Berliner Zeitung: a nyomok Budapestre is vezetnek
Új nyomok vezetnek külföldre az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) eltűnt millióinak keresése közben - jelentette a Berliner Zeitung a néhai keletnémet pártok és tömegszervezetek vagyonának átvizsgálásával foglalkozó bizottság jelentésére hivatkozva.
2003. szeptember 22. 14:12
A bizottság Magyarországra, Svájcra, Ausztriára, Luxemburgra és Liechtensteinre összpontosítja erőfeszítéseit - írta a fővárosi lap a kormány számára készült jelentés alapján. A bizottság saját vizsgálódásai, illetve más, nyomozással, felderítéssel megbízott szervek anyaga alapján bukkant konkrét nyomokra, a berlini lap értesülései szerint a munkába bevonták a külföldi hírszerzéssel foglalkozó BND-t is.

A jelentés szerint különösen nehéz a feltáró munka Magyarországon. Bár 1999 októberében magas politikai szinten megállapodás született a budapesti pénzügyminisztérium korábbi NDK-számlákról készült dokumentumainak feltárásáról, közvetlenül a megegyezés után ezeket a dokumentumokat a minisztériumban megsemmisítették.

A Magyar Nemzeti Bankban és a Magyar Külkereskedelmi Bankban is jelentős az ellenállás - írja a Berliner Zeitung a rendelkezésére álló bizottsági jelentés nyomán. A külkereskedelmi bank esetében a dolog különösen pikáns, mivel az intézmény a kilencvenes évek közepe óta a Bayerische Landesbankhoz tartozik. Egy 2000 júliusában a bajor pénzügyminiszter támogatásával létrejött megállapodást a nézeteltérések miatt eddig nem lehetett teljes egészében megvalósítani. A megállapodás értelmében a német fél betekinthet az NDK-vagyonra vonatkozó banki iratokba, s kiértékelheti azokat.

A német bizottság feltételezése szerint "három számjegyű milliós (euró) összeg" került az NSZEP-vagyonból külföldre.

A múlt héten a Leipziger Volkszeitung foglalkozott a témával, s a lap hírével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank közleményben tudatta: hivatalos ügyekben, felkérésre teljes mértékben együttműködik más országok - így Németország - hivatalos szerveivel és szakértőivel. Ilyen együttműködésben zavar eddig nem volt.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó