Programajánló: Lanttal a barokk Európában
Igazi zenei csemegének ígérkezik az MTA Kongresszusi Termében május 21-én, pénteken megrendezendő "Lanttal a barokk Európában" című műsor, amelyben Kónya István, Krommer Lúcia és Csereklyei Andrea kívánja elkápráztatni a közönséget. Ezen kívül, most is számos érdekes programot ajánlunk olvasóink figyelmébe.
2004. május 17. 10:51
Május 19-én, szerdán 18 órakor a Piccolo Színházban tartja nyár előtti szezonzáró klubestjét a Benkó Dixieland Band.

Ugyan csak szerdán 19 órakor a Millenáris Fogadóban a Millenáris Jazz Fesztivál vendégeként lép fel a Kéri Gábor Duo.

Szerda este választhatjuk még a Benczúr Házat is, ahol, 20 órakor kezdődik a Szilágyi Csünt Tibor emlékére rendezendő koncert. A zenés és táncos mulatság vendégei: Balogh Szonja és Both Miklós (Magura) lesz.

Május 20-án, csütörtökön 19 órakor kezdődik a Millenáris Fogadóban a Sido Attila Duo bemutató koncertje.

Május 22-én, szombaton 19 órakor, ugyan csak a Millenáris Fogadóban a Nagy János-Birta Miklós Duo zongora és akusztikus gitár bemutatója ígérkezik érdekesnek.

* * *

Fonó Budai Zeneház ezúttal is várja a néptánc szerelmeseit. A 20 órakor kezdődő programjaik közül érdekesnek ígérkezik a május 19-én, szerdán megrendezendő Tükrös együttes koncertje, amelyen kedvünkre kivigadhatjuk magunkat. Május 20-án, csütörtökön a Fonó Pódiumon a Misztrál együttes tart lemezbemutató koncertet, másnap pedig Lovász Irén és Lőrinszky Attila duó estjén vehetünk részt.

* * *

Május 19-én, szerdán 13 órakor a Spinoza Házban Bozzai Balázs hegedű- és Dinyés Soma csembalóművész közös koncertjén Bach hegedű és csembaló szonátáit hallgathatjuk meg.

Szerdán délután 4 órakor az Elixír Zeneboltban ad koncertet a népszerű fuvolaművész Kövi Szabolcs.

Szerda este 19.30 órakor a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjén Beethoven: Fidelio-nyitányát, G-dúr zongoraversenyét és IV. szimfóniáját hallgathatjuk meg. Vezényel és zongorázik: Vásáry Tamás.

Május 20-án, csütörtökön 18 órakor a Magyar Rádió Márványtermében Vizsolyi Lívia fagott- és Kancsár Vera zongoraművész közösen ad koncertet. Az esten Telemann, Pfeiffer, Berwald, Lalliet, Francaix, Glier és Debussy művei csendülnek fel. Közreműködik: Dienes Gábor oboán.

Csütörtökön 19 órakor az Óbudai Társaskörben a Régi Zene Műhely és a Szivárvány Énekegyüttes koncertjén spanyolország középkori és reneszánsz zenéjével ismerkedhetünk. Az est karnagya: Baráth Yvette.

Ugyan csak csütörtökön Magyar Rádió 6-os stúdiójában 19.30 órakor kezdődik a kortárs örmény zeneszerzőket bemutató hangverseny. Az esten fellép: Gevorg Dabaghyan (duduk), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Klenyán Csaba (klarinét), Gayane Jagatspanyan (zongora), valamint a Magyar Zongorás Trió és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes. Dobra János vezényletével felcsendül Sargasyan: Hét zongoradarab Komitas tiszteletére, Yerkanyan: Alkonyi fények, Chausyan: Trió, Duduk imrpovizáció örmény népi témákra, Babayan: Pro és kontra, Sarafyan: A nap, a bor és az idő szele és Halayan: A szomorúság dalaiból című műve.

Ezen az estén a Zeneakadémia Nagytermében 19.30 órakor kezdődik a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje. Az esten Dvořak: Stabat Mater című művét csodálhatjuk meg, Gál Tamás dirigálásával. A rendezvényen közreműködik a Nemzeti Énekkar.

Május 21-én, pénteken 18 órakor a Bartók Emlékházban lép fel a Bartók Vonósnégyes. Koncertjükön Schumann: a-moll vonósnégyesét, valamint Schubert: d-moll vonósnégyesét és A halál és a lányka című művet hallhatjuk.

Pénteken, ugyan csak este 6 órakor kezdődik a Parlamentben a Magyar Virtuózok Kamarazenekar koncertje, amelyen Händel: Passacaglia, Saint-Saëns: Állatok farsangja, De Falla: Spanyol tánc és Vivaldi: A négy évszak című műve csendül fel. Az est sztárvendége: Faludi Judit csellóművész. Vezényel és hegedűn közreműködik: Szenthelyi Miklós

Péntek este 7 órakor az Óbudai Társaskörben a Voce d'amore klarinétzenekar koncertjén Gesualdo, Bach, Mozart, Dvorak és Paganini műveit csodálhatjuk meg. Az est karnagya: Ménesi Gergely.

Igazi zenei csemegének ígérkezik az MTA Kongresszusi Termében pénteken 19.30 órakor megrendezendő "Lanttal a barokk Európában" című műsor, amelyben Kónya István barokk lantművész, Csereklyei Andrea énekes és Krommer Lúcia viola da gamba művész kívánja elkápráztatni a közönséget. A hangversenyen Visée, Marais, Rossi, Purcell, Weiss, Carissimi és Telemann műveit csodálhatjuk meg.

Azok sem járnak rosszul, akik péntek este a Nemzeti Színházat választják kikapcsolódásuk helyszínéül. Itt 19.30 órakor a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjén Weber: Oberon-nyitányát, Mendelssohn: Szentivánéji álom és Ránki: Pomádé Király új ruhája című szvitjét hallgathatjuk meg. Az esten a zenekart Kovács László vezényli.

Május 22-én, szombaton 11 órakor a Régi Zeneakadémián Bátki Hedvig oboa-, Cziegler Katalin fagott- és Király Elvira zongora- és csembalóművész közös koncertjén vehetünk részt. A műsorukban szerepel: Vivaldi: d-moll concerto oboára, Mozart: F-dúr oboanégyes, Weber: F-dúr fagottverseny, Ránki: Don Quijote és Dulcinea és Poulenc: Triószonáta oboára, fagottra és zongorára című szerzeménye. A rendezvényen közreműködik Túrós Eszter zongorán.

Szombaton 15 órakor a Zeneakadémia Nagytermében a MÁV Szimfonikus Zenekar ad koncertet, Kovács János dirigálásával. A műsorukban részleteket halhatunk az Ezeregyéjszaka meséiből.

Szintén szombaton 17 órakor a Gutenberg Művelődési Otthonban jótékony célú hangversenyt rendeznek a Szent Erzsébet a Szegényekért Alapítvány javára. A műsorban fellép Bartha Eszter (szoprán) és vendégei: Császár Angela, Tóth Sándor, Dr. Sarkadi Mária (előadóművész), Fekete Veronika (operaénekes), Podráczky József (basszus), Fekete Valéria (zongora), Gálné Udvardy Mónika (hegedű), valamint a Varázshangok Gyermekkar Alapítvány Musical csoportja. A rendezvény háziasszonya: Podráczkyné Szöllösi Mária lesz. Az előadóktól Albinoni, Beretvás Hugó, Schubert, Verdi és Jókai Anna művei mellett egyéb prózai és musical részleteket is hallhatunk.

Szombat este a Zeneakadémia Nagyterme sem maradhat ki az ajánlatból, ahol 19.30 órakor kezdődik a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertje, Héja Domonkos dirigálásával. A zenekar Ravel: Pavane egy infánsnő halálára, Bartók: 2. Zongoraversenyét és Strauss: Imígyen szóla Zarathustra című darabját adja elő. Az est sztárvendége: Ránki Dezső zongoraművész.

Május 23-án, vasárnap 11 órakor az Ernst Múzeumban Dányi Árpád és Dányi Jenő szólózongora és négykezes koncertjén, Liszt, Beethoven, Schumann, Weiner és Dohnányi műveiben gyönyörködhetünk.

Vasárnap 19 órakor a Régi Zeneakadémián a világhírű magyar zongoraművész Király Csaba lesz a vendég. Estjei mindig felejthetetlenek, egyedi játékával lenyűgözi, szinte már-már extázisba hozza hallgatóit. Reméljük így lesz ez most is.

Szintén vasárnap19.30 órakor a budapesti Nádor teremben Butkai Enikő szopránénkes és Pásztor Judit lantművész ad közös koncertet. Műsorukban az angol reneszánsz muzsika, John Dowland és kortársainak művei szerepelnek.

Május 24-én, hétfőn 16 órakor a Zeneakadémia Nagytermében Nagy Ivett hegedűművész diplomakoncertjén Csajkovszkij: D-dúr hegedűversenyét adja elő. A rendezvényen közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Kesselyák Gergely dirigálásával.

Hétfőn 18 órakor a Magyar Rádió 6-os stúdiójában a Világjáró művészeink sorozat vendégeként az Egri & Pertis Duó zongorázik. Izgalmas műsorukban Schubert, Weber, John Field, Liszt Ferenc és Mendelssohn művei közül adnak elő ritkán hallható darabokat.

Ugyan csak hétfőn, 18 órakor az Óbudai Társaskörben lép fel Hiroka Matsumoto hegedű- és Yurie Fukushima-Matsumoto zongoraművész. Előadják: Mozart: e-moll szonátáját, Schubert: a-moll szonátáját, Sarasate: Bevezetés és tarantella, Wieniawski: Variációk egy saját témára és Bartók: Román népi táncok című művét.

Hétfőn este, 19.30 órakor a Budapesti Történeti Múzeumban az Itáliai barokk muzsikával ismerkedhetünk meg a L'Éclisse Ensemble koncertjén. Az esten többek között felcsendül: Kapsberger: Toccata, Salaverde: Vestiva i Colli passeggiata, Falconieri: Canzona a 3 detta I'Infante Arcibizzara, Uccellini: Luciminia Contenta, Cazzati: Balletti e Correnti, Vivaldi: C-dúr trió és Veracini: Sonata settima című műve. A hangversenyen közreműködik: Januj Anna furulya-, Tóth Mónika hegedű-, Krommer Lúcia gordonka-, Davidovics Igor lant- és Gyöngyösi Levente csembalóművész.

Hétfőn este választhatjuk a Zeneakadémia Nagytermét is, ahol 19.30 órakor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén Mascagni: Parasztbecsület és Leoncavallo: Bajazzók című művét hallgathatjuk meg. A rendezvényen közreműködik a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa, a Nemzeti Énekkar, valamint Marine Deinyan (szoprán), Gál Erika, Wiedemann Bernadette (mezzoszoprán), Badri Maisuradze, Kovácsházi István (tenor), Káldi Kiss András és Zeljko Lucic (bariton). Az együttest Hamar Zsolt vezényli.

Május 25-én, kedden 12 órakor a Magyar Nemzeti Galériában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistáinak és kamaraegyütteseinek közös játékán vehetünk részt. A zeneszerzőportrék elnevezésű rendezvénysorozatban ezúttal Hidas Frigyes műveivel ismerkedhetünk meg.

Kedden este 18.30 órakor a Budavári Városházán izgalmas programnak ígérkezik az "Utánpótlás válogatott" hangversenye, amelyen bemutatkozási lehetőséget kapnak a legfiatalabb régizenészek. Előadásukban Händel, Vivaldi, Bach, Purcell és Scheidt műveit élvezhetjük.

Igazi meglepetésnek számít a Benczúr Házban kedden este 7 órakor sorra kerülő Romantika gyertyafénynél elnevezésű koncert, amelyen válogatást hallhatunk a XIX. és XX. század legszebb dalaiból, Kertész András bariton- és Jean Klára zongoraművész előadásában.

Világsztárt hallgathatunk a órakor Zeneakadémia Nagytermében kedden 19.30 órakor kezdődő koncerten. Naoki Sekino zongoraművész ezútal Liszt darabokkal kívánja megörvendeztetni a közönséget.

* * *

A templomi muzsika kedvelőinek május 20-án, csütörtökön 19.30 órakor a Fasori református templomban az Ewald Rézfúvós Kvintett koncertjét ajánljuk. Műsorukban Charpentier, Scarlatti, Holborne, Grieg és Bach művei csendülnek fel.

Május 21-én, pénteken 19 órakor a Makkosmáriai kegytemplomban az A:N:S Chorus koncertezik. Közreműködik: Gavodi Zoltán, Nigel Heavey, Patay Péter, Tőkés Bodor Ferenc, Kalmanovits Zoltán, Laczkovich Miklós, Soós András, Gyulai Csaba, Kard Ádám, Mizsei Zoltán, Benkő Pál, Demény András és Koncz András. Vezényel Bali János.

Május 22-én, szombaton 20 órakor a Mátyás templomban ad koncertet a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a Pannónia Fúvósötös. Pünkösdi koncertjükön Bach, Händel, Vivaldi, Schubert, Liszt, Franck és Dvořák művei lesznek hallhatóak. A rendezvényen Pérchy Kornélia és Kováts Kolos énekesek, valamint Teleki Miklós orgona és Szenthelyi Miklós hegedűművész működik közre.

Május 23-án, vasárnap 20.10 órakor a Ciszterci Szent Imre-templomban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Bach-estje igazi meglepetésnek ígérkezik. Az esten közreműködik: Kovács Ágnes (szoprán), Németh Judit (alt), Timothy Bentch (tenor) és Hámori Szabolcs (basszus). Vezényel: Vashegyi György.

* * *

Dinnyés József daltulajdonossal legközelebb május 19-én, szerdán 18 órakor az Énekelt versek klubjában (Budapest V. kerület, Alkotmány u. 12.) találkozhatunk. Ezt követően május 22-én, szombaton 19 órakor Csemőn, a Civitas Pinceszínház Ladányi Mihály tiszteletére rendezendő emlékműsorán ad elő dalokat a költőtől. Másnap, azaz vasárnap 18 órakor, a nyírvasvári görögkatolikus templomban adja elő Úti áldás című műsorát.
Május 25-én, kedden 18 órakor, pedig Felsőzsolcán a magyar értékekről beszélget az érdeklődőkkel.

* * *

A Petőfi Irodalmi Múzeumban május 19-én szerdán, 18 órakor az Írók a nagyvilágból írók a nagyvilágért című rendezvénysorozat vendégeként Ferdinándy György írásaival ismerkedhetünk meg. Az évtizedekig Puerto Ricoban és élt íróval Kulcsár Katalin, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője beszélget.

Május 21-én pénteken, 9.30 órakor a Múzeum rendhagyó irodalomóráján a középkori magyar irodalommal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

* * *

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá. Az ünnep alkalmából Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban Avar-kori nemzetségfő sírja Maglódon címmel nyílik tárlat. A kiállításon azokat a tárgyakat mutatják be, amelyek a Pest megyei Maglódon tavaly tavasszal kerültek elő egy építkezés során.

A Néprajzi Múzeumban a 14 órakor kezdődő program keretében a látogatók megismerkedhetnek a dudával, a hangszer részeivel, illetve hangképével. Bemutatják az Adorján István által kifejlesztett dudaszintetizátort, amelynek kipróbálására is lehetősége nyílik.

A kiállítási hellyel nem rendelkező Országos Műszaki Múzeum a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában nyitja meg évfordulós bemutatóját. Az élő Műszaki Múzeum - 50 éves az Országos Műszaki Múzeum gyűjteménye című kiállításon többek között olyan legendás modellek lesznek láthatóak, mint az Eötvös-inga, Jedlik Ányos villamoskocsijának üzemeltethető másolata. Az interaktív kiállításon a látogatók kipróbálhatnak többek között régi híradástechnikai, illetve háztartási gépeket is.

A Szépművészeti Múzeumban május 18-tól kezdődőden a belépőjeggyel látogatható Alberto Giacometti-életmű kiállításhoz díjtalan tárlatvezetések társulnak. Az ingyenes kiállítási kalauz hétköznap 15 órakor, szombaton és vasárnap 11 és 15 órai kezdettel indul. Az 1966-ban elhunyt világhírű svájci szobrász életművét bemutató kiállítás június 15-ig vendégeskedik a Szépművészeti Múzeumban.

A kArton Galéria és Múzeumban (Budapest V. kerület, Alkotmány u. 18.) május 29-ig tart nyitva az érdekes látásmódjáról, illetve műveinek egyedi megfogalmazásával ismert Babinszky Csilla tárlata. Kiállításának címe ezúttal: Optimista ön? A galéria hétfőtől péntekig 13 és 18, szombaton 10 és 14 óra között látogatható.

Az Ernst Múzeumban (Budapest VI. kerület, Nagymező u. 8.) május 30-ig nézhetjük meg Szilágyi Lenke, ismert fotóművész retrospektív tárlatát. A művésznő színházi és filmes munkái mellett a Beszélő című lap állandó fotósaként dolgozott évekig. Művészként naplószerű sorozataival szerzett magának hírnevet, illetve szociofotó ciklusait ismerheti még a közönség.
A tárlat keddtől vasárnapig, 11 és 19 óra között tart nyitva.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (Budapest IX. kerület, Pipa u. 4.) nemrégiben nyílt kiállításon a meg nem valósult Ferencvárossal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tárlat néhány nagyhírű intézmény, épület, műalkotás fennmaradt tervanyagából ad válogatást. A kiállítást nézegetve, azaz a rengeteg tervrajzot szemlélve, megtudhatjuk azt is, hogy az Iparművészeti Múzeum, a Ferenc József híd, a Közvágóhíd, a Központi Vásárcsarnok, vagy a Bakáts téri templom megépítésénél elsőrendű szempont volt, hogy a környezetbe illő és hosszú távon is meghatározó művek szülessenek.
A tárlat december 15-ig, keddtől péntekig 12 és 18, szombaton 10 és14 óra között látogatható.

* * *

A László Gyula Történelmi és Kulturális Egyesület szervezésében május 18-án, kedden 19 órakor a XII. Kerületi Művelődési Központ színháztermében (Budapest, Csörsz u.18.) Dr. Grandpierre Attila tart előadást "Attila és a hunok" - Kolozsvári Grandpierre Endre munkássága és szellemi öröksége címmel.

Kolozsvári Grandpierre Endre (1916-2003) író, költő, történész. Szépirodalmi kötetei mellett számos oknyomozó történelmi mű szerzője. Munkássága elősegítette, hogy a magyarság megismerheti igazi történelmét. Egyre többen ismerjük fel, hogy az utóbbi évszázadok hivatalos magyar történészeinek álláspontjától alapvetően eltér a valós történelem. K. Grandpierre Endre a logikai oknyomozás módszerével, az összes meglevő, fontos kordokumentum alapos, logikai elemzésével, összevetésével, a történelmi összefüggések, háttértényezők erőterében értelmezi a magyar történelem eseményeit.
Az elmúlt ezer év titkos történelmi erőinek feltárása a magyar történelem megismerésében kulcsjelentőségű, mert ez a legfontosabb feltétele a magyarság újjászületésének.
Grandpierre Attila előadásában ősi hun zenéket is bemutat mai feldolgozásban. Elhangzik a „Hunok csatája” c. több ezer éves mágus-zene, a Vágtázó Halottkémek feldolgozásában. Ezt a rendkívüli ősiségű, s egyben életteli, friss, lendületes zenét országszerte ismerik, és a világ sok országában is nagy sikert aratott. Bemutatásra kerülnek hun harcosok több ezer éves, hű ábrázolásai, amelyeket világszerte a legjelentősebb tudományos könyvek ismertetnek, de hazánkban mégsem igazán ismertek.

Az előadás előtt és után Grandpierre Attila dedikálja „Életünk és a mindenséget átható rend” című új könyvét (2004, Barrus Kiadó). Az előadásra a belépés díjtalan.

* * *

Május 19-én, szerdán 19 órakor ismét operameséket hallgathatunk meg a Nemzeti Színház Stúdiószínpadán. A népszerű sorozat negyedik részében a színház hőskorába tett játékos időutazáson vehetünk részt, Selmeczi György és Jordán Tamás segítségével.
Az előadáson felidézik a 165 éve bemutatott Auber: Báli éj, a 125 éve Delibes: A király mondta, a 161 éve Meyerbeer: Ördög Róbert és a 120 éve Schubert: Cselre cselt című operáját. A fellépő művészek között találjuk: Kertész Marcellát, Kővári Eszter Sárát, Kóbor Tamást, Hábetler Andrást és Fellegi Balázst.

A Bárka Színház május 21-én, pénteken, mutatja be Schiller: Stuart Mária című darabját. A darab Erzsébetről, a Királynőről szól, aki a világ ura, minden hatalom birtokosa trónja foglyaként, hatalma börtönébe zárva mindenki sorsáról dönt, csak sajátjáról nem. Mária, spiclik és őrök gyűrűjében, a Tower cellájában, szabadon várja azt, ami bekövetkezik. Erzsébeté az ész és a cselekvés zárt pályája, Máriáé a szív és a tétlenség üres tere. Szabad és fogoly ember. Szív és ész - egy ember.
A darab különlegessége, hogy Spolarics Andrea színésznő Erzsébet és Mária szerepében is látható lesz. A főbb szerepekben Balázs Zoltánt, Varga Gabriellát, Gados Bélát, Horváth Kristófot, Varga Anikót, Ollé Eriket, Kiss Réka Juditot, Varga Gabriellát és Kiss Réka Juditot láthatjuk. Rendező: Zsótér Sándor

A Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán május 22-én, szombaton 19.30 órakor Loleh Bellon: A csütörtöki hölgyek című darabját nézhetjük meg, Vándorfi László rendezésében. A főbb szerepekben Moór Mariannát, Tordai Terit, Béres Ilonát, Végh Pétert és Őze Áront láthatjuk.
A darabból mindenki ráismerhet egy-egy barátjára, ismerősére vagy netalántán önmagára, amelyben három nő csütörtöki összejövetelének lehetünk részesei. Hogy miről beszélnek, illetve pletykálnak ezek a hölgyek? Természetesen a múltról, a gyerekkorról, a szerelmekről, a családról, a mindennapok kis örömeiről és kudarcairól.

A Stúdió K-ban május 22-én, szombat este 1/2 8 órakor a Hólyagcirkusz Társulat előadásában a Szemétre a vénasszonnyal! című anarchista cirkuszi operát nézhetjük meg A főbb szerepekben Homonnai Katalin, Nádasi László, Rácz Attila, Szabó Domokos, Józsa Boglárka és Tóth Evelin látható. A darabban a vén cirkuszigazgatónő haláltusáját vívja, szomorú bohócok szakadatlan gyászzenéjének kíséretével. Halálhörgés és vad röhögés egy nagy zenei menetelésben olvad össze. De vajon mi következik utána? Káosz, gyilok és végül kitör a nagy pánik.

A Katona József Színházban május 23-án, vasárnap este 7 órakor tartják Vinnai András és Bodó Viktor Motel című darabjának utolsó előadását. A főbb szerepekben Szacsvay László, Máthé Erzsi, Ónodi Eszter, Mészáros Béla, Vajda Milán, Czukor Balázs, Kocsis Gergely, Lengyel Ferenc, Csuja Imre, Elek Ferenc, Szabó Győző, Vajdai Vilmos, Keresztes Tamás és Hajduk Károly látható. A darab története a befejezéssel kezdődik, melyet a darab közepén egy nyitányszerű epilógus fog közre, mintegy záró akkordként visszautalva az utána következő előzményekre, amit egy visszaemlékezés indukál. A cselekményből megismerhetjük az „átmeneti szálló” életét, olykor szánalmas világát.

Parcsami Gábor
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó