Fűszer ABC - 6. rész
Az oreganotól a sáfrányig
2004. január 15. 18:11

A fűszerek minden konyhában megtalálhatóak, mindenki használja őket. A különbség csak a felhasznált ízesítők számában és mennyiségében van. Vannak olyan fűszereink, melyeket napi rendszerességgel használunk, mégsem tudunk róluk semmit. Használatukat megszoktuk, megtanultuk, hogy melyiket melyik ételbe tegyük bele, de azt hogy honnan származik, fán vagy cserjén terem, növekszik, azt már nem tartalmazza ismeretünk. Ennek az űrnek a betöltését szolgálja ez a cikksorozat, melyben viszonylag gyakran jelentkezünk az újabb ABC-ben soron következő növények ismertetésével. Igyekszünk az olvasót tájékoztatni a különböző fűszerek hatásairól, hiszen a legtöbb fűszer egyben gyógynövény is. Érdemes minél több ízesítőt tartani otthon, mert ugyanazokból az alapanyagokból más - más fűszerek hozzáadásával teljesen különböző ízvilágú ételeket kapunk, ezzel megszüntetve a mindennapok egyhangúságát. Merjünk új recepteket, új fűszereket kipróbálni, mivel az egészséges táplálkozás elengedhetetlen eleme a változatosság. A mediterrán konyha ételeinek jellegzetes ízét, zamatát is a gazdag fűszerezés adja.

Oregano

Többféle néven ismert fűszer, nevezik szurokfűnek, balzsamfűnek, fekete gyopárnak, vadmajoránnának stb.. Olaszországban nagyon elterjedt a használata, számos ország onnan importálja, mivel az utóbbi időben igen közkedvelt fűszer lett. A mentafélék családjába tartozik, közeli rokona a majorannának. Használják gyomorpanaszokra, fertőtlenítőszernek. Képes megakadályozni a zsírok és olajok avasodását antioxidánsainak köszönhetően. Az oregano az olasz ételek jellemző ízesítője. Íze a kakukkfű és a majoránna keverékére emlékeztető.

Petrezselyem

A Földközi-tenger vidékén őshonos, több fajtája ismert, például a széles levelű, a fodros levelű, vagy a metélőpetrezselyem. Nevét az ókorban kapta a görög petroselion után, mely a kő és a zeller szavakat rejti magában. Minden háztartásban megtalálható friss és / vagy szárított változata. Íze nem igazán jellegzetes, mégis nagyon közkedvelt. Tartalmaz illóolajat, karotint, C- és E vitamint, valamint ásványi anyagokat. A benne található C vitamin megőrzése érdekében sokszor az elkészült étel tetejére szórjuk közvetlenül fogyasztás előtt, és nem főzzük bele. Vesetisztító, étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatásai ismertek. A magyar konyha alapvető fűszere, alkalmazzuk levesek, mártások, húsételek, főzelékek stb. ízesítésére.

Rozmaring

Mediterrán eredetű növény, de Európa és Amerika nagy részén vadon nő. A rómaiak Aphrodité szent növényének tartották. Néhány országban még ma is a halált szimbolizálja, és a halottak kezébe, vagy a sír tetejére helyezik. Örökzöld növény, a bokor akár másfél méteresre is nőhet. Illóolajat, szaponint, csersavat tartalmaz. Készíthetünk belőle fűszeres ecetet, de frissítő hatását a fürdővízbe téve is kihasználhatjuk. Idegnyugtató, görcsoldó, gyomorerősítő a belőle készült főzet. Nagyon aromás fűszer, különösen alkalmas a csirke-, a bárány-, és a halételek ízesítésére. Vadhúsok pácolására is gyakran alkalmazzák.

Sáfrány

Valószínűleg a Föld legrégebbi és legdrágább fűszere. Nagyon sok írásos emlék említi a sáfrányt. Szerepel a Bibliában, az Ebers-féle papirusz tekercsekben, ősindiai írásokban. Valószínűleg a Közel-Keletről származik, de manapság számos országban találhatóak sáfrányültetvények: Kasmírban, La Mancha tartományban, Valenciában, Andalúziában stb.. A legelső írásos emlék ie. 2600 tájáról származik, amikor egy orvosi könyv a szexualitásban erősítő, serkentő hatásáról számol be. Ennek köszönhető, hogy a föníciaiak a nászéjszakán sáfránnyal színezett lepedőt használtak. Hippokratész felismerte gyógyhatásait, hasi betegségek esetén, valamint mérgezések ellenszereként használták. A rómaiak sáfrányos vízzel, illetve –olajjal színházak levegőjét szagtalanították, frissítették.
A sáfrány begyűjtése nagyon fáradtságos munka, mivel 100-150 ezer bibéből lehet előállítani 1 kg száraz fűszert, ennek köszönhető igen drága ára. Vörösesbarna színű, aromás illatú, kesernyés ízű növény, mely illóolajat, krocint, pikrokrocint, karotint, valamint zsíros olajat is tartalmaz. Fűszerként és színezőanyagként használják. A buddhista szerzetesek a mai napig sáfránnyal színezett köpenyt viselnek. Az ételekbe is főként azért tesszük, hogy szép sárga színt adjon nekik. Használható húslevesekben, kenyérfélékben, tésztákban, mártásokban stb.. Magas ára miatt nálunk a sáfrányos szeklice terjedt el. Ezt a növényt Magyarországon termesztik, tulajdonságai és felhasználása megegyezik a sáfránnyal.

Nagy Kinga, dietetikus
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó