Szájer: Egy rosszkedvű ország áll az uniós csatlakozás küszöbén!
Nem az elcsatangolt fiú tér haza, hanem a fogságból szabadult, - az, akinek rengeteg próbatételen kellett keresztülmennie.
2004. február 28. 13:38
Számtalan beszéd, érv és vélemény hangzik el újra meg újra a T. Házban az Európai Unióval kapcsolatosan. A csatlakozási vágy a nyilvános megnyilatkozásokban egyértelmű. A hogyan, milyen elvektől, tettektől vezérelve, s milyen áron, kérdésekre adandó válasz azonban már közel sem ennyire egyszínű.

Szájer József, a Fidesz európai integrációs kabinet vezetőjének beszédéből idézünk.

Azok ugyanis, akiknek személyesen vagy pártjuk révén közük volt ahhoz, hogy Magyarország kívül rekedt az európai fejlődés fő folyamából, válthattak ugyan eszmét és köpönyeget, de hitelt nem nyerhettek.

- Amikor ilyen sorsalakító döntést hozunk, akkor nem a jövő bizonytalanságait kell kiindulásul vennünk, hanem hitünket, eszméinket és értékeinket. Azt, hogy mire kötelez minket az ezeréves Magyarország. Azt, hogy mi az, ami minket összeköt a velünk együtt sok évszázada Európában élő nemzettel, azt, hogy mit követel ma, a XXI. század elején tőlünk a haza. Nehéz pillanatokban, amikor keresztúthoz érkezünk, az iránytű saját azonosságunk marad. Keresztény hitünk, római alapú jogunk, görög eredetű demokráciánk, európai közös kultúrkincsünk, nemzeti elkötelezettségünk és szabadságvágyunk, nemzeteink évszázados akarata egy szabad Európára.

- Az első szabadon választott magyar kormány rögtön beiktatása után első számú külpolitikai célként jelölte meg Európa szerencsésebb feléhez, a politikai értelemben vett Európához való visszatérést. Ez a cél az ő szájukból hitelesként hangzott. Azok ugyanis, akiknek személyesen vagy pártjuk révén közük volt ahhoz, hogy Magyarország kívül rekedt az európai fejlődés fő folyamából, válthattak ugyan eszmét és köpönyeget, de hitelt nem nyerhettek. Az Európai Közösség alapító atyái Adenauertől De Gasperin és Schumanon át a kontinens romjain polgári, keresztény értékek mentén fektették le a mai nyitott, minden irányt befogadó Európai Unió alapját. Európa a magyaroknak ezt az értékközösséget és szabadságot jelentette a megszállás évei alatt, ezen értékek Európájára azonban akkor csak vágyakozhattak, részeseivé nem válhattak. Tény ugyanis, hogy amikor a magyarok fegyvert ragadtak a szabadságért és az Európa által szimbolizált értékekért, az egész világ, egész Európa csodálta őket.

„Aki azt gondolja, hogy az a jó európai, aki mindenre rábólint, az téved, s nem ismeri az Unió természetét. Az Unióban azt becsülik, aki ésszerűen alkalmazkodik, de kiáll a nemzeti érdeke mellett; a mindent feladókat, a csak megfelelni vágyókat, az utasításra várókat ott nem tartják sokra.”

- A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség megalakulása óta hisz Európa újraegyesítésében. Mindig is szívesebben beszéltünk az európai családba való visszatérésről, mint bővítésről, a történelem ugyanis 2004. május 1-jén tér vissza a normális kerékvágásba. A visszatérést is pontosítani kell: nem az elcsatangolt fiú tér haza, hanem a fogságból szabadult, - az, akinek rengeteg próbatételen kellett keresztülmennie.

- Az elmúlt tíz év arra is megtanított minket: ne legyenek illúzióink. A Fidesz szerint az Európai Unió nemcsak eszme és érték, hanem érdekközösség is. Magyarországnak is azért kell csatlakoznia, mert azon túl, hogy azonosul az uniós eszmékkel és értékekkel, számításait a jövőben az Európai Unióban véli megtalálni. Az érdekközösség nem jelent ugyanakkor folyamatos érdekazonosságot: láthattuk, önök is láthatták, milyen viták kísérték az Unió új alkotmányának a szövegét.

- Aki azt gondolja, hogy az a jó európai, aki mindenre rábólint, az téved, s nem ismeri az Unió természetét. Az Unió attól ment előrébb az elmúlt 46 év alatt, hogy volt, aki mert nagyot álmodni, és vállalta, hogy álmaiért konfliktusba is keveredhet. Az Unióban azt becsülik, aki ésszerűen alkalmazkodik, de kiáll a nemzeti érdeke mellett; a mindent feladókat, a csak megfelelni vágyókat, az utasításra várókat ott nem tartják sokra.

„Az európázással, Európa fölösleges emlegetésével az a baj, hogy fő használói igencsak válogatóan bánnak ezzel a kifejezéssel: Európa minden, hogyha az ő érdekeikkel egybeesik, de Európa nem számít vagy elfogult, hogyha terveiket keresztbevágja.”

- A Fidesz mindig is azon volt, hogy reális európai képet vázoljunk a polgárok elé. Sosem gondoltuk, hogy Európa a gyógyír minden bajunkra, sosem festettük rózsaszínre a képet, hogy elhomályosítsuk az emberek látását, a hitegetésért később ugyanis mindig magas árat kell fizetni, mert lefegyverzi az embereket, ahelyett, hogy felkeltené önvédelmi és alkalmazkodási képességeiket. Az európázással, Európa fölösleges emlegetésével az a baj, hogy fő használói igencsak válogatóan bánnak ezzel a kifejezéssel: Európa minden, hogyha az ő érdekeikkel egybeesik, de Európa nem számít vagy elfogult, hogyha terveiket keresztbevágja.

- Lehet-e valaki kora délután európai, majd kora este a féldemokráciákhoz és banánköztársaságokhoz hasonló módon eltávolítani azokat, akik a kormányzat gyanús ügyeit vizsgálják? Nem ez-e valójában az igazi Európa-ellenesség?

- Koppenhága óta tudjuk, mire számíthatunk az Európai Unióból: az európai uniós bővítés még soha nem sikeredett ennyire szűkmarkúra. Ma azonban arra kell koncentrálnunk, elfelejtve ennek a nehézségeit, hogy adott feltételek mellett hogyan csatlakozhatunk a legjobban, ez pedig most már csak attól függ, hogy mennyire használjuk fel a megmaradó hónapokat a felkészülésre.

„Egy rosszkedvű ország áll tehát az uniós csatlakozás küszöbén, nem tud lelkesedni, és nem is akar ünnepelni. De mitől is lennénk lelkesek, amikor a felkészülés címén is gyakran csak mellébeszélés folyik?”

- A polgári kormány elvezette Magyarországot a csatlakozás küszöbéig: működő gazdaságot adtunk át, egy olyan országot, ahol az emberek világos jövőképpel bírtak, lélekben is emelkedett volt a hangulat, Magyarország éppen méltó módon ünnepelte meg az államalapítás ezeréves évfordulóját. Ma pedig mit látunk? A szocialista-szabad demokrata koalíció sorra szegi meg választási ígéreteit, a gazdaság súlyos válságban van, a forint mentőövre szorul, folyik a tőke kimenekítése az országból, a polgárok rosszkedvűek, a lakáshitel-program felszámolásával sokak álmai örökre álmok maradnak.

- Egy rosszkedvű ország áll tehát az uniós csatlakozás küszöbén, nem tud lelkesedni, és nem is akar ünnepelni. Az áprilisi népszavazás részvételi aránya ezt mindennél világosabban megmutatta. De mitől is lennénk lelkesek, amikor a felkészülés címén is gyakran csak mellébeszélés folyik? Emlékezzünk csak vissza az országjelentésben megfogalmazott uniós kritikák elbagatellizálására; a kormány árokbetemetésről beszél, majd teljesítményektől függetlenül elmozdítja pozícióikból a korábban kinevezetteket; képtelen tiszteletben tartani a független intézményeket, a bíróságoktól, a rádiótól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéig, a KSH-n át, Statisztikai Hivatalig, a legfőbb ügyészig és a Nemzeti Bank elnökéig; korlátozza a polgárok szabad gyülekezési jogát, szabadságát, és bíróság elé citálja az őt bírálókat; hitegeti a gazdákat, hogy jól járnak a csatlakozással, majd nem válaszol arra a kérdésre, hogy hol van a büdzsében a Koppenhágában megígért 30 százalékos nemzeti támogatás. Megfigyelőként Brüsszelben Magyarország néha a számára kulcsfontosságú kérdésekben sem nyilvánul meg, nincsen álláspontja.

- A Fidesz, amint ezt már többször is jelezte, készen áll arra, hogy partnere legyen a kormánynak a felkészülés folyamatában. Őszinteséget, egyenes válaszokat és tisztességes eljárásokat várunk a kormánytól.

- A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, annak képviselői igennel fognak szavazni!

gondola - Bartha Szabó József
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó