Csörte: Bebes és a miniszter
Csizmár: lényegesen jobb az élet Magyarországon, mint volt 2002 áprilisában, amikor átvettük a kormányzást. Bebes: Nehéz lesz elhitetni ezeket a szép válaszokat...
2004. október 26. 18:53
Hangos, élénkítő csatáktól rendre hangos a T. Ház. Az igazság ugyan alig követhető nyomon e pár(t)bajokból, lévén azt természetszerűen mindenki a maga oldalán véli.

* * *

Azt mondja Bebes István, a Fidesz parlamenti képviselője:

2002 óta gyárbezárásoktól hangos Magyarország. Példa rá: a cipőipari, valamint a ruhaipari cégek tömeges bezárása miatt sok ezer ember vált munkanélkülivé.

Szomorú listát sorol Bebes István.

Bezárták:

- a Marc cipőgyár bezárta üzemét Körmenden.

- a beledi és a szombathelyi dolgozók sem jártak jobban, az ő munkájukra sem tartott igényt a gyár.

- ugyanez a Salamander esetében érintette a bonyhádi és a martfűi munkavállalókat is.

- az ajkai Shoe Maker Cipőipari Kft. bezárása is elbocsátásokkal jár.

- a Zalaegerszegi Ruhagyár Rt.-től mintegy 700 dolgozót bocsátottak el.

- sok ember életét tette kilátástalanná a Pick Rt.-ben közelmúltban történt leépítés is.

- a Bábolna Rt. békéscsabai üzemében 1200 főtől váltak meg.

- a Pannonplast Rt.-től a közelmúltban 700 főt bocsátottak el.

- a Lurotex szentgotthárdi üzeme ismételten száz fő elbocsátását jelentette be.

És még nincs vége – mondja Bebes István. És úgy látszik nem is lesz, mert amióta lendületet vett a Gyurcsány-féle jólét, a szocialista-szabaddemokrata kormány már bejelentette: a 2005-ös költségvetésben 40 milliárd forintot különítettek el az elbocsátások fedezetére. Ez azt jelenti, hogy további tízezrek leépítése várható a közszférában.

Az önkormányzatok sanyarú helyzetük miatt kénytelenek lesznek tanárokat, óvónőket, önkormányzati dolgozókat elbocsátani azért, mert a béremelések fedezetének nagyobb részét a kormány nem biztosítja, azt a településeknek kell kigazdálkodniuk.

Több ezer fő elbocsátására készül a MÁV Rt., a Posta, a Matáv is.

* * *

Keserű kérdések sorakoznak Bebes István háborgó lelkében.

- Tényleg nagy a jólét ma Magyarországon?

- Komolyan elhiszik, hogy a kormányprogramnak nevezett üzleti tervükben leírtaknak megfelelően az elmúlt két évben javult a foglalkoztatási helyzet Magyarországon?

- Tényleg azt gondolják, hogy a benyújtott adótörvények a vállalkozókat fejlesztésre biztatják?

- Komolyan elhiszik, hogy a kormányprogram a költségvetésben biztosítja a munkahelyteremtést?

- Így gondolják ezt az elbocsátott dolgozók is?

- Tényleg nem fenyegetnek további elbocsátások, gyárbezárások nem fenyegetnek Magyarországon?

* * *

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egészen más szögből látja a kormányt, az országot, s népét. Azt mondja:

Nem, nem gondolom, hogy itt van már a Kánaán. De azt gondolom, hogy lényegesen jobb az élet Magyarországon, mint volt 2002 áprilisában, amikor átvettük a kormányzást.

Így gondolják-e az elbocsátott dolgozók is? Nem, nem gondolják így, legfeljebb azok gondolják, akiknek azóta már van munkahelyük, és jobb munkahelyük van, mint ami megszűnt.

Komolyan gondoljuk-e, hogy javult a foglalkoztatás? Ez nem gondolkodás vagy fantázia kérdése, hanem adatok kérdése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mind 2003-ban, mind 2004-ben javult a foglalkoztatás Magyarországon.

Az adótörvényekre vonatkozóan: igenis, komolyan gondoljuk, hogy ha járulékkedvezményben részesülnek a munkáltatók, hogy minél kevesebb legyen a foglalkoztatásra jutó költség, akkor bizonyára a foglalkoztatottság emelkedni fog.

Komolyan gondoljuk-e, hogy a költségvetés többet biztosít? Igen, komolyan, mert több mint 17 milliárd forinttal több lesz a 2005-ös költségvetésben a foglalkoztatási célú összeg.

A következő esztendőben a vállalkozások számos olyan kedvezményt, támogatást kapnak, amely munkahely-bővítésre ösztönzi őket. Mindazokhoz a kedvezményekhez a kis- és közepes vállalkozások is hozzá fognak férni, amelyek eddig csak a nagyvállalatokat illették meg. A mikrovállalkozások egy speciális kedvezményt kapnak a mi javaslatunk szerint, hogy minden foglalkoztatott, egyfős létszám után is egymillió forintot leírhassanak a helyi iparűzési adó alapjából.

A kormány elfogadta a nemzeti foglalkoztatási akciótervet, részletekben rendelkezésre áll, a forrásokat is biztosítani fogjuk hozzá.

* * *

Ígéretekben sohasem volt hiány. 2002-ben 400 ezer új, létesülő munkahelyről beszéltek.

Az elmúlt hónapban Gyurcsány Ferenctől hallottuk többször azt, hogy „Munkahely, munkahely, munkahely!”. Az úgynevezett kormányprogramban pedig szó szerint ezt olvashatjuk: „A munka megélhetést, biztonságot és önbecsülést ad, az egyéni érvényesülés feltétele. A kormány gazdaságpolitikájának egyik központi eleme a munkahelyteremtés, a munkához jutás segítése.”

A valóság azonban egészen más. Az emberek nap mint nap tapasztalják, hogy a szocialisták szavai szöges ellentétben állnak a valóságos történésekkel.

Nehéz lesz elmagyaráznom ezeket a szép válaszokat azoknak az embereknek, akiknek a sorsa a felsorolt cégeknél pecsételődött meg.

Nehéz lesz elmondanom ezeket a szép válaszokat az embereknek, hogy közmunkaprogramokkal lehet helyettesíteni egy biztos munkahelyet.

Nehéz lesz elmondani ezeket a szép válaszokat azoknak az embereknek, akik fölül eladják az állami vagyont, és a megvásárlás után az új tulajdonosok el fogják bocsátani őket.

Nehéz lesz elmondanom ezeket a szép válaszokat azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kötelesek lesznek, hogy a költségvetésük miatt közalkalmazottakat bocsássanak el.

Nehéz lesz elmondanom nekik, hogy a bérfejlesztést ki kell kigazdálkodniuk, és ehhez természetesen leépítés is járul.

És nem utolsó sorban nehéz lesz elhitetni ezeket a szép válaszokat azzal a több, mint hárommillió emberrel, akik a „ lendületes, nagy jólétből” semmit sem érzékelnek.

Nehéz lesz elhitetni ezeket a szép válaszokat.

Nehéz lesz, és nem csak nekem!

Bartha Szabó József
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó