Tofuval az egészségért
2004. február 28. 18:54

A tradicionális Japánban a mesterember munkáját egyfajta lelki ösvénynek tekintették, amelynek fő célja az önmegvalósítás volt. Aki a szabadságnak és a művészi tökéletesedésnek eme belső útjára lépett, csak az vált szakmája igazi tudójává, ismerőjévé. Ezt a magasabb rendű lelki-szellemi állapotot tapasztalta meg minden mester, a bambuszfestőtől a tofukészítőig. A modern világban már minden folyamatot gép végez, a kézi munka már egyre kevésbé jellemző. Az esztétikus, szemet gyönyörködtető tárgyak, az ínycsiklandozó ételek készítéséhez azonban a mesterségbeli tudáson kívül, még ma is szükséges az a lelki-szellemi átélés, amely benne van a több nemzedék által elfogadott, keresett és vásárolt kiváló termékekben. Jól tudja ezt Bera István is, aki ismeri a tofukészítés minden csínját-bínját. Megkértük őt, mesélje el, hogyan került közelebbi kapcsolatba, ezzel a távol-keleten jól ismert, hagyományos élelmiszerrel.

- Tíz esztendővel ezelőtt volt egy szívinfarktusom. Gyógyítóim diétát ajánlottak, amit igyekeztem betartani. Fáradozásom sajnos eredménytelennek bizonyult, a leleteim továbbra sem javultak. Nagy elhatározásra szántam el magamat, úgy döntöttem vegetariánus leszek. Először az ismert szójatermékekkel - kocka, granulátum, szelet - próbálkoztam. Hamar kiderült, hogy számomra nem ez az étrend a megfelelő. Szerencsémre akkoriban költözött a házunkba egy kis üzem. A tulajdonos Koreából érkezett, s újsütetű műhelyében friss tofut készített. Kezdetben nem nagyon lelkesedtem a koreai barátom által egészségesnek tartott termék iránt. Korábban már fogyasztottam egyszer konzerv tofut. Megkóstoltam és azt mondtam, ilyet soha többé nem eszek. A koreai mester azonban mégis csak rávett, hogy ízleljem meg ősi ételüket. Az első adag tofujáról az volt a véleményem, meg lehet enni, de minek. Később egyre inkább ehetőnek találtam ezt a magyar vásárlók előtt kevéssé ismert ételféleséget, ami addigra már az étrendem fő alkotó elemévé vált - idézte fel a történteket a tofukészítésben jártas mester.

A tofu élettani szempontból, a szójából előállítható élelmiszerek közül a legértékesebb. A szója a japán és a kínai mitológiában az öt szent mag között szerepel. A távol-keleten jól ismert ősi szója termékek Nyugat-Európában és Amerikában már évtizedekkel ezelőtt elterjedtek. Magyarországra a huszadik század utolsó évtizedében jutottak el. A tofu gyógyhatású, a testi egészség megőrzését szolgáló reformélelmiszer. Az emberi szervezet kitűnő fehérje forrása. Alacsony szénhidráttartalmú, értékes anyagokban gazdag húspótló készítmény.

Bera István maga is meggyőződhetett a tofu jótékony hatásairól. A tofu alapú vegetáriánus diéta meghozta a várva-várt eredményt, hiszen tizenkét felesleges kilótól szabadult meg, a koleszterin szintje pedig a normál értékre esett vissza. Ezek után már bátran belefogott abba a munkába, amelyet a távol-keleti tofukészítő ajánlott neki. A koreai mesternek ugyanis vissza kellett utaznia a hazájába, de mivel a műhelyt nem akarta bezárni, azt javasolta, hogy magyar barátja tanuljon meg minél előbb tofut készíteni. Bera István megfogadta a tanácsot, és kéthónapnyi inaskodás után levizsgázott a háromfős koreai bizottság előtt.

- Megfeleltem, s a hazai tofukészítők csekély számú táborának tagja lettem - folytatta a víg kedélyű vállalkozó. - Kezdetben a Magyarországon élő koreaiaknak és a japánoknak gyártottam és szállítottam tofut. A japán családok körében idővel már nagyon jól ismerték a nevemet, némelyikükkel baráti kapcsolatba is kerültem. A kilencvenes évek elején a magyar fogyasztóknak csak egy kicsiny része tudott a tofut létezéséről. Bera István szinte névről ismerte azokat a vásárlókat, akik rendszeresen vásároltak és fogyasztottak tofut. Idővel bővült a kör, s természetesen a szójából készült különböző távol-keleti élelmiszerekből is egyre több félét gyártott.

Bera István beavatott a tofukészítés rejtelmeibe. Elmondta, hogy legelső műveletként a beáztatott szójababot a szójatehénnek nevezett szerkezetbe öntik. Magas hőfok és nagy nyomás hatására elkészül, és egy kis csapon keresztül kifolyik a gépből a szójatej, a tofu alapanyaga. A hűtés és a szűrés fázisa után következik a szójatúró készítés. Ehhez a művelethez speciális adalékanyagot használnak. Újabb szűrés után az alapanyag a tofukészítő-asztalra kerül, ahol a felesleges folyadék elfolyik, a szilárd massza pedig a rá nehezedő súlyok alatt formálódik. Utolsó műveletként a mester a megdermedt tofut hideg vízzel teli kádba meríti. A könnyű anyag tehetetlenül lebeg a folyadékban. Órákig kell még várni, mire megdermed. Akkor a felszínre, majd az éhes tofukedvelő tányérjára kerül, hogy bonyolult biokémiai folyamatok során magas rendű testi és szellemi energiákká alakuljon át.

Szójából készíthető egy másik speciális élelmiszer, a selyemtofu. Bera István szavaiból kiderült, hogy e hazánkban nem nagyon ismert ételféleséget Japánban joghurt helyett használják. Előnye, hogy míg a hagyományos, préselt tofu gyártása során keletkező, értékes tápanyagokat tartalmazó író elfolyik, ez esetben megmarad, s beépül a selyemtofuba. A sűrű alapanyagba kicsapató szert tesznek, melynek hatására a tofu megkocsonyásodik. Állaga miatt húspótlásra nem alkalmas, édességek készítéséhez azonban ideális.

A hagyományos távol-keleti szójatermékek közé sorolható az úgynevezett nattó is. Ez egy ősi japán élelmiszer, amelyet a rizsszalmában lévő erjesztő bacilus segítségével állítottak elő egykor. Japán keleti, kevésbé civilizált területein még ma is fogyasztják. Bera István úgy tudja, hogy korábban rajta kívül csak a hazánkban élő Bobby Fischer étlapján volt megtalálható ez a furcsa állagú, önmagában, natúr állapotban kellemetlen ízű-, mustárral, szójaszósszal és egy kis snidlinggel fűszerezve azonban pompásnak nevezhető étek.

- Milyen ételeket lehet készíteni a tofuból - kérdeztem. - A tofut, mint alapanyagot többféleképpen fel lehet használni -mondta. - Húsételeket készíthetünk, édes és sós krémeket keverhetünk belőle, és különböző fűszeres öntetek segítségével sajtként is fogyaszthatjuk. Kedvenceim közé tartozik a gyömbéres-fokhagymás chili-szósszal nyakon öntött tofuszelet.

A mester elmondta, hogy ma már a szójabab jellegzetes íze sem akadályozhat meg senkit sem a belőle készült ételek fogyasztásától. Még a legérzékenyebbek ízlését is kielégíti a babíz-mentes szójatej, illetve szójatúró. A különleges technológiának köszönhetően a szójabab jellegzetes íze nem érzékelhető. A változtatásra csak az amerikai illetve a nyugat-európai fogyasztók megnyerése érdekében volt szükség, a Távol-Keleten élők nem igényelték. A közelmúltban kifejlesztett módszert a német származású, Kanadában élő Frank Daller kezdte el terjeszteni világszerte.

Bera István szerint ma még mindig viszonylag kevesen ismerik ezt a csodálatos alapanyagot. Külföldön azonban már elég népes azoknak a reformkonyhát kedvelőknek a tábora, akik rendszeresen fogyasztanak távol-keleti szójatermékeket. Jó néhány híres ember is van közöttük. Bera István érdekességképpen megemlítette Bill Clinton Magyarországi látogatását, amikor ő szállította a szójacsírát a Hilton szállóba, az elnök asztalára.

A mester hangsúlyozta, hogy a tofu és társai az egészséges életmód szerves részei. A tofu, az emberi szervezet kitűnő fehérjeforrása. Alacsony szénhidráttartalmú, értékes anyagokban gazdag húspótló étel. Csökkenti a koleszterinszintet, rákmegelőző hatással rendelkezik. Jelentős mennyiségű fito-ösztrogén hormont tartalmaz, ezért csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit, fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. A benne lévő természetes adalékanyag, az inulin cikóriagyökérből készül, magas rosttartalma segít az emésztésben. Pozitív élettani hatásai, amerikai és magyar vizsgálatok alapján, akár már tíz napos fogyasztás után kimutathatók.

A szójacsíra szintén nagyon egészséges. Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy a rákos betegek szervezetét felerősíti, hiszen szabad aminosavakat tartalmaz, így a beteg készen jut hozzá, azokhoz a testét építő anyagokhoz, amelyeket már nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tud előállítani.

A szójával kapcsolatban felvetődik a génmódosítás kérdése. Mivel a Magyarországon termesztett szójabab nem génmanipulált, ezért a belőle készült termékek sem tartalmaznak az egészségre káros összetevőt.
A távol-keleti szójatermékek élettani hatása tehát rendkívüli. Egészségünk megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében fogyasszunk minél többet belőlük!

Receptek

Tofu király módra

Hozzávalók:
22 dkg gomba
1 db zöldpaprika
45 dkg tofu
11,5 dkg margarin
3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
6,9 dl szójatej
tengeri só
bors
paprika vagy szerecsendió

Szeleteljük fel a gombát és a paprikát. Vágjuk fel kockákra a tofut. A margarint olvasszuk fel, adjuk hozzá a gombát és a paprikát. A zöldségeket dinszteljük meg. Keverjük bele a lisztet, és 2-3 percig főzzük (közben kavargassuk). Fokozatosan öntsük hozzá a szójatejet, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Végül a kockára vágott tofu hozzáadása és a fűszerezés következik.

Kreol tofu

Hozzávalók:
45 dkg kemény tofu
növényi olaj
2 db kicsi vagy 1 db nagy fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
5,5 dkg margarin
6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
40 dkg paradicsom
rozmaring
kakukkfű
oregano
cukor
tengeri só
bors

Vágjuk kockákra a tofut, és olajon addig pirítsuk, amíg meg nem barnul. Vágjuk össze a hagymát, a zöldpaprikát, és a margarinban dinszteljük néhány percig. Keverjük bele a lisztet, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszereket. Főzzük 10-15 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik és az ízek össze nem érnek. Adjuk hozzá a tofut és főzzük még öt percig. Azonnal tálaljuk.

Sült, töltött padlizsán tofuval

Hozzávalók:
2 db nagy padlizsán
tengeri só
4 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
35 dkg gomba
3 dkg margarin
bors
17 dkg kemény tofu
petrezselyem
kakukkfű
40 dkg paradicsom
1-2 evőkanál majoránna vagy bazsalikom

Félbevágjuk és kivájjuk a padlizsánt. Besózzuk, letakarjuk és fél órán át állni hagyjuk. A felesleges lé lecsöpögtetése után rakjuk bele egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, majd közepes tűzön süssük tíz percig, amíg meg nem puhul. Ezután kikaparjuk a belsejét, de a héjat sértetlenül hagyjuk. A padlizsán húst nagy darabokra vágjuk. Finomra vágjuk a hagymát és összenyomjuk a fokhagymát. Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a maradék olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és néhány percig pirítjuk. Összevágjuk a gombát. Hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott margarinhoz, néhány percig főzzük, míg mag nem puhul. Ezután levesszük a tűzről, belerakjuk a feldarabolt padlizsánhúst és borssal ízesítjük. Szétmorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet.
Töltsük az összes tölteléket a padlizsánhéjba. A töltött padlizsánt helyezzük olajozott sütőedénybe, fedjük le fóliával és süssük 25 percig 400 Celsius-fokon, majd a hőfokot levéve még öt percig.

A paradicsomszósz elkészítése:
A héjatlanított paradicsomot és a bazsalikomot (vagy a majoránnát) turmixoljuk össze. A szószt melegítsük fel egy kis serpenyőben, végül a kész padlizsánt öntsük le vele.

ke
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet
  Soros György erőteljesen befolyásolja, sőt meghatározza azt, hogy ki legyen az ellenzék vezető figurája, egyben Orbán Viktor kihívója 2022-ben.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
MTI Hírfelhasználó