A legújabb cigány státusz-szimbólum – képekben
Ej, hol vannak már azok a régi szép idők, mikor WC-lehúzó vastagságú aranyláncokat aggattak nyakukba a romák és tövig letekert ablakuk mögül fél doboz rágóval kérődzve vigyorogtak ki felturbózott kockaladájukból?
2004. augusztus 12. 02:08
Ma már bizony más a módi, ezért a gondola státusz-szimbólum szakértője utánajárt, mi is dívik újabban a cigányság körében…

A helyszín Erdély, közelebbről Kolozs megye, a Királyhágó utáni első település: Bánffyhunyad. A szegénység és munkanélküliség ezen a környéken kiugróan magas, azonban néhány éve mégis egy szánalmasnak nyugodtan nevezhető versengés kezdődött a helyi cigányság körében. Annyit érdemes tudni a helyi romákról, hogy nagy hányaduk munkanélküli, mégis egy olyan beteges rivalizálás indult közöttük, amit épeszű embernek nehéz felfogni. Lényege: a környéken, közvetlenül a főút mellett sokemeletes paloták kezdtek a semmiből gomba módjára szaporodni, és gazdáiknak mindössze egyetlen céljuk volt, társaikénál nagyobbat és fényesebbet emeljenek .

A tervek nem ismertek határokat, az alapterületet nagy szerényen minimum 200-300 négyzetméterben szabták meg, s erre felhúztak még vagy négy szintet is. Az épület leggusztustalanabb része a tetőszerkezet lett. Természetesen itt is a magamutogatás érvényesült, ugyanis az olcsó, agyagból égetett cserép helyett inkább a drágább, ám jóval hivalkodóbb bádogtetőt preferálták a tulajdonosok, akik ”merdzsó-jelvényekkel” és méteres nagyságú dobókockákkal díszítették az ízléses házfedelet. A palettából a bólogató kutya hál’ Istennek még hiányzik, ám ki tudja meddig…

Az elképzelésekbe azonban hiba csúszott, ugyanis a túlméretezett épületek nagy részének befejezését a pénznélküliség akadályozta meg. Ennek egyenes következménye, hogy jó ideje félkész, giccses és förtelmes épületek színesítik a bánffyhunyadi utat Erdélyben.

S amiket mégis befejeztek? Nos, azokat cigány tulajdonosaik berendezték. Egy neve elhallgatását kérő székelyudvarhelyi építészlány lapunknak elárulta, ezek a villák a környéken ”alig ismert” és legfőképpen alig elérhető luxussal vannak felszerelve, a légkondicionálótól kezdve az antik-bútorokon át az aranyozott faldíszekig.

Ami igazán meglepő az egészben: a fényűzés, a pompa és a kényelem ellenére mégsem lakik ezekben az épületekben senki. A kérkedő gazda ugyanis a cigány-palota mögött meghúzódó piciny, omladozó faviskóban tengeti életét, minden luxust nélkülözve…

Az őrület kezdetét tíz évvel korábbra teszik a helyiek, akik szerint a cigány-villák olyan fényesek, mint „Salamon töke szüret idején”. Bánffyhunyad ugyan messze van a magyar-román határtól, de sosem lehet tudni, mikor indul be Magyarországon is ehhez hasonló őrület. Csak reménykedhetünk, hogy soha.

A képek Aranyosgyéresen (Campia Turzii) készültek.

Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó