Hadat üzent a kormány a K&H Banknak? – gondola kommentár
Hirtelen feltűnően jól informált lett a magyar kormánypárti sajtó a K&H-botrányban. A korábban oly hallgatag lapok néhány nappal az után váltottak stratégiát, hogy Rejtő E. Tibor átkerült a rendőrségről az ügyészségre.
2003. október 17. 09:13
A kormányközeli sajtó az utóbbi napokban kezd fölsorakozni a kormány mögé. Előbb a Népszabadság közölt cikket „A K&H Bank még mindig nem fizet” címmel, október 15-én – meglepő módon a címlapon, noha nem valamely eseményről, hanem annak átmeneti meg nem történtéről van szó. Egy nappal később pedig a Népszava lett „jól informált”.

Mindkét cikk a K&H-t ábrázolja negatívan, és mindkettő azok imázsát javítja, akiknek a tevékenysége enyhén szólva is kérdéses.

Ismerve a szóban forgó lapokat, nem lehetnek kételyeink: a háttérből irányított manőverrel, sőt manőversorozat kezdetével van dolgunk.

A konkrétumokra térve, először is a Népszabadság:

Az ügyfelekkel két és fél hónapja tartó egyeztetések során állítólag elkészültek a jegyzőkönyvek a követelésekről, bár ezt többen cáfolják, mivel a bank még mindig nem mondja meg, hogy ezekből mennyit ismer el. Egyelőre nemcsak az ígért hozamot, de az eredetileg befizetett, a brókercégnél lévő tőkét sem fizették ki még senkinek. Ezt sokan sérelmezik, s perre készülnek. Már csak azért is, mert a negyedévenként kapott – Kulcsár Attila szignójával ellátott – egyenlegértesítőn szereplő összeggel szemben semmit sem tud felmutatni a pénzintézet – azaz könyvelési homály fedi a pénzek útját. Hogy mekkorák az ügyfél, illetve a bank által elismert összegek, arra egyetlen példa: az egyik VIP-ügyfél utoljára kapott papírja 47 millió forintról szól, ám a K&H most arról értesítette: számlája mínuszba fordult. Az eredetileg elhelyezett tőke 27 millióra rúgott, de a bank azt sem hajlandó kifizetni.

Szóval megkezdtük az aggódást Kulcsár Attila VIP-ügyfeleiért. A szegény, névtelen VIP-ügyfél vagyonkájáért a Népszabadság a címlapján aggódik – értünk mi a szóból. Maholnap nyilván fel is háborodunk, ha a K&H nem fizet egy Kulcsár-szignós egyenlegértesítőre.

Térjünk rá az október 16-ai Népszavára. A kormányközeli lap ugyancsak címlapos anyagának első hat bekezdéséből öt azzal indít, hogy a K&H egyik biztonsági vezetője bejutott Kulcsár Attilához Bécsbe. A cikk, amely minden második bekezdését a „lapunk információja” fordulattal hitelesíti, azon értetlenkedik, vajon hogyan sikerült a bankbiztonsági embernek bejutni a bécsi őrizeteshez, és azt sejteti, hogy bizonyára valamilyen ármány van a dolog mögött. Egyben a cikk azt is sugallja, mégpedig rosszallólag, hogy vagy a PSZÁF vagy a K&H szivárogtat ezt-azt a sajtónak – ezt a magatartást a saját informátorának nem rója fel.

Az írás második fele azt üzeni, hogy az ügyészség gátolja a rendőrséget az eredményes nyomozásban, mivel elvitte Rejtőt, éppen azon a napon, amikor a rendőrség ki készült hallgatni a bankvezért. Ez állítólag október 9-én történt volna meg, ha az ügyészség nem „rabolja el” a bankvezért. Súlyosbítja az ügyészség magatartását, hogy egyfelől nem adja vissza a rendőrségnek Rejtőt, másfelől nem informálja a rendőrséget Rejtő vallomásának tartalmáról. A lap „értesülései szerint” az ügyészség azóta folyamatosan hallgatja ki Rejtőt, ám egy szó tájékoztatást sem adott a rendőrségnek.

Mindennél többet mond azonban, hogy a Népszava mindössze ennyivel intézi el P. H. (a Népszava, személyiségi jogot átlépve, teljes névvel kiírja) által elmondottakat:

Mint ismert, Pinizsi Hajnalka egyes információk szerint csak az ügyészségnek volt hajlandó tanúvallomást tenni. Ugyanakkor lapunk úgy tudja, hogy Pinizsit a rendőrség is kihallgatta, de úgy találták, hogy vallomása nyomozati szempontból értékelhetetlen. Az ügyészség azonban egy ideig "koronatanúként" kezelte. Pinizsi a jegyzőkönyvben végig úgy nyilatkozik, hogy "az Attilától tudom" vagy "az Attila azt mondta". Kizárásos alapon egy ilyen jegyzőkönyv vagy a K&H-tól kerülhetett nyilvánosságra, vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF). A PSZÁF-ot ugyanis a K&H-nak jelenleg mindenről tájékoztatnia kell.

* * *

Pestiesen szólva: helyzet van.

A botrány június 16-án kezdődött, a K&H június 18-a óta van képben. A kormányzatnak alárendelt rendőrség hatékonyságára, eredményességére és korrektségére jellemző, hogy addig be sem indult a gépezet, amíg a kulcsfigura Kulcsár el nem hagyta az országot. Igaz, ő előbb őszintén meggyónt a titkosszolgálatokat felügyelő MSZP-s államtitkárnak.

Ezután a rendőrség intenzíven nyomozott – sajnos eredmény nélkül, hacsak azt nem tekintjük sikernek, hogy Medgyessy Péter tapolcai nyilatkozata után ("Senki sem állíthat meg az igazság kiderítésében!", szeptember 5-e, az MSZP-frakciólázadáskor) néhány órával letartóztatott három embert, köztük Rejtő E. Tibort.

Az eredmények felsorolásának ezzel a végére is értünk, hacsak azt nem tekintjük még eredménynek, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter szeptember közepén határozottan állíthatta az országgyűlési bizottság előtt, hogy sem neki, sem egyetlen családtagjának nincs köze sem a K&H-hoz, sem más ügybéli céghez, sem magánszemélyhez. Ehhez a bejelentéshez bizonyára intenzív rendőri munka kellett!

Maradva Rejtőnél: az intenzív rendőri nyomozás szeptember 5-étől október 9-éig nem jutott hozzá, hogy Rejtőt kihallgassa, ámde mit tesz isten, pont aznap akarták, amikor az ügyészség elvitte… (Én ismertem olyan gyereket, aki mindig éppen akkor akarta a jót tenni, amikor már elfogyott a szülői türelem…)

Mindenesetre sokatmondó tény, hogy a baloldali sajtó elkezdett aggódni Kulcsár Attila egykori ügyfeleinek pénzéért, és miközben egyfelől természetesnek találja a rendőri „eredményesség” ilyen fokát, elmarasztalja a K&H-t, amiért nem fizet.

A hirtelen jól értesülő kormánypárti sajtó közel sem volt ily serény az elmúlt négy hónapban, összesen nem tálaltak annyi primőr információt a Kulcsár-botrányról, mint amióta Rejtőt magához vette az ügyészség. Ez bizony intő jel.

A kormányoldali sajtó egyirányú érzékenységét jól jelzi az a tény, hogy süket csönd övezte a Figyelő négy héttel ezelőtti bejelentését, miszerint az Állami Autópálya-kezelő Rt. valószínűleg azért harcol foggal-körömmel, hogy elkerülje a Kulcsár által a Betonút Rt.-től „visszasikkasztott” 4,2 milliárd forint zárolását, mert az állami cég nem tudja semmilyen hiteles dokumentummal sem bizonyítani a 13 milliárdos követelését, vagy annak egy részét.

Márpedig ha ez így van, akkor valószínűleg a K&H-n múlik, mikor kényszerül a rendőrség újabb és újabb magas funkciójú embereket kihallgatásra invitálni, esetleg bent marasztalni a hűvösön.

A K&H elleni támadások magyarázata alighanem ez: sürgősen diszkreditálni kell, mielőtt az diszkreditálna másokat.

* * *

Utóirat:
Ezen írás elkészülte után, a pénteki Népszava folytatja a K&H "üzelmeinek leleplezését". A tegnapi cikk folytatásaként nyilvánosságra hozza Csaba József egykori rendőrtiszt nevét, aki jelenleg a K&H biztonsági osztályvezetője. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy gyakorlatilag minden hazai banknak hajdani rendőrtiszt a biztonságért felelős vezetője.

Ugyancsak figyelemreméltó, hogy éppen a Népszava tájékoztat arról, hogy a rendőrség kihallgatta Forró Tamás tévészemélyiséget, aki az egyik szírtől kapott 64 millió forintról ugyanazt mondta el a rendőrségen, mint ami a sajtóban már megjelent, eszerint egy tagi kölcsönt fizettek vissza a kérdéses tranzakcióval. Szóval a rendőrségnek hirtelen sürgős lett Forró kihallgatása - csak nem azért, hogy a tévés személyiségnek legyen érve egy esetleges ügyészségi kihallgatáson, hogy miért nem kíván "újra" felelni a kérdésekre?

Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó