniszterelnök, az MSZP pártelnöke, és az összes szóvivőjük nyáron át hetente cáfolták, hogy bármiféle minisztercsere készülődne, őszelőn Csehák Judit, az egészségügyi tárca vezetője bejelentette: felmentését kérte a kormányfőtől, és lemond a képviselői mandátumáról is.

Számos pártbéli társa szerint megfutamodott, cserbenhagyta a pártot és a kormányt, pedig egy emberként kiálltak mellette.

Az eredeti tervek szerint jövő májusi EU-csatlakozásig maradt volna posztján. Most azonban, annyira felgyorsultak az események, hogy nem maradt tovább. Határozottan cáfolta, hogy a tárca jövő évi büdzséjének összeállításával függne össze lépése. Másutt viszont azzal indokolta lépését, hogy "nem lát esélyt a szociális fordulatra". A Népszabadság szerint sérelmezte, hogy a tárca büdzséje a minisztériumban készült számításhoz képest 50-70 milliárd forinttal lesz alacsonyabb, ami már nem ad lehetőséget a tervezett reform végrehajtására. Kiderült még: állítólag egyedülálló módon titkos szerződést kötött a miniszterelnökkel. E szerint csak egy évre vállalta a miniszteri posztot. Ennek megfelelően már a májusi kormányátalakításkor távozni akart a miniszteri székből, de akkor a kormányfő azt kérte, a távozással várják meg a szeptembert. - Megvárta. Hogy aztán volt-e ilyen szerződés, avagy utólag kreálták a „piárosok”, - sosem tudjuk meg.

Az utód

Csehák Judit az első miniszter, aki távozik a süllyedő hajóról – kommentálta távozása hírét, elődje, Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. „Csehák Juditot cserbenhagyta a kormánya, mert olyan költségvetési irányszámokat tűzött ki 2004-re, amelyek mellett nem teljesíthető az MSZP választást nyerő konszolidációs programja, de veszélybe kerül az egészségügyi rendszer működőképessége is. Mikola elmondta: „sajnálja” Csehák Juditot, aki "nehéz örökséget" hagy maga után. „A kórháztörvény az egész világon szokatlan módon nyereségérdekelt pénzügyi és multinacionális befektetők kezébe juttatja az egészségügyi intézményeket. Anarchikus állapotok maradnak a gyógyszerpiacon is, és súlyos konfliktusok az egészségügy szereplőivel".

Lapértesülések szerint a kormányfő a héten hivatalosan is felmenti Dr. Csehák Juditot, hogy utódjának legyen alkalma a bizottságok előtt nyilatkoznia az elképzeléseiről.

Távozik a legelegánsabb asszony. Nem politizál tovább. Nyugdíjas lesz újra. Szegényebb lesz nélküle a T. Ház. Szerencsére a miniszterelnök, áldott jó lélek, nem hagyja Judit asszonyt (sem) jövedelem nélkül: egy állami finanszírozású betegjogi alapítvány kuratóriumi elnöki tisztét ígérte neki, - hogy legyen mit öreg napjain a tejbe aprítani.

Az utód: Kökény Mihály a tárca jelenlegi politikai államtitkára. Mondják könnyű dolga lesz vele Medgyessynek: nem fog akadékoskodni. Szürke ember, pártkatona. Előző minisztersége idején Horn Gyula is ezért választotta. Már bejelentette: mennek tovább a cseháki úton…

(gondola – Bartha Szabó József)

Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó