Fülig Jimmy ismét él! – kiállítás-paródia képekben
"Halt harminchat évig, élt néhány napot..."
Frissen húrozott teniszütő, egy pár míves gumikesztyű, fél tucat kínai piacról származó frottír zokni, s még néhány kiegészítő felszerelés – természetesen lábbeli nélkül -, és máris kész a tökéletes katona. A Láthatatlan Légiós. És ez még csak a kezdet. Háromszobányi fiktív Rejtő-relikvia és jó nagy adag humor. Nézegessen igazi magyar abszurdot!
2004. február 9. 00:03
Ha Rejtő Jenő, avagy P.Howard szellemét szeretnénk megidézni akkor az első dolgunk némi infantilizmusért ellátogatni a legközelebbi patikába. Horváth Csaba és Thuróczy Gergely, az emlékkiállítás két szervezője feltehetőleg közel lakott a titkos ópiumbázishoz, mert olyan ötlettel rukkoltak elő, ami igazán eltért a megszokottól. A Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére a ponyvairodalom egyik legnagyobb magyar alakját keltették életre. Nem volt könnyű dolguk, lehetetlen küldetésüket mégis teljesítették.

Ars poeticájuk „a semmiből valamit” volt. Hogy miért?

Rejtő Jenőről (1905-1943?) szinte semmi sem maradt az utókorra. Nincsenek meg ruhái, nem maradt ránk könyvtára, sőt még holtteste is elveszett valahol a Don-kanyarban. 1943 első napján látták utoljára a Voronyezs környéki Jevdakovo falu mellett. Sírja sincs – megfagyott, lelőtték, talán ismét fogságba esett? Nem tudni, mindössze annyit, hogy alig négydoboznyi kézirat-töredék maradt fenn tőle.

Ekkora alapanyagból pedig lehetetlenség igazit alkotni. Választhatták volna, a hogyan építkezzünk Kőmives Kelemen módra kézikönyvet is, azonban Déva vára is messze, sőt feleség sem volt kéznél, így a két szervező végül arra jutott, hogy készítenek egy hamis kiállítást, tele álrelikviákkal és hamisítványokkal (címe: ”Az ellopott tragédia”).

Az eredmény? Három terem, mely három különböző ”Rejtő-világba” kalauzol el bennünket. Egy dunai homokra épült észak-afrikai sivatag részlet (Jó tudni, hogy P. Howard, még Csepelen sem járt, nemhogy a Szaharában), egy ”valóban” korabeli írásokkal és berendezésekkel teletűzdelt dolgozószoba és végül egy rozzantra festett hajópadlójú stilizált kocsmabelső.

A látogató első élménye egy felirat: Kedves kalandor olvasó! Aki e kiállítás ajtaján belép, hagyjon fel minden reménnyel/regénnyel ("Kávéház és étterem a négy döglött patkányhoz. Az úri közönség táncol")

Amennyiben a hívogató szavak megteszik a kellő hatást és belépünk az ajtón, önfeledten szórakozhatunk a Láthatatlan légiós uniformisán, vagy a 14 karátos autó homokba fúródott bal-első ajtaján, esetleg kormányán. Az igazi sivatagi életérzést a fővárosi Állatkertből kölcsönvett (hiába no, kapcsolatok nélkül semmire sem menne az ember) fél kiló teveürülék hivatott szolgálni. A dolgozószoba, az ócskások és az Ecseri-piac hathatós közreműködése nélkül sosem jött volna létre. A paletta itt is széles: rongyos szőnyeg, ósdi íróasztal, s írógép található a teremben, sőt az egyik vitrinben fellelhető még a török szultán személyes köszöntője is, melyet a kiállítás megnyitójára (!) írt.

Az utolsó szakaszt egy korabeli kikötői kocsma jelenti. Az enyhén terjengő hagymaszag, a pultot támasztó hátba döfött matróz hamisítatlan Rejtő életérzést kelt, s ha hozzávesszük, hogy az író két hőse: Csülök és Tuskó Hopkins - egy csülök és egy tuskó formájában – ”személyesen” is megjelenik…

Egy biztos, a paródia-kiállítás nem marad nyomtalanul az ember lelkében. Ékes bizonyíték erre a vendégkönyvben fellelhető hozzászólás: 1épként kiráj volt! Kétezerhárom10edikhóhuszonyegy. Klári&Ági.

Köszönjük lányok! Csak vigyázzatok, nehogy úgy végezzétek, mint Rejtő Jenő, aki esténként kiutazott Lipótmezőre, a híres tébolydába, mert súlyos idegbetegség címén és okából ott lakott, csak napközben kiengedték, mert nem volt ön- és közveszélyes. Egy este későn érkezett, már zárva volt a kapu; rugdosni kezdte. A portás megkérdezte, mit keres.

- A hálószobámat - válaszolta.
- Megőrült?! - kiáltott rá a kapus.
- Igen, azért van itt a hálószobám!

P.S: Az utolsó figyelmeztetés természetesen a két szervezőre is vonatkozik!

Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó