Imakönyv Magyarországért - ötvenhat szerző száz imája
Ötvenhat szerző száz imája olvasható az Imakönyv Magyarországért, édes hazánkért című, karácsonyra megjelent kötetben.
2003. december 16. 17:01
A Kortárs költők imái alcímmel közreadott, több mint kétszáz oldalas kiadvány szövegeit túlnyomórészt költők írták, de a kötet több "civil" szerző, például egy kilencéves kislány imáját is tartalmazza - mondta a könyvbemutatón a kötetet gondozó Magyarországért, Édes Hazánkért Kiadó igazgatója.

Sárvári Varga Márta felhívta a figyelmet arra, hogy több Kossuth-, illetve József Attila-díjas költő küldött kérésére imát Magyarországról és határon túlról, s ezen írások többsége most jelenik meg nyomtatásban először.

A szerzők között szerepel például Jókai Anna, Gyurkovics Tibor, Döbrentei Kornél és Csoóri Sándor.

Az igazgató közlése szerint az imák egyebek mellett a békevágyról, az oltalomkeresésről, a vallási áhítatról, a mítoszteremtésről, a reményről, a nemzethalál-érzésről, Mohácsról és Trianonról, az áldozathozatalról, az élni akarásról, valamint a társra találásról szólnak.

"Szembenézés ez a kötet: vád-könyv, imakönyv" - idézett az igazgató Rideg István szerkesztői előszavából.

A kiadó vezetője a kötet érdekességeként említette, hogy kérésükre valamennyi szerző képet juttatott el hozzájuk kedvenc templomáról, ezek rajzolata az imakönyvben vízjelként látható a lapokon. A kötetben ily módon feltűnik például a budapesti Szent István-bazilika, a szegedi dóm és a debreceni Nagytemplom.

Sárvári Varga Márta elmondta, hogy a könyv ötszáz számozott példánya már keddtől kapható, további ezerötszáz kötet pedig a jövő év januárjában kerül a könyvesboltokba.

A könyvbemutatón három szerző egy ezüstből készült érmet vehetett át a kiadótól. Írásáért a könyvműhely elismerésében részesült Sarusi Mihály József Attila-díjas író, újságíró, az MTI munkatársa, valamint Körmendi Lajos és Győrfi Lilla Anna.

Az igazgató közlése szerint a nemzettudat kérdését előtérbe helyező kiadó négy éve alakult, a mostani a kilencedik kötetük.

MTI nyomán
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó