Saját laboratóriumba költözött a Béres Rt. – képes beszámoló
4,7 milliárd forint volt a cég 2003-as nyeresége
A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Béres Gyógyszergyár Rt. Budapesten az előző héten mutatta be új fejlesztő-laboratóriumát. A 180 milliós beruházással elkészült laboratóriumban jelenleg 20 munkatárs dolgozik 33 készítmény fejlesztésén. A modern laboratórium a Béres Rt. új, III. kerületi székházában kapott helyett.
2004. május 18. 00:00
A Béres Gyógyszergyár Rt. sikereinek gyökerei Dr. Béres József fáradhatatlan kutatásaiban rejlenek. Büszkén mondhatjuk, hogy a társaság tizenöt év után is hű az alapító szándékához és őrzi eredeti küldetését, mikor pénzt és fáradságot nem kímélve egy hosszú távon megtérülő laboratóriumba fekteti nyereségét – mondta Ifj. Dr. Béres József, a Béres Rt. elnöke.

Major Ferenc, a cég vezérigazgatója szerint a fejlesztő-laboratórium létrehozása jelzésértékű: a Béres Rt. új készítményeinek fejlesztését és piaci bevezetését tartja központi stratégiai feladatának. A pillanatnyilag 31 termékből álló Béres termékpaletta idén tíz új készítménnyel bővül, s jövőre további öt termék bevezetése várható. Az új készítmények közös vonása, hogy – a Béres eddigi termékeihez hasonlatosan - elsősorban az egészségmegőrzést és betegségmegelőzést szolgálják, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak.

Az új Béres készítmények egy felfutóban lévő piacra érkeznek, hiszen Magyarországon is egyre jelentősebb az egészségmegőrzés iránti érdeklődés, fokozatosan növekszik az ezt szolgáló készítmények iránti kereslet – tette hozzá.

Az elmúlt tizenöt év során a cég stabil, piacvezető pozíciót épített ki magának a szűkebb értelemben vett egészségmegőrző piacon. 2003-ban a Béres piaci részesedése elérte a 46%-ot ezen a területen. A Béres Csepp továbbra is Magyarország második legnagyobb forgalmú OTC gyógyszere és az Acitval multivitamin-család is megerősítette piacvezető pozícióját. 2003-ban ez utóbbi látványos, 23%-os volumennövekedést mutatott fel, melynek köszönhetően a termékcsalád árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot. 2003-ban további jelentős sikert ért el a társaság a C-vitamin és kalciumpótló készítmények forgalmazása terén, mindkét piacon 25-25%-os pici részesedést szerzett. A Béres Rt. 2003-as konszolidált árbevétele így 4,7 milliárd forintot tett ki, mely 11%-os növekedés az előző esztendőhöz képest.

A fejlesztő-laboratórium

A Béres fejlesztő-laboratórium feladata a Béres Gyógyszer Rt új gyógyszer-, gyógyszernek nem minősülő gyógytermék-, valamint étrend kiegészítő készítményeinek gyógyszer-technológiai fejlesztése és ezen készítmények minőségellenőrzéséhez szükséges analitikai vizsgálati módszerek kidolgozása.

A cég önálló gyógyszer-technológiai fejlesztői munkáját 1996. márciusában indította, majd 2001. októberétől tevékenységét analitikai fejlesztésekkel bővítette ki. Mindezt az elmúlt év végéig, a Központi Kémiai Kutató Intézettől bérelt laboratóriumi helyiségekben végezte el.

A jelenlegi laboratórium a Béres Gyógyszergyár új székházának alagsorában került kialakításra. A 418 négyzetméter alapterületű laborban a szociális és gépészeti kiszolgáló egységeken, valamint a raktárokon túl kilenc laboratóriumi helyiség található. Többek között filmbevonó-, tablettázó, technológiai-, fizikai-kémiai vizsgáló-, minta-előkészítő labor, klasszikus analitikai – és HPLC labor található a részlegen. Harmincegy darab mérőműszer, valamint huszonnégy vegyipari berendezés segíti a laboratórium húsz munkatársának a munkáját.

A labor kialakításakor elsődleges szempont volt a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása, és a környezetvédelmi előírások betartása. Mindezeket szolgálja a központi porelszívó hálózat, a zárt rendszerű központi porszívórendszer és légtechnika. Mind a veszélyesnek minősülő anyagok, mind pedig a jövőben alkalmazni kívánt ipari gázpalackok (nitrogén, oxigén, hélium, hidrogén) tárolása modern és biztonságos, hatóságilag engedélyezett tárolószekrényekben történik, melyeknek szellőztetését 100, illetve 150 köbméter/órás teljesítményű csőventillátorok biztosítják.

A cég alapítója

Béres József 1920. február 7-én született Záhonyban.

"Az ember immunrendszerét erősítő, sok-sok ember egészségét, visszaadó Béres Csepp sorsa - s általa az enyém is - küzdelmekkel, viharokkal teli kálvária volt sok éven át" - vallja Béres József. A szabolcsi tudós húsz éven keresztül gyártotta illegalitásban cseppjeit, mígnem 2000-ben hivatalosan is elismerték gyógyszerként a Béres-cseppet.

Hazatérés Szabolcsba

Béres József katona volt a második világháborúban, majd 1945-47-ig hadifogoly volt. Hazatérve egy mezőgazdasági szövetkezetnél helyezkedett el, majd az ötvenes évek elején arra kényszerült, hogy építőmunkásként dolgozzon. Iskoláit befejezte, 1965-ben elvégezte a Gödöllői Agrártudományi Egyetemet, majd agrokémiából és élettanból doktorált.

1954-től a Kisvárdai Gépállomás laboratóriumát vezette, itt talajvizsgálattal, növényvédelmi kutatásokkal foglalkozott. 1963-ban került a helyi Kísérleti Intézetbe, itt a burgonya és a dohány leromlásának okait vizsgálta. "Egyre inkább igazolódni látszott az a szemléletem, hogy nem a túlzott műtrágyázással, növényvédő szerekkel kell segíteni, javítani az életet, hanem az eredeti környezet, a talaj Istentől való életerejét kell természetes úton valahogy visszaállítani" - mondta egy interjúban.

Nem engedélyezték a cseppek gyártását

Növénytani kutatásai során kimutatta, hogy bizonyos makroelemek túlsúlya a mikroelemekkel szemben felborítja a növény fejlődésének harmóniáját. Ennek a felismerésnek az emberi immunrendszerre való átültetése adta a Béres-csepp ötletét: bizonyos mikroelemek bevitelével hathatósan helyreállítható a szervezet működésének egyensúlya. "Ezeket a megfigyeléseimet átvittem az állatokra, majd később az emberekre is. Az orvostudomány és a víruselmélet akkori állása szerint ez eretnekségnek számított" - mondta.

1970-ben találta fel a Béres-cseppet, gyártását azonban kezdetben nem engedélyezték Magyarországon. "Több évtizedes meghurcoltatásom, elhallgatásom ezekben az években kezdődött. Eredményeimet legfeljebb megtűrték, de el nem fogadták. Hivatalos kutatási eredményeimben nem engedték, hogy erről beszámoljak" - vallotta be.

A tiltás ellenére is gyógyulni vágyók kisebb zarándoklata indult meg Béres kisvárdai lakásához: százával éjszakáztak sátorban, hálózsákban a cseppekre várva. Időközben külföldi klinikai vizsgálatok igazolták az 1977-ben találmányként bejelentett cseppek hatékonyságát, s ma már a világ 15 országában gyógyszernek, számos másikban pedig gyógyhatású készítménynek minősül.

Elismerés minden szinten

1989-ben nyugdíjba ment, de tovább folytatta kutatását vállalkozásában. A kilencvenes évek elején Béres Rt. néven sikeres céget alapított készítményei gyártására, ennek ma is a család birtokolja 74 százalékát. A cég ma már vállalatbirodalommá nőtte ki magát, és csak az anyavállalat 3 milliárd forintos bevételt produkált 1998-ban, a csoport forgalma ennél jóval nagyobb. A Béres Csepp 2000 januárjában hivatalosan is elismert gyógyszerré vált.

1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 1998-ban elnyerte a Feltalálók Első Olimpiai Játékának Géniusz '98 Díját. Az igazi öröm és elégtétel azonban a virágzó vállalkozás. "Több millió üveg Béres Cseppet forgalmazunk évente. Mikor először megjelent a gyógyszertárakban, hosszú sorokban álltak az emberek a bolt előtt, hittek a cseppjeimben. Nem is tudom szavakba foglalni azt az örömöt, azt az érzést, azt a boldogságot, mikor folyamatosan megtapasztalhattam, mennyi embernek fontos az, amiért dolgoztam, amiért harcoltam. Nem volt hiábavaló az életem" - vallotta be.

A cég története

A "Béres" - független felmérések szerint - az egyik legismertebb és legnépszerűbb márkanév Magyarországon: a Béres gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és étrend kiegészítők minden településen megtalálhatók és a legkisebbektől a legidősebbekig sok millióan ismerik és használják őket. A névadó vállalat, a Béres Gyógyszergyár, nem szokványos cég: egy karizmatikus kutató találmányára építve, magyar tulajdonú családi vállalkozásnak indult és a több mint egy évtizedes piaci verseny során is sikerült megőriznie függetlenségét, népszerűségét és emberközpontúságát.

A találmány, mely köré egy cégcsoport és tucatnyi termékből álló kínálat épült, az úgynevezett Béres Csepp, melyet 1972-ben alkotott meg Dr. Béres József. A Béres Csepp nyomelem-pótló készítmény, mely segít megőrizni az emberi szervezet ellenálló-képességét és ugyanakkor használható kiegészítő kezelésként tumoros betegségben szenvedők általános állapotának és közérzetének javítására.

A cseppek híre gyorsan terjedt és Béres Józsefet egyre többen keresték fel otthonában, ahol a kutató ingyen adta a készítményt a rászorulóknak, elsősorban daganatos betegeknek. Hosszú küzdelem árán, a politika 1978-ban engedélyezte a Béres Csepp kereskedelmi forgalomba kerülését. A Béres család barátaival közösen 1988-ban létrehozta a Béres Alapítványt azzal a céllal, hogy a cseppeket népszerűsítse és szakmai elismertetését kieszközölje.

Egy évvel később azonban a család számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Béres Csepp terjesztését és népszerűsítését nem alapítványi, hanem üzleti formában kell folytatni, így megalakították a Béres Részvénytársaságot. Nem sokkal később a Magyar Televízió levetített egy sokáig betiltott, Béres Józsefről és a Béres Cseppről szóló dokumentumfilmet és ezt követően végeláthatatlan sorok kígyóztak a Béres Cseppet árusító boltok elott. A Béres Csepp ezzel megkezdte töretlenül felfelé ívelő pályáját: ma már nap mint nap százezrek alkalmazzák immunrendszerük erősítésére és millióknak jelent biztos segítséget betegségből való lábadozásuk idején, műtétből való felgyógyulásuk során.

Forrás: 2000 magyar, Béres Rt.

gondola
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó