Fülig Jimmy ismét él! – kiállítás-paródia képekben
"Halt harminchat évig, élt néhány napot..."
Frissen húrozott teniszütő, egy pár míves gumikesztyű, fél tucat kínai piacról származó frottír zokni, s még néhány kiegészítő felszerelés – természetesen lábbeli nélkül -, és máris kész a tökéletes katona. A Láthatatlan Légiós. És ez még csak a kezdet. Háromszobányi fiktív Rejtő-relikvia és jó nagy adag humor. Nézegessen igazi magyar abszurdot!
2004. február 9. 00:03
Ha Rejtő Jenő, avagy P.Howard szellemét szeretnénk megidézni akkor az első dolgunk némi infantilizmusért ellátogatni a legközelebbi patikába. Horváth Csaba és Thuróczy Gergely, az emlékkiállítás két szervezője feltehetőleg közel lakott a titkos ópiumbázishoz, mert olyan ötlettel rukkoltak elő, ami igazán eltért a megszokottól. A Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére a ponyvairodalom egyik legnagyobb magyar alakját keltették életre. Nem volt könnyű dolguk, lehetetlen küldetésüket mégis teljesítették.

Ars poeticájuk „a semmiből valamit” volt. Hogy miért?

Rejtő Jenőről (1905-1943?) szinte semmi sem maradt az utókorra. Nincsenek meg ruhái, nem maradt ránk könyvtára, sőt még holtteste is elveszett valahol a Don-kanyarban. 1943 első napján látták utoljára a Voronyezs környéki Jevdakovo falu mellett. Sírja sincs – megfagyott, lelőtték, talán ismét fogságba esett? Nem tudni, mindössze annyit, hogy alig négydoboznyi kézirat-töredék maradt fenn tőle.

Ekkora alapanyagból pedig lehetetlenség igazit alkotni. Választhatták volna, a hogyan építkezzünk Kőmives Kelemen módra kézikönyvet is, azonban Déva vára is messze, sőt feleség sem volt kéznél, így a két szervező végül arra jutott, hogy készítenek egy hamis kiállítást, tele álrelikviákkal és hamisítványokkal (címe: ”Az ellopott tragédia”).

Az eredmény? Három terem, mely három különböző ”Rejtő-világba” kalauzol el bennünket. Egy dunai homokra épült észak-afrikai sivatag részlet (Jó tudni, hogy P. Howard, még Csepelen sem járt, nemhogy a Szaharában), egy ”valóban” korabeli írásokkal és berendezésekkel teletűzdelt dolgozószoba és végül egy rozzantra festett hajópadlójú stilizált kocsmabelső.

A látogató első élménye egy felirat: Kedves kalandor olvasó! Aki e kiállítás ajtaján belép, hagyjon fel minden reménnyel/regénnyel ("Kávéház és étterem a négy döglött patkányhoz. Az úri közönség táncol")

Amennyiben a hívogató szavak megteszik a kellő hatást és belépünk az ajtón, önfeledten szórakozhatunk a Láthatatlan légiós uniformisán, vagy a 14 karátos autó homokba fúródott bal-első ajtaján, esetleg kormányán. Az igazi sivatagi életérzést a fővárosi Állatkertből kölcsönvett (hiába no, kapcsolatok nélkül semmire sem menne az ember) fél kiló teveürülék hivatott szolgálni. A dolgozószoba, az ócskások és az Ecseri-piac hathatós közreműködése nélkül sosem jött volna létre. A paletta itt is széles: rongyos szőnyeg, ósdi íróasztal, s írógép található a teremben, sőt az egyik vitrinben fellelhető még a török szultán személyes köszöntője is, melyet a kiállítás megnyitójára (!) írt.

Az utolsó szakaszt egy korabeli kikötői kocsma jelenti. Az enyhén terjengő hagymaszag, a pultot támasztó hátba döfött matróz hamisítatlan Rejtő életérzést kelt, s ha hozzávesszük, hogy az író két hőse: Csülök és Tuskó Hopkins - egy csülök és egy tuskó formájában – ”személyesen” is megjelenik…

Egy biztos, a paródia-kiállítás nem marad nyomtalanul az ember lelkében. Ékes bizonyíték erre a vendégkönyvben fellelhető hozzászólás: 1épként kiráj volt! Kétezerhárom10edikhóhuszonyegy. Klári&Ági.

Köszönjük lányok! Csak vigyázzatok, nehogy úgy végezzétek, mint Rejtő Jenő, aki esténként kiutazott Lipótmezőre, a híres tébolydába, mert súlyos idegbetegség címén és okából ott lakott, csak napközben kiengedték, mert nem volt ön- és közveszélyes. Egy este későn érkezett, már zárva volt a kapu; rugdosni kezdte. A portás megkérdezte, mit keres.

- A hálószobámat - válaszolta.
- Megőrült?! - kiáltott rá a kapus.
- Igen, azért van itt a hálószobám!

P.S: Az utolsó figyelmeztetés természetesen a két szervezőre is vonatkozik!

Címkék:
MTI Hírfelhasználó