Wass Albert: Eliza
"Eliza Erdély nemeslelkű és dolgos asszonyaira emlékeztet, csakhogy az amerikai életkörülmények más és más próbák elé állítják őt és családját..." – olvasható Wass Albert Eliza című könyvének ajánlásában, amelyet az író 34 kötetes életműsorozatának részeként jelent meg.
2004. október 15. 14:33
A Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó 15 éves fennállása alatt közel 500 könyvet jelentetett meg, köztük Wass Albert 34 kötetes életműsorozatát. Ezúttal az író egyetlen, angol nyelven megírt kötetét adták ki, amellyel a művész amerikai feleségének tisztelgett.

A kiadványt a Könyvkiadó elnöke, Turcsány Péter, illetve a szöveg gondozója, Szutor Ágnes mutatták be.

Turcsány Péter a kötetet ismertetve elmondta, hogy Wass Albert első felesége unokahúga, Siemers Éva volt, de a házasságot nem a szerelem, hanem érdekek tartották össze. Az író 1951. szeptember 21-én már felesége nélkül érkezett meg New York kikötőjébe. Hamarosan beleszeretett az otthonául is szolgáló McClain tejgazdaság tulajdonosának lányába, az akkor már elvált Elizabeth McClainbe, aki főzött, vezette a háztartást és szárnyai alá vette az író gyermekeit. Wass Albert beadta a válópert 1952 januárjában és még abban az évben megesküdött Elizabeth-tel. ”Ez volt az Elizabeth-korszak kezdete” – mondta.

1961-62-ben határozta el Wass Albert, hogy életét a magyar ügyért áldozza, felrázza az emigrációt, kiáll az erdélyi magyarság ügyéért. Harcolnia kellett Amerikában is egyes, magyarellenes propagandát folytató emigrációs csoportok ellen – ismertette Turcsány Péter. Hozzátette, felesége mindenben támogatta. A nagy ügy szolgálatában dolgozott, fordította férje munkáit. „Missziót hajtottak végre” – hangsúlyozta.

„Az Eliza című könyvet Wass Albert Elizabethnek és családjának ajánlotta. A kötet nem más, mint felesége családjának története, bújtatott nevekkel” – mondta Szutor Ágnes, aki szöveggondozóként vett részt a kiadvány elkészülésében.

A kiadványa ajánlásában azt írja: „Az Eliza családregény, amely a világ különböző tájáról Amerikába érkező bevándorlók kezdeti nehézségeiről, gazdasági és szellemi kibontakozásukról szól: hogyan jutnak egyes családok a semmiből egyről kettőre pusztán kezük munkájával és józan eszükkel”

Elmondta, Wass Albertnek nehézséget okozott kezdetben a család dokumentumainak összegyűjtése, és a cselekmény elindítása, majd „valahol útközben az események irányítása kicsúszott a kezéből, és a régmúltból életre keltett szereplők egyszer csak átvették az irányítást, és függetlenítve magukat elkezdték a saját életüket élni, sőt néha szembe is fordultak az író terveivel” - idézte a könyv utószavából Wass Albert gondolatait.

„Eliza és a ház, amit Jack épített” volt a regény eredeti címe, mondta Szutor Ágnes, amely kifejezi azt az elkeseredett harcot, amelyet a főhős, Jacob vívott azért, hogy elfogadják őket Amerikában. Egyre nagyobb házakat épít, nem tud magának megálljt parancsolni. Végül Eliza nem bírja elviselni, hogy őérte hajszolja magát túl a férje.

"Wass Albert már fiatal íróként, a '30-as években is korának legmagasabb regénytípusával, a polifonikus regénytípussal dolgozott" - hangsúlyozta Turcsány Péter. Hozzátette, ebben a regényében is a párhuzamos sorsokban bontakozik ki a polifonikus mű.

A szereplők valamiféle tisztább, romlatlanabb élet reményében költöznek az új világba, de egy idő után szembe kell nézniük azzal, az egész emberiséget foglalkoztató kérdéssel: mi lesz, ha nincs már hova menekülni tovább? - mondta, felidézve a könyv néhány sorát: „Aztán egy napon a ti gyerekeitek és unokáitok épp azt teszik majd, amit mi: néhány száz mérfölddel nyugatabbra költöznek, hogy elmeneküljenek, és olyan világot találjanak, amit még nem rontott meg a mohóság…De mi lesz, ha elfogy a tér, és már nem mehetnek tovább?”

Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI