Faluromboló, kisemmiző és elbocsátó – költségvetés Gyurcsány módra
A 2005-re kidolgozott költségvetés faluromboló, kisemmiző és elbocsátó, nem is csoda, ha a polgármester körében hatalmas az elkeseredés – fogalmazott Szita Károly, aki a bérlakásokra utalva közölte: Magyarországon megszűnt a bérlakásépítés, hiszen az elmúlt két évben egy bérlakás sem épült, sőt jövőre sem különítettek el erre a célra egyetlen fillért sem.
2004. október 28. 10:05
A polgármesterek körében elkeseredett hangulat alakult ki , mert a faluromboló politika egyre szélesedik – nyilatkozta Szita Károly, aki arra emlékeztetett: az MSZP-SZDSZ kormány két éves regnálás alatt a kistelepüléseken vasúti állomáshelyek és posták szűntek meg, míg jövőre már a falusi óvodák és iskolák bezárásával kell számolni.
Mint mondta: a költségvetési törvényjavaslat olyan iskolai létszámokat állapít meg és azokhoz olyan normatívákat társít, amelyek működésképtelenné teszik a kistelepülési iskolákat.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a 2005-ös költségvetésben sem garantálja semmi a bérek kifizetését, az összeg, amit kiutalnak, az kizárólag a fizetések nyolcvan százalékát fedezi, ám emellett semmilyen más fejlesztésre nem futja, sőt az idei évhez képest egyetlen fillérrel sem nőnek a dologi kiadásokra – az intézmények közüzemi számlái, tanszerek, iskolai felszerelések - fordítható pénzek.

„A magyar közoktatás óriási bajban van, Magyar Bálint azonban a testnevelési osztályzatokkal van elfoglalva, ahelyett, hogy igazi feladatával foglalkozna” – hangoztatta Szita Károly, és hozzátette: a kabinetnek tudomásul kell vennie, a közoktatás és köznevelés drága, de állami feladat, ami azt jelenti, hogy a kormány feladata a bérek kifizetése.

Kaposvár polgármestere szerint a költségvetés nemcsak faluromboló, de kisemmiző is egyben, hiszen az össznormatívát két százalékkal emelték, míg az inflációt 4,5 %-ban állapították meg.

„Kisemmiző ez a költségvetés, mert arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy minél előbb adják el amilyük van” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki azt is elárulta, a kabinet szándéka, hogy az önkormányzatok a helyi adók emelésével szerezzen plusz bevételi forrásokat. A kormány ugyanis 2005-ben több mint nyolc százalékos helyi adónövekedéssel és közel nyolc százalékos illetékemeléssel számol.

Számításaik szerint szükségük van erre az önkormányzatoknak, hiszen az elmúlt két évben 250 milliárd forint adóságot halmoztak fel az önkormányzatok a megkurtított költségvetések miatt – tette hozzá.

„Faluromboló, kisemmiző és elbocsátó is a költségvetés, hiszen húszmilliárd forintot különítettek el végkielégítése” – tájékoztatott Szita, majd így folytatta: 2005-ben 400 óvodát, 22.000 osztályt és közel 300.000 diákot fog érinteni hátrányosan a költségvetés.

A Fideszes képviselő a bérlakásépítésekről megjegyezte: bár a kormány 2002-ben 25.000 bérlakás építését ígérte meg négy év alatt, eddig egyetlen egyet sem kezdtek el felhúzni. Ez jövőre sem változik, mivel a költségvetésben egy fillért sem különítettek el erre a célra.

„Az elmúlt két év történéseiből egyértelműen látszik, a kormány nem kívánja támogatni a fiatalok lakáshoz jutását, és az is, hogy Magyarországon a bérlakásépítés egyszerűen megszűnt” – zárta gondolatait a polgármester.

Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI