Berliner Zeitung: a nyomok Budapestre is vezetnek
Új nyomok vezetnek külföldre az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) eltűnt millióinak keresése közben - jelentette a Berliner Zeitung a néhai keletnémet pártok és tömegszervezetek vagyonának átvizsgálásával foglalkozó bizottság jelentésére hivatkozva.
2003. szeptember 22. 14:12
A bizottság Magyarországra, Svájcra, Ausztriára, Luxemburgra és Liechtensteinre összpontosítja erőfeszítéseit - írta a fővárosi lap a kormány számára készült jelentés alapján. A bizottság saját vizsgálódásai, illetve más, nyomozással, felderítéssel megbízott szervek anyaga alapján bukkant konkrét nyomokra, a berlini lap értesülései szerint a munkába bevonták a külföldi hírszerzéssel foglalkozó BND-t is.

A jelentés szerint különösen nehéz a feltáró munka Magyarországon. Bár 1999 októberében magas politikai szinten megállapodás született a budapesti pénzügyminisztérium korábbi NDK-számlákról készült dokumentumainak feltárásáról, közvetlenül a megegyezés után ezeket a dokumentumokat a minisztériumban megsemmisítették.

A Magyar Nemzeti Bankban és a Magyar Külkereskedelmi Bankban is jelentős az ellenállás - írja a Berliner Zeitung a rendelkezésére álló bizottsági jelentés nyomán. A külkereskedelmi bank esetében a dolog különösen pikáns, mivel az intézmény a kilencvenes évek közepe óta a Bayerische Landesbankhoz tartozik. Egy 2000 júliusában a bajor pénzügyminiszter támogatásával létrejött megállapodást a nézeteltérések miatt eddig nem lehetett teljes egészében megvalósítani. A megállapodás értelmében a német fél betekinthet az NDK-vagyonra vonatkozó banki iratokba, s kiértékelheti azokat.

A német bizottság feltételezése szerint "három számjegyű milliós (euró) összeg" került az NSZEP-vagyonból külföldre.

A múlt héten a Leipziger Volkszeitung foglalkozott a témával, s a lap hírével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank közleményben tudatta: hivatalos ügyekben, felkérésre teljes mértékben együttműködik más országok - így Németország - hivatalos szerveivel és szakértőivel. Ilyen együttműködésben zavar eddig nem volt.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó