Az MSZP-SZDSZ Wass Albert mellszobrát sem kéri
Elhalasztott döntés
A főpolgármester-helyettes előterjesztésében rögzíti, hogy a III. birodalom első és másodosztályú vaskeresztjével kitüntetett Wass Albertet 1946-ban háborús bűnösként halálra ítélte a kolozsvári népbíróság és nézetei is kirekesztőek voltak.
2004. március 24. 18:44
A 20. század történelmével foglalkozó szakértői csoport létrehozására kérte a főpolgármestert szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága, hogy Wass Albert író mellszobrának közterületi felállításáról a históriai tények feltárása után dönthessen.

Az MSZP-SZDSZ képviselők támogatták Schiffer János főpolgármester-helyettes erre vonatkozó helyszíni kiosztású előterjesztését. Az ellenzék a javaslatot elutasította, és a szobor azonnali felállítását javasolta, ezt viszont a koalíció vetette el.

Schiffer János előterjesztése szerint az író tisztelői a mellszobrot az I. kerületben, a Vérmezőn szeretnék elhelyezni. A Budapest Galéria Andrássy Kurta János szobrászművész agyagtervét megvalósításra alkalmasnak tartotta. A talapzaton az író neve, születési és halálozási éve szerepelne. Az emlékállítást levélben támogatta az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, s egyetértett ezzel az I. kerületi önkormányzat. A főpolgármester-helyettes előterjesztésében rögzíti, hogy a III. birodalom első és másodosztályú vaskeresztjével kitüntetett Wass Albertet 1946-ban háborús bűnösként halálra ítélte a kolozsvári népbíróság.

Schiffer János emlékeztetett rá, hogy Wass Albert "szoborállítási ügye" már a döntés előtt vitákat váltott ki, nézetei ugyanis egyes vélemények szerint kirekesztőek. A főpolgármester-helyettes elképzelhetőnek nevezte, hogy a szobor felállítása veszélyezteti a Romániával már kialakulni látszó konszenzust az aradi Szabadság-szoborral kapcsolatban. Azt is közölte, hogy az illetékes román hatóságok elutasították a perújrafelvétel iránti kérelmet, a fellelhető források pedig ez ügyben ellentmondásosak.

A vitában egyedüli koalíciós képviselőként hozzászóló Moskovits Péter is Wass Albert megismerhető, ellentmondásos életrajzi információira és a német birodalmi kitüntetéseire hivatkozva javasolta, hogy a bizottság döntését csak a különböző irányultságú szakértők tárgyilagos vizsgálata után hozzák meg.

Az ellenzékiek párhuzamot vontak a nemrég lezajlott Teleki-szoborállítási politikai vitával. Marsi Péter Pál (MIÉP) megkérdőjelezte a népbíróság ítéletének jogszerűségét, helyességét, és méltatta az amerikai állampolgárként elhunyt író munkásságát. Nem tartotta kirekesztőnek műveit, amelyek a hazai könyvesboltok forgalmának felét teszik ki. Lehet, hogy az író néhány mondata emberi jogi szempontból kifogásolható, ilyen aspektusból nézve azonban Irwin Shaw Oroszlánkölykök című műve is bírálható, mert az szerinte "hihetetlenül antiszemita" szövegű.

Hont András (Fidesz) közölte, szerinte szerint nincs kizáró ok, emberiség elleni bűntett az író életében. Mind mondta: ezért "a liberális vérebek egyszer mutathatnának már megbocsátást ebben az életben", s engedélyezhetnék a magánszemélyek pénzéből megvalósuló szoborállítást.
Az ellenzékiek nem értettek egyet az igazságügy-miniszter és a külügyi tárca politikai államtitkára írásban csatolt azon véleményével, hogy a szoborállítás komoly politikai megfontolást igényel, mivel messzemenően érintheti a magyar-román kapcsolatokat.

MTI nyomán
Címkék:
  • Obama szerint "Húsvét-hívők" voltak a Srí Lanka-i áldozatok
    Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.
  • Akármilyen kompromisszumba nem megy bele a kormány
    Hazánkban az egy főre jutó uniós pénz mértéke most nagyjából 320 euró évente, amely az EB javaslata alapján a következő időszakban 260 euróra apadna. Jelenleg az összes operatív program körülbelül 9184 mil­liárd forintból gazdálkodik.
  • Miasszonyunk
    Ahogy várható volt, valamilyen technikai problémát neveztek meg máris, de úgysem hisz már senki sem a „hivatalos magyarázatokban” egy ilyen, a hazugság és képmutatás örvénylő káoszában elsüllyedő világban.
MTI Hírfelhasználó