Híres diéták I.
Ki a közülünk, aki sohasem próbálta még ki valamelyik népszerű diétás módszert? Valószínűleg nem lehet kijelenteni egyik, vagy másik fogyókúráról, hogy az a tökéletes. Mindenki számára más és más módszer hozhatja meg a kívánt eredményt. Összeállításunkkal abban kívánunk segíteni, hogy a legnépszerűbb diéták között mindenki megtalálhassa a hozzá közel állót.
2004. október 5. 15:04

Atkins-diéta

Alapelvei szerint a finomított szénhidrátokban gazdag ételek növelik a szervezetben az inzulintermelést, amely így magas lesz, ami növeli az éhségérzetet és a bevitt kalóriák nagy része zsírként raktározódik el. Atkins jelszava: Annyit ehetsz, amennyi beléd fér, de nem mindegy, miből!
A kúra elején csak tiszta fehérjét (hús, hal, tojás) vagy tiszta zsírt (vaj, olaj) lehet fogyasztani. Szénhidrátból egy nap csupán 20 gramm engedélyezett, és ez is zöldségek formájában. Kerülendő a cukkíni, kelbimbó, spárga, káposzta, paradicsom, tök, gabona, kenyér. A sajt és a vaj kivételével az összes tejtermék. Kötelező a napi két liter folyadék, de tiltottak a koffeintartalmú italok, mert növelik az inzulinszintet.
A bevezető két hét után már napi 30 gramm szénhidrátot lehet enni. A harmadik szakaszban már zöld utat kap a pékáru, a bor, a sör is, igaz csak kis mennyiségben. Négy-hat hétig fokozatosan növelni kell a szénhidrátok mennyiségét.
Az utolsó szakaszban beáll az Atkins-féle szénhidrátegyenlőség, az az állapot, amikor annyi szénhidrátot eszünk, amennyire a szervezetünknek szüksége van. Ez az érték napi 40 és 120 gramm között van, befolyásolja az életkor, a nem, a maximális fizikai terhelhetőség és a munkavégzés jellege.
A kialakított étrendtől soha sem szabad eltérni, mert felboríthatja anyagcserénk egyensúlyát.

Testkontroll-diéta

A gyümölcsökön alapuló diéta. Délelőtt csak ezt szabad enni, ebédre már beépíthetők a saláta és a zöldségek is. A vacsorának a zöldség mellett valamilyen keményítő tartalmú, vagy állati eredetű élelmiszernek kell lennie, két órával az esti étkezés után pedig kötelező a gyümölcs.
2-3 naponta az ebéd csak gyümölcs lehet. A kenyér és a tészta csak délben, vagy vacsorára megengedett. A tejtermékek kerülendőek, kivéve a vajat. Tilos egyszerre sok szénhidrátot tartalmazó növényi, illetve magas fehérjetartalmú állati táplálékot enni, mert ezek együtt nem emésztődnek meg, hanem rothadásnak indulnak a belekben.
A hús nem tiltott, de nem is javasolt. Azt, hogy mit szabad enni, a szervezet napi működésétől teszi a diéta függővé. A kiválasztás időszaka hajnali négy és dél közé esik, ekkor nem szabad nehéz ételekkel megzavarni a folyamatot. Ezt követi a táplálékfelvevő időszak, déltől este nyolcig, majd a beépülési időszak este nyolctól hajnali négyig.
Az ivóvíz tiltott, helyette a desztillált víz ajánlott. Kalciumforrásként a zöldségeket, a nyers csonthéjasokat, a magokat, a gabonát, és a friss aszalt gyümölcsöket ajánlja a diéta.
A módszerrel valóban elérhető a fogyás, hiszen a kis energiatartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztására helyezi a hangsúlyt. Az étrend betartása esetén naponta 30-50 százalékkal is csökkenhet a kalóriafelvétel.

Perricone-diéta

A bőr legfőbb ellenségei a szabad gyökök, amelyek a helytelen táplálkozás, vagy a környezeti ártalmak hatására keletkeznek, és a bőr simaságáért felelős kollagént is károsítják. Így könnyen kialakulnak a ráncok.
Ha azonban olyan ételeket fogyasztunk, amelyek a szabad gyököket elűző antioxidánsokat tartalmaznak, akkor ezt megelőzhetjük. Erre épül a három napos, bőrbarát Perricone-diéta is.
A kúra főszereplői a lazac, a gyümölcsök, a zöldségek és az olívaolaj, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőr simább, rugalmasabb és egészségesebb színű legyen. A diéta idején le kell mondani a túlzott cukorfogyasztásról, a fényezett rizsről és a fehér kenyérről.
A sötétzöld zöldségfélék, a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta nagyon gazdagok antioxidánsokban és vasban.
Az élénksárga zöldségek, gyümölcsök, a sárgadinnye, a sárgabarack nagy mennyiségben tartalmazzák a likopént, amely megakadályozza a kollagén károsodását. A fáradt, fénytelen bőr ragyogóvá, élettel telivé válik a hatásukra.
A piros gyümölcsök, a málna, a ribizli, az eper tele vannak antioxidánsokkal, amelyek lassítják az öregedést, C-vitaminjuk segíti a szervezet kollagénhelyreállító folyamatainak működésében.

Fricker-diéta

A diéta kitalálója, Fricker doktor módszerének lényege, hogy nem az energia bevitelét csökkenti, azaz nem a kalóriaszámlálást tekinti alapelvének. Egyedül a cukorbevitelt csökkenti drasztikusan az első nyolc héten, és később fokozatosan építi be az étrendbe. Ezzel ugyanis gyorsan csökken a hasnyálmirigy inzulin kiválasztása, és a szervezet úgy ellensúlyozza az így keletkezett energiahiányt, hogy zsírtartalékait kezdi leépíteni.

Innentől kezdve nem kell a mennyiségek számolgatásával foglalkozni, hanem csak a test szükségleteire hallgatni. Vagyis lehet sokat enni, és semmit sem enni, ha nem vagyunk éhesek.
A módszer lényege, hogy nem hízzuk vissza az elveszett kilókat, és lelkiismeret-furdalás nélkül tudjuk kezelni szervezetünk kívánságait. Fricker szerint többet ér jókedvűen három kilót fogyni egy hónap alatt, mint négy-öt kilót idegeskedve.
Azt sem tiltja, hogy este együnk a legtöbbet, mert egyes vélemények szerint, akik rendesen vacsoráznak, jobban megőrzik izmaikat.

Krétai-diéta

Három hetes periódusokból áll a diéta, amely idő alatt garantált a három kilós súlyveszteség. Bár a fogyás üteme nem gyors, viszont a kúra csöppet sem gyötrelmes. Két hétig kell betartani, majd ezt egy hét stabilizálódás követi.
A menü gyakorlatilag szabadon választható ételekből áll: reggelire elég valamilyen tejtermék és gyümölcs, a déli és az esti étkezés pedig ugyancsak könnyen összeállítható sovány húsokból, halakból, zöldségekből, salátákból.
Ami viszont kötelező: napi másfél liter folyadék, főleg tea és ásványvíz formájában, hogy kimossa a szervezetből a felgyülemlett káros anyagokat. Esténként egy pohár bor pedig kifejezetten ajánlott, mert ellenállóbbá tesz a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

(Forrás: Meglepetés)

gondola - f.b.
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó