Nemzetközi Cirkuszfesztivál lesz Budapesten
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Nemzetközi Cirkuszfesztivált; a csütörtöktől vasárnapig tartó, díjkiosztó gálával záruló bemutatóra tizenkét ország száztíz artistája érkezik. A kétévente megrendezendő fesztivál idei programja - a szervezők megítélése szerint - az eddigi legerősebb műsort adja.
2004. január 27. 17:44
A szakmai mérce szerint a budapesti cirkuszfesztivál a rangsorban a harmadik helyet foglalja el a monte-carlói és a párizsi cirkuszfesztiválok után.

Az idei erős mezőny miatt az egy arany díj mellett várhatóan két ezüst és három bronz díjat ítél majd oda a nemzetközi zsűri. Az elismeréssel járó kisplasztika Czinder Antal Munkácsy-díjas szobrászművész munkája. Az alkotó az idei eseményre - Magyarország uniós csatlakozása kapcsán - egy úgynevezett Európa-díjat is készített, amelyet Doris Pack, az Európa Parlament képviselője ad majd át.

Az 5. Nemzetközi Cirkuszfesztivál különleges műsorszáma lesz a Kínából érkező Zunyi akrobata csoport, az amerikai Not them elnevezésű bohóc csoport produkciója.

Nagy jövő előtt állnak a magyar 4 Delta páros óriáskerekezők, akik látványos és veszélyes műsorszámukkal már világot jártak. Rendkívül aprólékosan kidolgozott műsorszámot láthat a közönség Dmitri Prudnikov orosz kézegyensúlyozó művésztől, a Dosau orosz ugródeszka akrobaták pedig mindent megugranak, amit csak lehet: cuka harát, négyes szaltót nyújtott

testtel, hármas szaltót egy gólyalábon.

A cirkuszi előadások elmaradhatatlan mutatványosai a „repülő emberek”. Ezúttal a mexikói Rodogell társulat trapézművészei mutatják be a legklasszikusabbnak tartott cirkuszi mutatványt.

A fesztiválon szerepel a magyar Nagy Molnár Dávid bűvész, az Olaszországból érkező Adele és Stefano fóka idomító és az amerikai Roman Tomanov légtornász.

Az 5. Nemzetközi Cirkuszfesztivál programját a szervezők A és B műsorra osztották, mindkét programot kétszer adják elő a művészek a fesztivál ideje alatt.

A produkciókat nyolctagú zsűri értékeli, amelynek elnöke: Franz Czeisler az amerikai Tihany Cirkusz igazgatója. A zsűri tagja Egidio Palmiri az Olasz Cirkuszigazgatók Egyesületének elnöke, Mstislav Zapashny az Orosz Állami Cirkusztársulat vezérigazgatója, Jürgen Dusch a wiesbadeni Fiatal Artisták Európáért igazgatója, Guillaume Dufresnoy az amerikai Bug Apple Cirkusz művészeti igazgatója, Pan Guoxian a kínai Zunyi Akrobata Csoport művészeti igazgatója, Mike Iwasaki, a japán Yoshimoto Kogyo Vállalat képviselője és Eötvös Tibor az Eötvös Cirkusz igazgatója.

A cirkuszfesztivállal párhuzamosan, szombaton rendezik meg a Magyar Artistaművészek szakmai bemutatóját.

A Fővárosi Nagycirkusz a cirkuszfesztivál után új műsort indít; a Salto Mortale február 7-től március 21-ig látható. A változatos, nemzetközi műsorban az erő és az ügyesség képviselői mellett a szépség és a humor is megjelenik.

MTI nyomán
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó