Berecz András - a meséket oltogató kertész
A mai világ és mesemondó, vagy az énekmondó középkori hagyományos mestersége közötti, furcsa átmeneti állapotban, Berecz András, a ,,televíziótlan" ember, naphosszat nótákat, meséket rakosgat fejében, hogy aztán azokat előadja.
2004. február 26. 12:23
A mese állapotait, törvényeit ismerő és kiismerőként lehel lelket és világot gyújtó szellemet az egymás után megjelenő képekbe. Ismert, és mégis meglepetések sorát tartogató mesék, a közös együttlétben erősítő szavak, amelyek nem elszállnak, hanem a lelkekbe épülnek.
- Hármat kell annak megfontolni, aki mesemondó akar lenni: magasra állni, hogy lássák, a torkát kinyitni, hogy hallják, s rövidnek lenni, hogy szeressék.
Ilyen egyszerű a mesemondó dolga.

A mesehallgatóé, attól függően, hogy aznap honnan szakadt éppen ki, kissé bonyolultabb, de ahogyan Berecz András megszólal, a minden egyszerűvé, érthetővé válik. A mese is egyszerű: közösségek évezredes megélt sorsában kikristályosodott tanulságok összegzője, hiteles üzenetek hordozója, az absztrakció és a valóság dimenzióinak különleges elegyítője, egyben zárt világ, átlátható rendszer, életmód.

Sajátos gondolatiság, lelkület kifejezője. Őszinteségre nevelő, és őszinteséget követelő, az egyén és a közösség tudásszintjén egyaránt működő, esztétikai értékváltozásaiban is mértékül és forrásul szolgáló. A társadalom, ,,a népek" életérzésének kifejezője, és egyben tehetségének megnyilvánulása, jelképességében nyitott, mitikus elemeiben ősi folytonosság hordozója, az ész, az érzelem, a megsejtés, és a rácsodálkozás költői kifejezője, a csodában gyökerező művészet, tehát maga is csodaművelő. A hagyományra tekintő, azt felmutató, és továbbadó is egyben, ezért eleven, mi több életet adó.
Közösséget formáló, lelkeket egyesítő, gondolatot ébresztő, reménységet, a megmaradásban vetett hitből fakadó és hitet adó. Megtartó erejű.

A mese megmutatja a jót és a rosszat. A világ dolgait helyreteszi. A mesében a fontos és a lényegtelen elkülönül, és minden nyilvánvalóvá válik.
Ezért is kellene a mesemondást eltanulni.
Vagy legalább a mesemondót meghallgatni.
Vagy mindkettőt egyszerre, addig, amíg nem késő.

vásárhelyi
Címkék:
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Megbukott a PC-szóhasználat
  Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
 • Soha nem volt még ilyen nagy a tét
  Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.
 • A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
  A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
 • Salvini: Május 26-án bevesszük Európát!
  A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
MTI Hírfelhasználó