Csörte: Bebes és a miniszter
Csizmár: lényegesen jobb az élet Magyarországon, mint volt 2002 áprilisában, amikor átvettük a kormányzást. Bebes: Nehéz lesz elhitetni ezeket a szép válaszokat...
2004. október 26. 18:53
Hangos, élénkítő csatáktól rendre hangos a T. Ház. Az igazság ugyan alig követhető nyomon e pár(t)bajokból, lévén azt természetszerűen mindenki a maga oldalán véli.

* * *

Azt mondja Bebes István, a Fidesz parlamenti képviselője:

2002 óta gyárbezárásoktól hangos Magyarország. Példa rá: a cipőipari, valamint a ruhaipari cégek tömeges bezárása miatt sok ezer ember vált munkanélkülivé.

Szomorú listát sorol Bebes István.

Bezárták:

- a Marc cipőgyár bezárta üzemét Körmenden.

- a beledi és a szombathelyi dolgozók sem jártak jobban, az ő munkájukra sem tartott igényt a gyár.

- ugyanez a Salamander esetében érintette a bonyhádi és a martfűi munkavállalókat is.

- az ajkai Shoe Maker Cipőipari Kft. bezárása is elbocsátásokkal jár.

- a Zalaegerszegi Ruhagyár Rt.-től mintegy 700 dolgozót bocsátottak el.

- sok ember életét tette kilátástalanná a Pick Rt.-ben közelmúltban történt leépítés is.

- a Bábolna Rt. békéscsabai üzemében 1200 főtől váltak meg.

- a Pannonplast Rt.-től a közelmúltban 700 főt bocsátottak el.

- a Lurotex szentgotthárdi üzeme ismételten száz fő elbocsátását jelentette be.

És még nincs vége – mondja Bebes István. És úgy látszik nem is lesz, mert amióta lendületet vett a Gyurcsány-féle jólét, a szocialista-szabaddemokrata kormány már bejelentette: a 2005-ös költségvetésben 40 milliárd forintot különítettek el az elbocsátások fedezetére. Ez azt jelenti, hogy további tízezrek leépítése várható a közszférában.

Az önkormányzatok sanyarú helyzetük miatt kénytelenek lesznek tanárokat, óvónőket, önkormányzati dolgozókat elbocsátani azért, mert a béremelések fedezetének nagyobb részét a kormány nem biztosítja, azt a településeknek kell kigazdálkodniuk.

Több ezer fő elbocsátására készül a MÁV Rt., a Posta, a Matáv is.

* * *

Keserű kérdések sorakoznak Bebes István háborgó lelkében.

- Tényleg nagy a jólét ma Magyarországon?

- Komolyan elhiszik, hogy a kormányprogramnak nevezett üzleti tervükben leírtaknak megfelelően az elmúlt két évben javult a foglalkoztatási helyzet Magyarországon?

- Tényleg azt gondolják, hogy a benyújtott adótörvények a vállalkozókat fejlesztésre biztatják?

- Komolyan elhiszik, hogy a kormányprogram a költségvetésben biztosítja a munkahelyteremtést?

- Így gondolják ezt az elbocsátott dolgozók is?

- Tényleg nem fenyegetnek további elbocsátások, gyárbezárások nem fenyegetnek Magyarországon?

* * *

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egészen más szögből látja a kormányt, az országot, s népét. Azt mondja:

Nem, nem gondolom, hogy itt van már a Kánaán. De azt gondolom, hogy lényegesen jobb az élet Magyarországon, mint volt 2002 áprilisában, amikor átvettük a kormányzást.

Így gondolják-e az elbocsátott dolgozók is? Nem, nem gondolják így, legfeljebb azok gondolják, akiknek azóta már van munkahelyük, és jobb munkahelyük van, mint ami megszűnt.

Komolyan gondoljuk-e, hogy javult a foglalkoztatás? Ez nem gondolkodás vagy fantázia kérdése, hanem adatok kérdése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mind 2003-ban, mind 2004-ben javult a foglalkoztatás Magyarországon.

Az adótörvényekre vonatkozóan: igenis, komolyan gondoljuk, hogy ha járulékkedvezményben részesülnek a munkáltatók, hogy minél kevesebb legyen a foglalkoztatásra jutó költség, akkor bizonyára a foglalkoztatottság emelkedni fog.

Komolyan gondoljuk-e, hogy a költségvetés többet biztosít? Igen, komolyan, mert több mint 17 milliárd forinttal több lesz a 2005-ös költségvetésben a foglalkoztatási célú összeg.

A következő esztendőben a vállalkozások számos olyan kedvezményt, támogatást kapnak, amely munkahely-bővítésre ösztönzi őket. Mindazokhoz a kedvezményekhez a kis- és közepes vállalkozások is hozzá fognak férni, amelyek eddig csak a nagyvállalatokat illették meg. A mikrovállalkozások egy speciális kedvezményt kapnak a mi javaslatunk szerint, hogy minden foglalkoztatott, egyfős létszám után is egymillió forintot leírhassanak a helyi iparűzési adó alapjából.

A kormány elfogadta a nemzeti foglalkoztatási akciótervet, részletekben rendelkezésre áll, a forrásokat is biztosítani fogjuk hozzá.

* * *

Ígéretekben sohasem volt hiány. 2002-ben 400 ezer új, létesülő munkahelyről beszéltek.

Az elmúlt hónapban Gyurcsány Ferenctől hallottuk többször azt, hogy „Munkahely, munkahely, munkahely!”. Az úgynevezett kormányprogramban pedig szó szerint ezt olvashatjuk: „A munka megélhetést, biztonságot és önbecsülést ad, az egyéni érvényesülés feltétele. A kormány gazdaságpolitikájának egyik központi eleme a munkahelyteremtés, a munkához jutás segítése.”

A valóság azonban egészen más. Az emberek nap mint nap tapasztalják, hogy a szocialisták szavai szöges ellentétben állnak a valóságos történésekkel.

Nehéz lesz elmagyaráznom ezeket a szép válaszokat azoknak az embereknek, akiknek a sorsa a felsorolt cégeknél pecsételődött meg.

Nehéz lesz elmondanom ezeket a szép válaszokat az embereknek, hogy közmunkaprogramokkal lehet helyettesíteni egy biztos munkahelyet.

Nehéz lesz elmondani ezeket a szép válaszokat azoknak az embereknek, akik fölül eladják az állami vagyont, és a megvásárlás után az új tulajdonosok el fogják bocsátani őket.

Nehéz lesz elmondanom ezeket a szép válaszokat azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kötelesek lesznek, hogy a költségvetésük miatt közalkalmazottakat bocsássanak el.

Nehéz lesz elmondanom nekik, hogy a bérfejlesztést ki kell kigazdálkodniuk, és ehhez természetesen leépítés is járul.

És nem utolsó sorban nehéz lesz elhitetni ezeket a szép válaszokat azzal a több, mint hárommillió emberrel, akik a „ lendületes, nagy jólétből” semmit sem érzékelnek.

Nehéz lesz elhitetni ezeket a szép válaszokat.

Nehéz lesz, és nem csak nekem!

Bartha Szabó József
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó