Kelet és Nyugat között - konferencia Miklós Pál emlékére
A tudományos ülésszak Miklós Pál munkásságának sokrétűségét kívánja áttekinteni.
2003. november 15. 14:07
Kelet és Nyugat között címmel tartanak konferenciát az egy éve elhunyt Miklós Pál, művészet- és irodalomtörténész, műfordító, a kelet-ázsiai kultúra kiváló tudósa emlékére hétfőn Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban - tájékoztatott a szervező Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum.

A tudományos ülésszak Miklós Pál munkásságának sokrétűségét kívánja áttekinteni pályatársak és tanítványok előadásai révén, akik között vannak sinológusok (Kína-kutatók), művészet-, illetve irodalomtörténészek és muzeológusok - közölte Renner Zsuzsanna, a múzeum igazgatója.

Miklós Pál a budapesti tudományegyetemen dipomázott, majd 1951 és 1954 között Pekingben volt aspiráns.
1955-ben lett a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum munkatársa, 1958-től a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének kutatója.
1977-től nyolc évig az Iparművészeti Múzeum főigazgatójaként tevékenykedett, azt követően 1987-ig - hivatalos nyugdíjba vonulásáig - a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatójaként dolgozott.

Sinológiai munkásságának középpontjában a buddhizmus és a kínai festészet állt. E tárgykörben számos írása, valamint több könyve jelent meg, ilyen A sárkány szeme, Bevezetés a kínai piktúra ikonográfiájába, A Zen és a művészet, valamint a Tus és ecset című.
Munkásságát József Attila-, illetve Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el. Miklós Pál 2002. november 16-án hunyt el.

MTI nyomán
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó