Új egészségügyi programot tervez a Fidesz
„Egy olyan, szakmai körökben teljes támogatottságot élvező egészségügyi programot szeretnék meghírdetni, mely a 2006-os kormányváltás után a felálló új tárca munkáját döntően meghatározza” – fogalmazott Orbán Viktor, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülését követő sajtótájékoztatón. A programot Mikola István vezetné.
2004. november 16. 15:02
„Vízválasztó ponthoz érkezink hazánk a decemberi népszavazással, ugyanis a kórházak magánosítása után semmi sem állíthatja meg azt a folyamatot, ami az egészségügy minden elemét üzleti alapra helyezné” – nyilatkozta Orbán Viktor, hozzátéve: a társadalombiztosítás sem maradna jelenlegi állapotában. Elmondta: egy száz éve működő biztosítási rendszer halálát jelentené a decemberi népszavazás nem többségű végereménye, ami beláthatatlan következményekkel járna Magyarországon.

A Fidesz elnöke ennek elkerüléséért egy szakmai összefogást sürget, és egy olyan programot, mely teljes szakmai támogatottságot élvez és a következő kormány munkáját döntően meghatározza. „Olyan programra van szükségünk, amit az egyetlen szakmai fórum, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal maximálisan elfogad” – tájékoztatott, majd így folytatta: reményeim szerint Mikola István elfogadja a felkérést és kész vezetni ezt a programot.

„A szakmai fórumon a mai nap több dologban is egyetértésre jutottunk” – tájékoztatott a volt miniszterelnök, aki kiemelte, hogy közös szándék az egészségügy elüzletesedésének megakadályozása és az egységes egészségügyi rendszer jelnelegi berendezkedésének fenntartása.

Mint mondta, nem lehet engedi a profitszemlélet eluralkodását ezen a területen, mert hihetetlen károkat tud okozni a magánosítás. „Nem szabad elfeldni, hosszú távon sem működött sikeresen ez az elv” – jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra is, hogy az idősek szempontjából a leginkább erkölcstelen a kórházak eladása, hiszen az ő pénzükből emelték azokat az intézményeket, melyeket öreg korukra már nem tudnak igénybe venni, hiszen alacsony nyugdíjukból csak az úgynevezett „szegény kórházak” szolgálatásait lennének képesek kifizetni. Célunk egy olyan finanszírozási programot megalkotni, mely javítja a kórházak állapotát, de a magánosítás kihagyásával.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal is támogatja a tájékoztatási kampányt, és ”igen”-re buzdít a december 5-i szavazáson.

Idegen kézbe a kórházakat

"Tudunk négy-öt olyan probálkozásról, ahol még a december ötödikei népszavazás előtt kívánják megkötni azokat a szerződéseket, megállapodásokat kívánják aláírni, azokat a gazdasági társaságalapító okiratokat, amelyek a kórházak eladására, idegenkézbe kerülésére irányulnak" - közölte Mikola István, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke

A Fidesz szakpolitikusa a kórházprivatizáció hátterében ingatlanspekulációt és profitéhséget sejt. Szerinte azonban a pénzügyi befektetők csak a betegek rovására tudnak profithoz jutni a kórházakban. Azt feltételezi, hogy ha a népszavazáson nem utasítják el a kórházprivatizációt, a következő lépés az egészségbiztosítás magánosítása lehet. Ez pedig szegényekre és gazdagokra oszatná a betegeket, tette hozzá az ellenzéki politikus.

Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI