Berliner Zeitung: a nyomok Budapestre is vezetnek
Új nyomok vezetnek külföldre az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) eltűnt millióinak keresése közben - jelentette a Berliner Zeitung a néhai keletnémet pártok és tömegszervezetek vagyonának átvizsgálásával foglalkozó bizottság jelentésére hivatkozva.
2003. szeptember 22. 14:12
A bizottság Magyarországra, Svájcra, Ausztriára, Luxemburgra és Liechtensteinre összpontosítja erőfeszítéseit - írta a fővárosi lap a kormány számára készült jelentés alapján. A bizottság saját vizsgálódásai, illetve más, nyomozással, felderítéssel megbízott szervek anyaga alapján bukkant konkrét nyomokra, a berlini lap értesülései szerint a munkába bevonták a külföldi hírszerzéssel foglalkozó BND-t is.

A jelentés szerint különösen nehéz a feltáró munka Magyarországon. Bár 1999 októberében magas politikai szinten megállapodás született a budapesti pénzügyminisztérium korábbi NDK-számlákról készült dokumentumainak feltárásáról, közvetlenül a megegyezés után ezeket a dokumentumokat a minisztériumban megsemmisítették.

A Magyar Nemzeti Bankban és a Magyar Külkereskedelmi Bankban is jelentős az ellenállás - írja a Berliner Zeitung a rendelkezésére álló bizottsági jelentés nyomán. A külkereskedelmi bank esetében a dolog különösen pikáns, mivel az intézmény a kilencvenes évek közepe óta a Bayerische Landesbankhoz tartozik. Egy 2000 júliusában a bajor pénzügyminiszter támogatásával létrejött megállapodást a nézeteltérések miatt eddig nem lehetett teljes egészében megvalósítani. A megállapodás értelmében a német fél betekinthet az NDK-vagyonra vonatkozó banki iratokba, s kiértékelheti azokat.

A német bizottság feltételezése szerint "három számjegyű milliós (euró) összeg" került az NSZEP-vagyonból külföldre.

A múlt héten a Leipziger Volkszeitung foglalkozott a témával, s a lap hírével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank közleményben tudatta: hivatalos ügyekben, felkérésre teljes mértékben együttműködik más országok - így Németország - hivatalos szerveivel és szakértőivel. Ilyen együttműködésben zavar eddig nem volt.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó