Műcsarnokban a tuti, gagyi nélkül - Lakástrend és Design 2004
Képes ajánló
Bemutatják az extrém Tisza-cipőket, a különleges orröblítő készüléket és boncasztalra kerül a tuti és a gagyi is - hetedik alkalommal rendezik meg a Lakástrend és Design című kiállítást a Műcsarnokban.
2004. március 4. 00:00
A szervezők szerint a kiállításnak a „Vissza a jövőbe” lehetne a mottója. Ez arra utal, hogy markáns tendenciaként jelenik meg a hatvanas évek designja, formajegyei és anyaghasználata azonban már finomítva, esztétikai szempontokat a célszerűséggel és a jobb használhatósággal ötvözve igazodik az új évezred elvárásaihoz. A modern lakberendezés és tárgykultúra a mai otthonok funkcionális és méretbeli sokféleségét követi. A stúdió méretű, alvóhelyül szolgáló otthonok kisméretű és célszerűségre összpontosító berendezése mellett a lakás méretű nappalik, fogadóterek, a közösségi élet egyéb helyszíneinek a berendezése, e szélsőséges igények kiszolgálása is feladata a lakberendezésnek. Egyre inkább tapasztalható, hogy akár a legapróbb használati tárgyakban is átgondolt, magas minőség jelenik meg. Mindebbe bepillantást nyújt a kiállítás, amely nem mellékesen egyéb tárlatokkal is kiegészülve várja az érdeklődőket.

A skandinávtól a mediterránig

A most hetedik alkalommal megrendezendő kiállításon több mint harminc cég mutatja be munkáit. A Gepetto Design Stúdió a legújabb nemzetközi irányzatokat „fordítja le magyarra”, a skandináv bútortervezés értékes hagyományait pedig a BoConcept mutatja be. Nem hiányzik a formatervezés nagy moguljának, Philippe Starcknak a részleteket tökélyre vivő munkája, jelen van a világhírű Pininfarina olasz tervezőiroda, ahol nemcsak autócsodák születnek, de bútortervei és a leghétköznapibb tárgyai is magán viselik az utánozhatatlan, könnyed, olasz eleganciát. A mediterrán világ üzenetét közvetíti a Casanova, spanyolbútorokkal, textilekkel, kárpitokkal. A Milora egyre teljesebb, modern és klasszikus bútorszövet választékkal van jelen a kiállításon. A lakások mindennapi kicsiny tárgyai is kiemelt jelentőséggel bírnak: különleges „fali ékszerek” a Legrand Galea kapcsolócsalád darabjai, értékes apró alkotásokat kínál az Oppala, s a Grohe cég új Chiara csaptelepe pedig olyan lendületes, hogy előrenyúló formájával szinte a mozgás érzetét kelti. Kulináris élvezetek helyszínéül a May-ro által forgalmazott Comprex konyhabútorok szolgálhatnak, vagy a Filia-Bona által bemutatott, a hagyományosat a legújabb technológiával fűszerező bútorai, de említésre érdemesek a Focus Gaggenau Studio konyhái is. A lakások pihenést, kikapcsolódást szolgáló helyiségeként, egyre többször jelenik meg a fürdőszoba, amely ma inkább szoba funkciójú, sok esetben egy térben található a hálóval, de tendenciaként már látható, hogy a fürdőszobát nagyobb káddal, a rekreációt szolgáló berendezési tárgyakkal is ellátják - szolgálják a Keramag és a Koralle bemutatott termékei.

madeinhungary

A kiállítás azért is különleges, mert a „madeinhungary” című tárlattal megmutatja, hol tart hazánk a belsőépíteszet és a lakáskultúra terén. Aki végignézi a magyar tervezők munkáit, láthatja, hogy a tehetséges designerek képesek arra, hogy megtörjék a külföldről beáramló termékek egyeduralmát – mind a kreativitás, mind a kivitelezés terén bátran felvehetik a versenyt a külföldi kínálattal szemben.

Előttem a jövő

A Műcsarnokot ezen alkalomból „birtokba veszik” a Magyar Iparművészeti Egyetem jelenlegi és már végzett hallgatói, hogy március 4-től 7-ig bemutassák munkáikat. Az „Előttem a jövő” című tárlaton az érdeklődők így olyan projektekkel és tárgyakkal ismerkedhetnek meg, amelyek beleilleszkednek korunk divatos trendjeibe, de annál egy picit tovább lépve valami ötletet, színt visznek hétköznapjainkba. Így láthatunk itt egyebek mellett extrém Tisza-cipőket (Horváth Anikó), különleges férfi ruhakollekciót (Horváth Hanga), orröblítő készüléket (Hosszú Gergő), nem mindennapi, tizenéveseknek készült ékszereket (Lipóczki Ákos), hangulatos kandallókat (Pataki Balázs) és trendi biciklis hátizsákokat (Sárossy Zsuzsanna). A fiatal alkotók projektjeinek kiállítása mellett bemutatják azok előéletét, kulturális közegét és riportszerűen bemutatkozik annak készítője is.

Boncasztalon a tuti és a gagyi

A kiállítás keretein belül szakmai fórumokon való részvételre is lehetőség nyílik. Március 4-én, a szakmai napon többek között előadást tart Lovas Cecília a világhírű Pininfarina tervezőirodáról (14 óra), Fabricius Gábor „A tuti és a gagyi találkozása a boncasztalon” címmel (13 óra). Szó lesz még ezen kívül a gyártók és tervezők közötti együttműködés előnyeiről és esetleges nehézségeiről („Eléggé alkalmazott művészek?” címmel, 11 órától), a kortárs magyar villaépítészetről (Wesselényi-Garay Andor, 17 óra), valamint „Axor Citterio – az új luxus fürdőszobája, design- és térkoncepció” címmel Michael Kiolbassa tart előadást 15 órától.

Hagyomány már, hogy szombaton este nem zár be a kiállítás: ekkor éjjel 2-ig lehet megnézni a kiállított munkákat, s a program ekkor kiegészül a Pege Quartett jazz koncertjével és egyéb meglepetésekkel, így például a Magyar Iparművészeti Egyetem textil szakos hallgatóinak legfrisseb munkáiból tekinthető meg majd a GARDRÓB 2004 című divatbemutató, de épp így különleges a Ferrari 360 Modena autócsoda bemutatása is.

A kiállítás március 4-től 7-ig, 10 órától este 7-ig várja az érdeklődőket.

(fotó: mm)

Mayer Mária
Címkék:
MTI Hírfelhasználó