"Mindent, ami magyar, lesöpörnek az asztalról"
Wass Albert író mellszobrának felállításáról hónapok óta csúszik a szakbizottsági tárgyalás és a döntés. Marsi Péter Pál, a fővárosi MIÉP frakcióvezető-helyettese a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ülésére interpellációt nyújtott be, amire 15 napon belül írásban kap választ.
2004. március 1. 16:07
„Mindent, ami magyar vonatkozású, lesöpörnek az asztalról a főváros jelenlegi vezetői” - mondta Marsi Péter Pál, a fővárosi MIÉP frakcióvezető-helyettese annak kapcsán, hogy Wass Albert író mellszobrának felállításáról hónapok óta csúszik a szakbizottsági tárgyalás és a döntés. Ezért a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ülésére interpellációt nyújtott be, amire 15 napon belül írásban kap választ.

Az író tisztelői által kezdeményezett mellszobrot június 5-én szeretnék felállítani a Vérmezőn. Az eseményen részt venne az író fia, Wass Botond is, aki az amerikai hadsereg tábornoka. A szoborállítás szorgalmazói tavaly decemberben, miután minden szükséges feltételt, szakhatósági véleményt beszereztek, benyújtották kérelmüket a fővárosi önkormányzathoz.

Elmondta: a szoborállítókat képviselő Demeter Vilmostól részletesen informálódott. Eszerint az I. kerületi önkormányzat két szakbizottsága és az MTA Irodalomtudományi Intézete is támogatta az I. kerületi magánszemélyekből álló csoport szoborállítási kezdeményezését. Az irodalomtudományi intézet főigazgatója, Szörényi László még tavaly szeptemberben megküldte véleményüket a főpolgármesteri hivatal kulturális ügyosztálya vezetőjének. Ebben egyebek közt közlik: „intézetünk igen nagyra becsüli Wass Albert irodalmi munkásságát. Az a véleményünk, hogy az irodalomtudományi szakma oldaláról semmiféle akadálya nem lehet a szobor felállításának".

Marsi Péter Pál emlékeztetett: „1946-ban úgymond háborús bűneiért Kolozsvárott távollétében halálraítélt Wass Albertet 1979-ben az amerikai igazságügyi minisztérium nem adta ki Romániának, mivel nem találták bizonyítottnak a kérelmet.”

Körmendy Ferenc, a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának elnöke elmondta: két héten belül válaszol az ellenzéki politikus interpellációjára. Ezt csak azután tudja megtenni, ha megkapja a kért szakvéleményeket. Így például az Igazságügyi Minisztérium válaszát az 1946-os népbírósági ítéletről. A szabad demokrata politikus szerint a MIÉP-esek „nyilvánvalóan politikai célzattal egy újabb szoborügyet kívánnak kreálni”.

Wass Albert (1908-1998) a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Első nagyobb sikerét 1934-ben az Erdélyi Szépműves Céh gondozásában megjelent Farkasverem című regényével aratta. A II. világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján átlépve a nyugati határt, az emigrációt választotta.

Wass Albertet 1946-ban halálra ítélte a kolozsvári népbíróság. Azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak a kivégzését. 1952-ig Németországban élt, majd nyugdíjaztatásáig Amerikában, a floridai egyetemen európai irodalmat és történelmet tanított. Az emigrációban is több könyve jelent meg Münchenben, Buenos Airesben, Torontóban. Közülük is kiemelkedik a Pásztortűz, Az átoksori kísérlet, az Elvásik a veres csillag, a Magyar örökségünk és a Szemtanúság című önéletrajzi írása. 2003 márciusában - posztumusz - alternatív Kossuth-díjjal tüntették ki.

MTI nyomán
Címkék:
  • Obama szerint "Húsvét-hívők" voltak a Srí Lanka-i áldozatok
    Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.
  • Akármilyen kompromisszumba nem megy bele a kormány
    Hazánkban az egy főre jutó uniós pénz mértéke most nagyjából 320 euró évente, amely az EB javaslata alapján a következő időszakban 260 euróra apadna. Jelenleg az összes operatív program körülbelül 9184 mil­liárd forintból gazdálkodik.
  • Miasszonyunk
    Ahogy várható volt, valamilyen technikai problémát neveztek meg máris, de úgysem hisz már senki sem a „hivatalos magyarázatokban” egy ilyen, a hazugság és képmutatás örvénylő káoszában elsüllyedő világban.
MTI Hírfelhasználó