Monetáris tanács helyett Gyurcsány SE?
Londoni bírálat az MNB elleni támadás miatt
Ha Gyurcsány Ferenc módosítása keresztülmegy a parlamenten, az azt jelenti, hogy egy olyan futballcsapatunk lesz monetáris tanács helyett, amelyre nyugodtan ki lehet írni a Gyurcsány SE elnevezést - jelentette ki Varga Mihály csütörtökön sajtótájékoztatón.
Utoljára frissítve: 2004. október 21. 18:19
2004. október 21. 18:06
A Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt azzal a kormánypárti módosító indítvánnyal kapcsolatban mondta, amely a monetáris tanács összetételét javarészt a miniszterelnök akaratától tenné függővé.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a javaslat az eddigi kilencfős monetáris tanácsot a jegybank elnökének kinevezési jogát megvonva úgy bővítené tizenegyfősre, hogy ebből kilenc a miniszterelnök jelölésétől vagy jóváhagyásától függne. Az elképzelések szerint négy főt csak a miniszterelnök egyetértése esetén nevezhetne ki a köztárasági elnök, további öt főt pedig mindenféle egyeztetés nélkül juttathatna tisztségbe a kormányfő - mondta Varga Mihály.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint következményei lesznek annak, hogy "a magyar kormány kezébe kerül a monetáris politika irányítása".

- Itt olyan kérdésekről van szó, amelyek az emberek számára is fontosak – mondta, s hozzátette: ebből a szempontból a kormány eddig magatartása rendkívül veszélyes folyamatokat indíthat el, hiszen a gyengébb forint, amit Gyurcsány Ferenc követelt az elmúlt hetekben a monetáris tanácstól azt jelenti, hogy kevesebbet ér a fizetésünk, a gyengébb forint miatt kevesebbet ér a nyugdíj, kevesebbet ér egy háznak az értéke, és kevesebbet érnek a vállalkozások eszközei is.

A képviselő szerint a Gyurcsány által szorgalmazott kamatpolitikának inflációgerjesztő hatása is van, mert - mint megjegyezte - "ha egy nem reális (...) kamatárfolyam alakul ki", "az embereknek és a vállalkozásoknak nem éri meg megtakarítani, hanem a pénzt minél gyorsabban, minél sürgősebben el kell költeni.

Londoni bírálat az MNB elleni támadás miatt

Igen kedvezőtlen fejleménynek nevezte az egyik vezető londoni befektetési bank csütörtöki kommentárjában, hogy a kormány felsorakozott a Monetáris Tanács átalakítását célzó kormánypárti képviselői indítvány mögött.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) napi európai feltörekvő piac kommentárja csütörtökön azt írta, hogy előző nap a kormány "nemhogy nem határolódott el a tervezettől, de szóvivője révén hivatalosan áldását adta rá", és a költségvetési bizottsági támogatás után a javaslatot az országgyűlés most már tárgysorozatba veheti.

A Dresdner elemzői szerint a bizottsági tagok egyenes utalásokat tettek arra, hogy a tervezetet a parlament valószínűleg jóvá is fogja hagyni.

A cég, amely negatív, semleges vagy pozitív minősítéssel látja el a térségi gazdaságpolitikai és makrofejleményeket befektetőknek kiadott napi jelentéseiben, közölte: a képviselői módosító indítvány parlamenti elfogadását "erősen negatívnak" minősítené, mivel a monetáris tanács tervezett új kinevezési gyakorlata növelné a kormány befolyását a jegybanki testület felett.

A DrKW szerint azonban Mádl Ferenc köztársasági elnök még visszautasíthatja a törvény aláírását, és a módosítás megtámadható az Alkotmánybíróságon is.

A Dresdner londoni irodájának elemzői elismerték ugyanakkor, hogy egyelőre nem világos, ténylegesen milyen erős befolyása lenne a kormánynak a kamattestület napi működésébe, mivel az új tagok "maguk is függetlennek akarnak majd látszani, és kinevezésük hosszú időre szól".

Nem ez az első olyan londoni befektetési banki vélemény, amely kedvezőtlennek tartja a jegybanki törvénymódosítási javaslatot. A JP Morgan minapi kommentárja szerint a javaslat révén a Monetáris Tanács összetételével kapcsolatos hatalmi jogkörök az MNB elnökéről a miniszterelnök felé tolódnának el, az indítvány elfogadása így a magyar jegybank függetlenségének csorbításával érne fel.

fideszfrakcio.hu
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI