Román vizsgálat a Wass Albert felolvasó-maraton ügyében?
Vasile Soporan Kolozs megyei prefektus felszólította "az illetékes szerveket", hogy járjanak el a Wass Albert emlékére rendezett felolvasó - maraton ügyében. Wass Albert jogi és politikai kálváriájának krónikája.
Utoljára frissítve: 2004. február 23. 18:38
2004. február 23. 11:35
A romániai magyar sajtó hétfőn részletesen beszámolt arról, hogy a hét végén maratoni felolvasónapot tartott Wass Albert műveiből az Erdélyi Magyar Ifjak és a magyarországi Egyesült Magyar Ifjúság. A felolvasás - amely egyben Guinness világrekord- kísérlet is - a világ 17 pontján egyszerre zajlott 24 órán át, mégpedig Erdélyben, Magyarországon, a Felvidéken és Kárpátalján, valamint az Egyesült Államokban.

Csakhogy Wass Albert személyével kapcsolatosan eltérő álláspontot vall az erdélyi magyarság és a hivatalos Románia. Ez utóbbi háborús bűnösnek tekinti őt, a romániai magyarság viszont koholt vádnak tartja ezt, elutasítva a híres erdélyi író ellen a háború után politikai elfogultságból "megrendelt" halálos ítéletet.
Az Erdélyi Krónika a kolozsvári rendezvényről beszámolva hírt adott arról: mivel Wass Albertet Romániában még mindig háborús bűnösként tartják számon, Vasile Soporan Kolozs megyei prefektus felszólította az "illetékes szerveket", hogy járjanak el a Wass-maraton ügyében. A lap kérdésére, miszerint a Kolozs megyei rendőr-felügyelőség indított-e vizsgálatot az ügyben, Adrian Marian szóvivő kijelentette: nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni az értesülést.

Marian közölte: a közrend megbontásáról - amelynek biztosítása a rendőrség feladata - nem érkezett jelentés, és nem tud olyan történésekről, amelyek esetleg érdekelték volna őket. A résztvevők viszont jelezték: néhányszor felfigyeltek egy bőrkabátos személyre, aki különböző ürügyekkel a maraton ideje alatt többször is megfordult a kolozsvári helyszínként szolgáló Protestáns Teológiai Intézetben. A Romániai Magyar Szó még a maraton előtt idézte Lazar Ladariut, a marosvásárhelyi Cuvantul Liber napilap főszerkesztőjét, a szélsőséges nézeteiről közismert költőt, aki irredenta, revizionista, neofasiszta szervezeteknek nevezte a felolvasást szervező ifjúsági egyesületeket.

A cegei származású írót 1946-ban a kolozsvári népbíróság ítélte halálra háborús bűnösként. Az írót azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak a kivégzését. A vádlott nem volt jelen az ellene lefolytatott bírósági eljáráson, időközben ugyanis az Egyesült Államokba menekült, ahol - miután tisztázta magát a hamis vád alól - az amerikai hadsereg tisztjeként is szolgált. Amerikában halt meg kilencven éves korában.

Wass Albert jogi és politikai kálváriája

A román törvények értelmében csak rendkívüli fellebbezés révén lehetne rehabilitálni a háborús bűnökkel vádolt, 1946-ban halálra ítélt Wass Albertet - mondta Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora.

Frunda Györgyöt kérte fel korábban a Wass-család, hogy indítsa el a rehabilitációs folyamatot, amely azonban elakadt. A szenátor az MTI érdeklődésére felidézte: az erdélyi születésű magyar írót, Wass Albertet 1946-ban halálra ítélte a kolozsvári népbíróság. Azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak a kivégzését. A vádlott nem volt jelen az ellene lefolytatott bírósági eljáráson, időközben ugyanis Németországba, onnan pedig az Egyesült Államokba menekült. Ott tisztázta magát, majd az amerikai hadsereg tisztjeként is szolgált. Amerikában halt meg kilencven éves korában.

Mint Frunda emlékeztetett rá, a kommunista román kormány a hetvenes években kérte a kiadatását, hogy végrehajthassa a büntetést. Az amerikai kormány azonban az addigra lefolytatott vizsgálat eredményeként megállapította: az egykori ítélet alapjául szolgáló vádak nem felelnek meg a valóságnak, ezért nem is adta ki az írót. Amikor a román kommunista kormány másodszor is kérte a kiadatást, újból elutasításra talált. A Wiesenthal alapítvány sem érte el, hogy Wass Albertet kiadják Izraelnek, ez utóbbi azért akart pert indítani ellene, mert a kivégzett emberek között két zsidó is volt.

Romániában később elfogadtak egy törvényt, amely tiltja, hogy háborús bűnösöknek szobrot emeljenek. Ennek alapján rendelték el a Maros megyei Holtmaroson és Szászrégenben Wass Albert szobrainak eltávolítását. Erről az egyik helyen a református, a másikon pedig a katolikus plébánosnak kellett gondoskodnia, mindkettőjüket beidézték az ügyészségre.

Az egyik pap távoli rokonságban van Wass Endrével, Wass Albert egyik, Németországban élő fiával. Ő kereste Frunda Györgyöt, felkérve őt a család nevében, hogy indítson megsemmisítési pert az 1946-os ítélet ellen.

Frunda összegyűjtötte az anyagot. Amikor elolvasta az ítéletet, kiderült számára: Wass Albertet úgy ítélték el, hogy meg sem idézték, hiszen akkor már Németországban volt. Felületes eljárás révén, konkrét bizonyítékok hiányában csak arra hivatkoztak a halálos ítélet meghozatalakor, amit különböző tanúk hallomásból állítottak - mondta a szenátor. Az ügyvéd ugyanakkor bizonyítékot talált arra, hogy a bűncselekmény napjaiban Wass Albert nem volt abban a faluban, ahol a kivégzések történtek, így nem lehetett képes arra buzdítani a honvédséget, hogy kivégezzék az embereket. Rehabilitálni jogilag csak akkor lehet valakit - folytatta az RMDSZ szenátora -, ha Románia főügyésze a román törvényeknek megfelelően a legfelsőbb bíróságtól kéri az ítélet megsemmisítését, jogtalannak, igazságtalannak nyilvánítva azt. Frunda György éppen erre kérte annak idején a főügyészt, aki azonban ezt elutasította. Tavaly a Wass-család levelet kapott az illetékes igazságügyi szervtől, amelyben az állt: nincs ok arra, hogy megsemmisítési pert kezdeményezzenek.

Frunda a későbbiekben egyszer még tanácskozott Wass Endrével, meg is beszéltek egy új stratégiát, de azóta a család nem kereste őt. A szenátor csak az újságból tudja: Magyarországon egy alapítvány megbízott magyarországi ügyvédeket, hogy elindítsák a rehabilitációs eljárást.

Romániában mindenesetre most áll az ügy. Ebben a pillanatban tehát mind a román, mind a nemzetközi törvények szerint Wass Albert háborús bűnösnek számít. A román törvények szerint azonban bármikor lehet perújrafelvételt kérni új bizonyítékok alapján. Frunda ezt javasolta a Wass-családnak. Az egyedüli jogi eszköz, amit a román törvény előír (és itt a román törvény megfelel a nemzetközi előírásoknak) az a rendkívüli fellebbezés.

Más lapra tartozik, hogy mennyire lesz nyitott Románia főügyésze erre a megoldásra. Ez ugyanis politikai szándék kérdése, hiszen ő a minisztériumhoz tartozik, politikailag a kormánynak van alárendelve.

Egy jogállamban mindenesetre az lenne a normális, ha ezt a témát csak jogi és nem politikai kérdésként kezelnék.

MTI nyomán
Címkék:
MTI Hírfelhasználó