Pokorni: Mint a serpenyőbe dobott vaj, úgy olvad el..!
A Horn-kormány időszakában 12 százalékkal csökkent a nyugdíjak értéke. Az idei gyógyszeráremelések, gázáremelések, a brutális áfa-emelkedések révén összességében 44 500 forinttal fizet ki többet egy nyugdíjas ugyanazért, mint egy évvel korábban.
2004. április 20. 09:35
Magyarországon az átlagos nyugdíjas egy szociális kategória: szegény - összegzi megdöbbentő értékelését Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

- Azt gondolom, - hangsúlyozza elemzésében a Fidesz alelnöke - , hogy nemcsak mondani kell, hogy tiszteljük az idős embereket, meg fontosnak tartjuk az ő gondjaikat, hanem talán úgy is kell cselekedni. Van egy nagyon régi törvény, a tízparancsolat: tiszteld apádat és anyádat, és hosszú életű leszel a földön. Nem lehet erkölcsös, nem lehet sikeres, nem lehet eredményes, civilizált egy ország akkor, ha ezt a tiszteletet, ezt a biztonságot nem adja meg a szülőknek meg a nagyszülőknek.

- Ha egy fiatal ember azt látja, hogy amint valaki nyugdíjba ment, kiszolgáltatott, kilátástalan helyzetben van, ott áll a gyógyszertárban piruló füllel, keresi a forintokat, hogy ki tudja fizetni a számlát, akkor fölteszi magának a kérdést: mi végre ez az egész küszködés? Fizesse be a tb-t, a járulékot? Hova jutunk? Szétrágja, erodálja ez az egész országot, tartását az új generációknak is.

- Tőlünk keletre, Oroszországban nem olyan régen a szavazókörben kedvezményesen lehetett vásárolni konzervet meg meleg ruhát az időseknek. Így vásároltak ott szavazatot. Ne engedjük, hogy Magyarországon ez a tempó megjelenjen, 19 ezer forintos ígéretekkel vagy a választások hetében kifizetett 15 ezer forintos nyugdíjemelésekkel! Mert ez megaláz mindenkit. Megalázza azt is, aki kapja, és szégyenletes arra is, aki így intézi az ország ügyeit.

- Az öregségi átlagnyugdíj alig valamivel több, mint 60 ezer forint. Az Európában szokásos szegénységiküszöb-számítások egyike, hogy az átlagjövedelem fele alatt - ami most Magyarországon 123 ezer forint - szegénynek számít az ember. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon az átlagos nyugdíjas egy szociális kategória: szegény.

- Januártól 6,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Ezt a kormány még egy 5,8 százalékos inflációval kalkulálta ki. Közben arról vitatkoznak manapság a szakértők, hogy 7-8 százalék lesz az infláció. És tudjuk jól, hogy a nyugdíjas-kosárban a nyugdíjasoknál mért infláció 10 százalék fölötti. Itt állunk most.

- Hogy jutottunk ide? Ne legyen olyan rövid az emlékezetünk! - A rendszerváltozás első négy évében reálértékben 8 százalékkal csökken a nyugdíjak értéke. Jön a következő kormány, Horn Gyula kormánya: hektikus gazdasági környezet, egymást váltó pénzügyminiszterek és 12 százalékkal csökken a nyugdíjak értéke. Mint a serpenyőbe dobott vaj, úgy olvad el. Az első nyolc évben 20 százalékot, az ötödét veszíti el a szüleink, nagyszüleink nyugdíja.

- Kétségtelen igaz, a Horn-kormány utolsó évében, '97-ben törvényt fogad el, el is kezdi végrehajtani. Egyik ismerősöm úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnök úr saját lelkiismeretét az utódjával akarja megnyugtatni, hogy majd az kifizeti a választások előtt néhány hónappal megfogalmazott gigantikus javaslatokat. Amikor a választások előtt megfogalmaztuk, hogy mit tartunk reálisnak, világossá tettük, hogy ezt a kampány ízű törvényt nem lehet végrehajtani. Azt mondtuk, hogy egyet tudunk vállalni, reálisan látva Magyarország helyzetét, hogy ne veszítsék a nyugdíjak az értéküket, ne folytatódjon az, ami az első két kormányban történt, hogy az első nyolc évben 20 százalékot veszítettek a nyugdíjak. Nem árultunk zsákbamacskát, nem tévesztettünk meg senkit, megmondtuk, hogy módosítani fogjuk ezt a szabályt. Meg is tettük.

- Mennyivel több pénzt fizettünk ki nyugdíjra, mint amit a törvény előírt volna? Megmondom: 72 milliárd forinttal növekedtek a nyugdíj összegű ellátások. Négy év alatt reálértékben 22 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke. Vissza tudtuk adni négy év alatt mindazt, amit az elmúlt első nyolc év elvett az idős emberektől. Azt tudtuk vállalni, hogy nemcsak a törvény által előírt mértéket tartjuk, hanem kialakítottunk egy olyan rendszert, hogy a fölzárkózás is lehetővé váljon: plusz 3-3 százalékkal minden évben többletemelést valósítottunk meg. Ebben az időben történt meg először az, hogy az év végi kiegészítő nyugdíjemelést korrektül, precízen, kamattal fizette ki a nyugdíjbiztosító mindenkinek. Erre az időre esik az, hogy a '99-es nyugdíjemelésnél a nagyon kicsi nyugdíjakat - amiket tényleg szétvert az infláció, az első nyolc év - jóval nagyobb mértékben növeltük, 25 százalékkal, és emellett még a felzárkóztató nyugdíjemelést is. Nem vettünk el a magasabb nyugdíjakból, hanem az alacsonyabb nyugdíjaknál egy erőteljes felzárkóztató lépést tettünk. Ha az általunk kialakított rendszer maradt volna életben, 2003-ban plusz 18 ezer forinthoz jutottak volna hozzá a nyugdíjasok, 2002-ben pedig nem károsítja meg őket 20 ezer forinttal az a döntés, hogy szakítottak az általunk kialakított gyakorlattal.

- Az idei gyógyszeráremelések, gázáremelések, a brutális áfa-emelkedések révén összességében 44 500 forinttal fizet ki többet egy nyugdíjas egy évben ugyanazért, mint korábban. Kap ugyan egyheti nyugdíjat, de majdnem egyhavit kifizet észrevétlenül vagy nagyon is észrevehetően a gázszámláért, a villanyért, a gyógyszerért. Tehát a felzárkóztatást célzó emelés megszüntetésével és az áremelések együttes hatásaként 64 500 forinttal kevesebből gazdálkodik idén egy átlagos nyugdíjas, és ezt nem egyenlíti ki, az 53-54. heti nyugdíj, mert még így is 37-38 ezer forint hiányzik ahhoz, hogy egyenesben lennénk a nyugdíjasokkal.

-Azt kérjük, azt javasoljuk a kormánynak, hogy dolgozzon ki egy olyan rendszert, amely garantálja hogy ne ugorjanak az égbe a gyógyszerárak. Ez a mostani árbefagyasztás elég pár hónapra, de abban valamennyien egyetértünk, hogy mindenkinek az a jó, az idős embereknek meg kiváltképpen, a beteg embernek, aki kiszolgáltatott, pedig főképpen, ha látja maga előtt, hogy mi fog történni, hogy egy tartós, kiszámítható, biztonságos rendszer legyen. Medgyessy Péter úgy fogalmazott: „a gyártók meg kell értsék, hogy nem lehet ennyi nyereséget zsebre tenni, mert ezzel egyúttal a saját piacaikat is veszélyeztetik.” Ha ilyen pontosan látja a miniszterelnök úr, hogy mi a teendő a gyógyszergyártókkal szemben, hogy a profitot nem emelhetik az égig, legyen kedves, magyarázza már meg neki valaki, hogy vajon mi lehet a különbség a közműszolgáltatókkal szemben, a gáz-, az energia-, a csatornaszolgáltatóval szemben. Ahogyan kiszolgáltatott egy beteg ember a gyógyszergyárakkal szemben, éppen olyan kiszolgáltatott egy idős ember a gáz-, az energia-, a közműszolgáltatókkal szemben.

- Monopolhelyzetben van a szolgáltató az emberekkel szemben. Ez a piaci verseny nem azt jelenti, hogy én megválasztom a szolgáltatót, hanem az a piaccal együtt engem is megvesz. Ezért joggal várja el minden ember, az idősek kiváltképpen, hogy a Magyar Köztársaság kormánya igenis védje őt meg a monopolhelyzetben lévő gyártóval, szolgáltatóval szemben. Ha Medgyessy Péter ezzel egyetért a gyógyszerárak esetében, akkor egyet kell értsen a gázárak, a villanyárak tekintetében is. Annyi kérdésben vitatkozunk, de talán abban hogy munka kell, otthon kell, a számlákat ki kell fizetni, élelmiszert kell tudni vásárolni talán egyetérthetünk… - hangsúlyozza a nyugdíjasok helyzetét elemző értékelésében Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke.

gondola - bszj
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó