Az SNS feljelentette Durayt
2002. január 31. 02:06
A soviniszta Szlovák Nemzeti Párt (SNS) két parlamenti képviselője bűnvádi feljelentést tett Duray Miklós ellen. Azt állítják, hogy a kedvezménytörvény kérelmezőit segítő szlovákiai irodák törvényellenes tevékenységet fejtenek ki, mert a magyar titkosszolgálat számára szlovákiai állampolgárokról gyűjtenek adatokat.

Viliam Oberhauser és Miroslav Kotian szerdán váratlan "képviselői terepszemlét" tartott a Szövetség a Közös Célokért (SZKC) nevű szervezet által működtetett közvetítőirodák egyikében, Révkomáromban. Feljelentésüket több újságíró jelenletétében tették meg a révkomáromi rendőrségen. Panaszuk szerint az irodák törvénytelen tevékenységet fejtenek ki, és ezzel a Szlovák Köztársaság biztonságát fenyegetik.

A képviselők azt állítják, hogy a Durayval együttműködő SZKC a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségével kötött egyezmény értelmében olyan adatokat gyűjt Szlovákia állampolgárairól, amelyek aztán a magyar belügyminisztériumban kerülnek feldolgozásra, és így a magyar titkosszolgálathoz is eljuthatnak. De mert tartalékos katonasorban álló emberek adatait is gyűjtik, fennáll a veszélye annak, hogy a magyar kedvezménytörvény kínálta előnyök révén ezeket a - szlovák államnak bizonyos kötelességekkel tartozó - személyeket megvásárolják.

A feljelentők luxusszínvonalúnak találták a bepanaszolt iroda (irodák) számítógépes felszereltségét, és azt állítják, hogy ezeket a szlovák adófizetők pénzéből, nevezetesen abból az állami támogatásból vették, amelyet a szlovák állam a nemzetiségi kultúra támogatására juttat a Csemadoknak. Következtetésük szerint "a szlovákok így a saját államuk elleni tevékenységet finanszírozzák".

(MTI nyomán)

  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó