Okos tojás
A természetes biokapszula
Okos tojás elnevezéssel új élelmiszer jelent meg az egészséges táplálkozást szem előtt tartó termékek piacán. Az újfajta tojás sajátossága, hogy speciális összetevői révén többek között koleszterinszint csökkentő és infarktusmegelőző hatással bír.
2004. március 9. 12:55

Az Okos tojás megjelenése az Europharma táplálkozási programjának részét képezi, amelynek célja a természetes úton előállított, speciális termékek készítése. A termék bemutatóján szakértők segítségével ismertették különleges összetevőinek jelentőségét.

Mint Andor Ákos, az Europharma igazgatója elmondta, a magyar lakosság halálozási statisztikájából, valamint a rizikó faktorok tanulmányozásából egyértelműen megállapítható az étkezési és táplálkozási szokások hatása, óriási jelentősége.

A betegségek közvetlen és közvetett okai között a helytelenül megválasztott élelmiszerek és ezek meggondolatlan vagy téves információn alapuló felhasználása, a beidegződött rossz szokások, a helytelen tradíciók alapvetően meghatározták vezető helyünket az egészségtelenül élő nemzetek sorában.

Az egyik elfogadott út, az egészséges életmódra nevelés, ezen belül a helyes táplálkozás és táplálkozási szokások tanítása, népszerűsítése és elfogadtatása. Ez az út eredményes, de hosszú ideig tart és pénzigényes. A másik út olyan élelmiszerek fejlesztését, forgalmazását támogatják, amelyek beltartalmuk, biológiai hasznosulásuk alapján többlet egészségügyi hatással rendelkeznek. Összefoglaló néven ezeket a termékeket funkcionális élelmiszereknek hívják.

Az Europharma Hungária Rt olyan programot dolgozott ki, amelynek alapelve: táplálkozási szokásainak alapvető megváltoztatása nélkül is élhet egészségesebben. Eszerint használhatjuk a tradicionális magyar ételeket és étel elkészítési szokásokat, de az élelmiszert természetes úton, élettanilag nélkülözhetetlen tápanyagokkal dúsítják.
A haszonállatokat speciális, de természetes takarmánnyal táplálják, így sikerült elérni, hogy a tyúktojásban és a baromfi húsban a nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak mennyisége garantáltan többszörös és magasabb, mint a kezeletlen állatok tojásában és húsában. A módszer magyar tudósok találmánya és szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Az omega-3 zsírsavak szervezetre gyakorolt hatását Dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke ismertette.
Mint elmondta, a szervezet önmagában ezt az esszenciális zsírsavat nem képes előállítani, ezért fontos, hogy a táplálkozás során vegyük magunkhoz. Az E-vitamin szerepe pedig a zsírsav megvédése az avasodástól. Ezért fontos, hogy egyidejűleg jussunk hozzá mindkét anyaghoz.

Az omega–3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában. Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt a szervezet omega–3 zsírsavellátottsága, ugyanis ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és a halakban fordulnak elő.

Az esszenciális zsírsavak egy másik csoportját képezik az omega–6 zsírsavak, ezek elsősorban a magvakban, és a növényekben fordulnak elő.
A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes, különböző módon befolyásolják többek között az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

Az omega–3 zsírsavak szükségesek a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez. A várandós anya megfelelő zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, csökkenti a koraszülés veszélyét. Az esszenciális zsírsavak beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.

Kisebb a szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az omega-3 zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél kb. 30 százalékkal csökkentette a halálozást. Eredményesen alkalmazható az esetek nagy részében a hirtelen szívhalált előidéző aritmia megelőzésében.
Csökkentik a trombózis kialakulásának a veszélyét, úgy, hogy az aszpirin hatásához hasonlóan gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat, növelik a véralvadási időt, gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a vér viszkozitását. A szív koszorúér műtétet követően az ismételt elzáródás létrejöttének valószínűségét is kisebbítik. Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású terápiás dózisban. Elsősorban a határérték hipertónia kezelésében hatásos.

Kedvező terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autóimmun megbetegedésben, és szervátültetésnél is alkalmazható a transzplantátum kilökődésének a megelőzését célzó kiegészítő kezelésben. Alkalmazásával csökkenthető a gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott szteroidok mennyisége. Jó eredményről számolnak be az Alzheimer kór, cisztás fibriózis, a depresszió és az alkoholos megbetegedések kiegészítő terápiájában.
Terápiás hatás természetesen csak az omega–3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható.

Hangsúlyozta, hogy a tojás napjainkban reneszánszát éli, hiszen egy időben „koleszterinbombának” nevezték, majd néhány évvel ezelőtt rehabilitálták csak. A koleszterin is a nélkülözhetetlen, esszenciális zsír. Ennek következtében a tojás fogyasztása, a korábbi hiedelmekkel ellentétben csupán azokra nézve veszélyes, akik nem képesek lebontani a koleszterint, amely ezáltal a megengedett szint fölé megy.

Az Okos tojást a hagyományos tojások árának kétszereséért lehet majd megvásárolni, de a forgalmazók állítása szerint jótékony hatásának révén megtérül a befektetés. Az egészséges, illetve természetes táplálkozás jegyében a tojásokat környezetbarát csomagolásban, kis kiszerelésben dobják piacra.

A képeket készítette: F.B.

Címkék:
megmondó
Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
 • Civilizációs mentőcsónakok
  Jelenleg a civilizációs mentőcsónakok épségben való megőrzése lehet a társadalmi önvédelemnek a stratégiai célja.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI