Magyarország néprajza
Évszázadokkal korábban a paraszti közösségek még saját maguk készítették használati tárgyaikat, a szőtteseket, a szerszámokat, melyeket később szépen ki is díszítettek. Ebből a folyamatból alakult ki a népi díszítőművészet.
2004. január 3. 13:55
A motívumkincs és az alkalmazott színek alapján három nagy tájegységet különböztethetünk meg:
Dunántúl
Észak-Magyarország
Alföld

A népi díszítőművészetre is hatással voltak a különféle korok stílusirányzatai:
- a reneszánszkori motívumokat átvette a népi díszítőművészet is (a szegfű, a liliom, a gránátalma jelentkezett a textileken vagy a falusi házak árkádos tornácain).
- barokk mótívumok találhatók a házak faoromzati díszein, a parasztházak homlokzatán, s főként a fafaragásoknál,
- a szecesszió is hatással volt a népi díszítőművészetre, különösen a mohácsi és a mezőtúri cserépkultúrára.

Kézművesség

A parasztok a saját háztartásukban és a gazdaságukban szükséges használati, kultikus funkciójú vagy reprezentációs célú tárgyaik összességét saját maguk készítették el. (bútorkészítés, fafaragás, vesszőfonás, csontfaragás (pásztorfaragás), szövő-fonó munka, varrás, hímzés, stb.).

Népművészet

Tágabb értelemben valamennyi népművészeti ágazat (népköltészet, népzene, népi tánc, díszítőművészet, népviselet) elnevezése; szűkebb értelemben tárgyak művészi megformálása.

Kismesterek

A paraszti közösségeken kívül dolgozó emberek, akik nemcsak saját használatra készítették tárgyaikat, hanem eladásra is. A magyar szűcsök, szűrszabók, takácsok, kékfestők, gyertyaöntők, mézeskalács készítők, fésűsök, kályhások, és fazekasok vándorlásuk során több stílusközpont forma- és díszítőelemeivel bővítették saját közösségük hagyományanyagát.

A Dunántúl népművészete

Hazánk Dunától nyugatra elterülő országrésze. A Balaton, a hegyek szépsége hozzájárult a gazdag népművészet kialakulásához. Színpompás népviselet, változatos gyapjú és pamut népi szőttesek, hímzések, jellegzetes népi építkezési formák jellemzik. A díszítőművészet legváltozatosabb ága a fazekasság, legérdekesebb fazekas-központ Csákvár volt. Mázas cserepeik középzöld alapszínezésűek, vésett díszítéssel.

Busójárás

Mohácson honos népszokás. A környéken lakó sokác nemzetiség a törökök kiűzésével hozza összefüggésbe. Mások szerint a farsangi szokásokhoz kapcsolódik. A maszkokat fából faragják, fő érdekessége, hogy sohasem készítenek két egyforma maszkot.

Szőttesek

A legszebb népi szőttesek ma is itt készülnek: Sárköz, Alsószentmárton, Felsőszentmárton, Csányoszró. A minták sokfélék és színesek.

Hímzések

Legszebbek a sárközi (sióagárdi) főkötők és a Balaton déli partjához közel fekvő Buzsák hímzései. Legfontosabb díszítőeleme a rózsa, alapszíne piros és kék.

Észak-Magyarország népművészete

Ipoly folyótól délre és északra és az északi hegyes vidéken alakultak ki a palóctelepülések. (Őrhalom, Rimóc, Hollókő). Jellegzetes hímzésvilága van; mintáik őszirózsa, szív, galamb. Színezésük: kék-piros, a sötét- és világoskék ritmikus váltakozása.

Matyók

Mezőkövesd a matyóság központja. Hímzéseiken az egyszerű vászonvarrások piros és kék díszítéssel. Híres a szűcshímzésük (kuzsu)- derékig érő bundabéléses kiskabát.

Szőttesek

Egyszerű díszítőtechnika. Motívumai: madaras, galambos, kiscsibés, csillagos, babás és virágos. Színei: fehér alapon piros, óarany, kék, piros-kék és zöld. Ötvösség: rusztikus gyertyatartók, fali virágtartók, lámpavasak.

Az Alföld népművészete

A városok szerepe igen fontos a népművészet fejlődésében, a vásárok központi szerepet töltöttek be. (Debrecen, Kecskemét, Szeged, Hódmezővásárhely).

Fazekasság

Ezen a vidéken a fazekasságot „tálas mesterségnek” is nevezik. A tányérok, tálak kedvelt alapszíne a fehér kék „Írókás” díszítéssel. Mezőtúr korsósainál a legélénkebb a fazekasság. Több évszázados múltra tekint vissza a mázatlan fekete cserép készítése.

Pásztorművészet

Az Alföldön magas szintre fejlődött (szarutárgyak díszítésében, bőrfonásban, viseletben). A cifraszűr volt a magyar parasztember díszruhája. Díszítménye: rózsa, tulipán, szegfű, gyöngyvirág. A pásztorember elmaradhatatlan felszerelési tárgya a víztároló kulacs volt. Fából készítették, díszül csikóbőrrel is bevonták.

Hímzés

A szőrhímzés sajátos hímzési mód ezen a környéken (vastag vászonra varrják, durva szőrös gyapjúfonalat használnak hozzá.) A kalocsai hímzés mintáit fehér vagy halványszínű anyagra rajzolják elő az „íróasszonyok”. Elemei: margaréta, búzavirág, pipacs, liliom, tulipán, rózsa és gyöngyvirág.

Fali pingálás

Európában szinte egyedülálló műfaj. A kalocsai pingáló asszonyok előrajzolás nélkül festik a fehér falat a hímzésekkel azonos mintával.

A magyar népművészet mai állapota

A bőséges néprajzi gyűjteményünk ma már csak letűnt korok emléke. A mai Magyarország a turisták által igen kedvelt kis ország, ami szinte magával vonzotta, hogy népművészetünk ismét fontos legyen az ország lakosai és kormánya számára egyaránt. Néprajzi kincseink megmentésére alapokat, alapítványokat hoztak létre, melyek biztosítják a jövő nemzedékének, hogy részt vegyen múltjának megismerésében és megóvásában.

A Néprajzi Múzeumban állandó kiállítás tekinthető meg, hogy miként éltek elődeink, milyen hagyományaik és használati tárgyaik voltak.

ba - itthon
Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI